Află din rândurile următoare ce presupune o dietă flexitariană și ce trebuie să mănânci în cazul în care vrei să adopți acest model alimentar.
Dieta flexitariană este un model alimentar prietenos pentru întreaga familie și ușor de adaptat. Aceasta presupune introducerea treptată a legumelor și înlocuirea proteinei animale cu cea vegetală.
În cadrul unei emisiuni, doamna doctor Anca Hâncu, medic generalist și doctor în nutriție a vorbit despre dieta flexitariană, ce presupune aceasta, care sunt beneficiile pe care le are asupra sănătății și ce trebuie să conțină un meniu adaptat la acest model alimentar.
Ce presupune dieta flexitariană
Citește și: Dieta cu pomelo. „Sucul de citrice întăreşte sistemul imunitar şi ne ajută să ne fortificăm organismul"
Meniu dieta flexitariană
Potrivit specialistului în domeniu, dieta flexitariană este un model alimentar flexibil și vegetarian, care nu exclude proteina animală, ci o înlocuiește cu alte tipuri de proteine în încercarea de a adopta un stil de viață sănătos.
„ Este un model alimentar care nu exclude, ci aduce lucruri variate. Nu mai mâncăm numai carne, mai aducem și surse de proteină din vegetale. Combinăm și aducem mult mai multe. Toate combinate cu gusturi plăcute și vesele, astfel încât modelul alimentar este potrivit pentru întreaga familie .”, spune specialistul în domeniu.
Astfel, proteina din carne ar trebui redusă gradual și în locul ei trebuie să ne aducem proteinele și grăsimile corecte.
„ Înseamnă introducerea treptată a legumelor, a vegetalelor și adăugarea unor condimente prin diverse verdețuri. Bucuria și veselia acestui model provine din foarte multe condimente, de la ceapă, usturoi, mărar, busuioc, toate fiind de sezon .”, a explicat specialistul în domeniu.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Care sunt beneficiile dietei flexitariană pentru sănătate
Potrivit specialistului în domeniu, există numeroase studii care vorbesc despre beneficiile acestei diete pentru sănătate. Pornind de la scăderea inflamației prin rolul acelor ponifelori cu efect antioxidant, până la scăderea în greutate, dieta flexitariană ale numeroase beneficii atât asupra sănătății noastre, cât și a stilului nostru de viață.
„ O meta-analiză a 15 studii epidemiologice a arătat pe termen lung o scădere în greutate în momentul în care începem să înlocuim din cale cu vegetale. Scăderea în greutate este bună pe termen lung, iar pe termen scurt, în 6 săptămâni cam -5 kg .”, spune specialistul în domeniu.
Pe lângă toate acestea, dieta flexitariană este cunoscută și pentru beneficiile cardiovasculare pe care le aduce organismului nostru.
„ Acest model alimentar a primit locul trei pentru sănătate și pentru diabet zaharat .”, a precizat specialistul în domeniu.
Ce meniu trebuie să aibă femeile care doresc să țină dieta flexitariană
Așadar, un meniu potrivit pentru acest tip de model alimentar presupune multe leguminoase, oleaginoase și toate vegetalele posibile.
Deși eliminăm în mod gradul carnea, acest lucru nu înseamnă că renunțăm la toate produsele de origine animală.
Astfel, putem să mâncăm în continuare ouă, brânzeturi, iar specialistul în domeniu ne încurajează să mâncăm din când în când și pește.
De asemenea, pâinea și cerealele integrale vor face parte în continuare din meniul nostru, dar cu moderație în funcție de obiectivul pe care vrem să îl atingem în vederea scăderii în greutate.
Potrivit specialistului în domeniu, secretul unui astfel de model alimentar constă în savoarea și gustul pe care îl dăm mâncării, astfel încât să nu simțim faptul că depunem un efort prea mare ca să nu mâncăm carne, ci că este o adevărată plăcere pentru că mâncăm o mâncare gustoasă și sănătoasă cate ne ajută să ne dezvoltăm într-un mod armonios și are numeroase beneficii pentru sănătatea noastră.
Totodată, nivelul de proteine din corp nu scade, pentru că vom consuma diferite tipuri de proteină vegetală, cum ar fi mazărea, năutul, lintea și alte leguminoase menite să ne ofere senzația de sațietate.