Pentru că încă ne aflăm în sezonul concediilor, iar vremea bună de afară ne trimite cu gândul la vacanță de peste doar câteva zile, trebuie să te gândești de pe acum la o câteva pregătiri de bun augur: ce haine îți vei pune în bagaj, ce obiective vrei să vezi în destinația respectivă și, de ce nu, ce metodă de plată vei utiliza pentru vacanță.
“Cash sau Card în concediu”- este o dilemă pe care o mulți turiști români, atunci când vizitează alte țări.
Ce avantaje oferă utilizarea cardului în vacanță?
Un studiu realizat recent la nivel european de MasterCard arăta faptul că aproximativ 90% dintre respondenți iau cu cardurile în vacanță, însă asta nu înseamnă că au și de gând să le utilizeze.
În cazul în care cardul este pierdut, banii de vacanță sunt în siguranță;
Plățile prin card se fac mult mai rapid la benzinării, muzee, restaurante etc
Este un instrument de plată ergonomic și simplu de utilizat.
Ce dezavantaje oferă utilizarea cardului în vacanță?
Cei care utilizează carduri de debit pe întreaga perioadă a unui concediu în străinătate trebuie sa înțeleagă foarte clar și dezavantajele utilizării acestui mod de plată:
Utilizarea cardurilor la terminale ATM (mai ales în zonele aglomerate din marele metropole europene) atrage după sine riscul clonării acestora și a sustragerii banilor;
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
În cazul în care un card în lei este utilizat în străinătate la realizarea unei eventuale plăți, tranzacția va fi supusă anumitor taxe, ce diferă de la bancă la bancă. Însă poți rezolva această problemă prin achiziționarea unui card de debit, legat de un cont în valută pe care îl deții deja;
Ce avantaje oferă utilizarea de cash în vacanță?
Banii lichizi rămân în continuare o metodă de plată uzuală pentru românii plecați în vacanță peste hotare, iar avantajele utilizării acestora se pot concretiza rapid în câteva exemple:
Utilizarea de cash în străinătate elimină riscul de a fi bombardat cu o mulțime de comisioane, cu fiecare tranzacție nouă efectuata printr-un card în RON;
Ideea de “cash” îți permite o gestionare mult mai eficientă a fondurilor destinate vacanței respective, raportat la numărul de zile și cheltuieli pe care trebuie să le faci: anumite vizite la obiective turistice, cadouri pentru cei dragi de acasă și alte distracții;
Atunci când plătești pe bază de cash, există mult mai multe șanse ca tranzacția să aibă loc, mai ales în zone pitorești ale țării străine în care te afli. Însă îți recomandăm să ai la tine bancnote cât mai mici, de 5, 10 sau 20 de unități monetare, pentru a putea primi mult mai simplu restul.
Cauți un loc bun în care să schimbi lei în valuta țării pe care urmează să o vizitezi? Click pe următorul link pentru a descoperi rapid pe net un schimb valutar avantajos !
Ce dezavantaje oferă utilizarea de cash în vacanță?
Plata în cash din vacanță îți poate provoca și o serie de neplăceri. Iată câteva dintre acestea:
În cazul în care îți ții toți banii în cash, eventualitatea unui furt te va lăsa fără economiile destinate distracției tale în vacanță;
Retragerea unor sume de bani de la un ATM implică două chestiuni, de care este recomandat să ții cont: comisioanele de retragere (fie pot pleca de la 1%, fi pot reprezenta o sumă minimă) și furtul datelor de pe cardul tău bancar, metodă cunoscută și sub denumirea de skimming.
Poți întâlni o mulțime de situații (mai ales în locații din țările nordice) în care plata pe bază de cash nu este permisă. Chiar și în cazul unei banale plimbări cu un vaporaș, poți rata o experiență de vis alături de cei dragi, doar pentru că nu ai altceva decât cash în portofel.
Concluzionând, putem spune că cea mai sigură metodă de plată în Europa propune un mix între cele două modalități. Îți recomandăm să găsești un schimb valutar avantajos și să îți schimbi leii în bancnote cât mai mici, dar să ai la tine și un card de debit, preferabil, legat de un cont în valută, pentru a evita comisioanele de conversie.