Autoritățile au anunțat că există niște mesaje care îți pot lăsa contul pe zero, iar noile înșelătorii pe care hackerii din România le-au lansat, te pot lăsa fără niciun ban în buzunar.
Trebuie să fiți foarte atenți la mesajele pe care le primiți pe telefon. Specialiștii au tras un semnal de alarmă pentru români în legătură cu hackerii care acționează pe teritoriul nostru. Ei vin destul de des cu noi înșelătorii și te pot lăsa fără bani doar cu un simplu click pe un mesaj.
Citește și: Hackerii de la Anonymous, lovitură dură pentru Vladimir Putin
Ce mesaje te pot lăsa fără bani
Capcanele pe care le-au creat te pot lăsa fără niciun ban în cont, fără ca măcar să îți dai seama. Este important să vă implementați câteva măsuri de siguranță pentru a nu cădea în capcana acestor hackeri.
Înșelătoriile lor sunt reprezentate de mesaje care par că vin din partea unor firme de curierat sau din partea instituțiilor.
Citește și: Grupul de hackeri Anonymous declară război cibernetic Rusiei: "Facem apel la toată lumea"
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Mare atenție la ce tip de mesaje primiți
În aceste mesaje se cer bani în plus pentru colete sub diverse pretexte cum ar fi taxele vamale.
Pe lângă acestea, mai există și mesaje frauduloase, care sunt trimise în numele băncilor și cer persoanelor să apese pe diferite link-uri.Dacă este complicat să vă dați seama care sunt mesajele de tip fraudă, ca să vă faceți munca mai ușoară trebuie să fiți foarte atenți la detalii. De cele mai mult ori, acest tip de mesaj conține greșeli, din punct de vedere gramatical, semnele de punctuație lipsesc, ia email-urile pe care vine au nume destul de rar folosite.
Sunt cazuri foarte des întâlnite în care atacatorii cibernetici încearcă să copieze adresa instituției în numele căreia vor să vă facă să credeți că ar trimis mesajul. Un sfat foarte important este să nu apăsați niciodată pe aceste linkuri și să nu descărcați atașamente fără să le verificați înainte, cu o soluție de securitate.
Cum acționează hackerii
Înainte, în mesaje, existau multe greșeli, deoarece erau traduse automat din limba engleza, acum, mesajul pare făcut special pentru România, și este întotdeauna mai lung și mai explicit. Silviu Stahie, specialist în securitate cibernetică a spus că atacatorii nu intră în dispozitivele noastre, dar au prins breșe de securitate în care au găsit parole adevărate pe care noi le folosim zilnic.
„Atacatorii nu intră în dispozitivele noastre, dar au prins breșe de securitate în care au găsit parole adevărate pe care noi le folosim zi cu zi. Nu prezintă amenințare pentru noi decât dacă alegem să plătim. Se folosesc de IP-uri de calculatoare din România dar asta nu înseamnă neapărat că atacatorii sunt de aici. Preferă să folosească infrastructura din țara respectivă pentru a trece de protecția folosită de sisteme",
a spus specialistul în securitate cibernetică.Citește și: Vera și Sindy de la Survivor România, victime ale hackerilor!