Indiferent de modalitatea de naștere, fie naturală sau prin cezariană, tot va necesita o perioadă de recuperare care să țină cont de anumite condiții.
Aflați din rândurile următoare ce nu aveți voie să faceți când abia ați născut, dar și cum puteți să vă recuperați mai repede, ținând cont doar de câteva sugestii.
Ce este lăuzia
Acest termen de „lăuză” este utilizat în privința femeilor care au născut cu mai puțin de 40 de zile în urmă.
Citeste si: Ce poți mânca după ce ai vărsat
Ce nu ai voie să faci când ești lăuză
- Nu face sport.
- Evită să ridici greutăți.
- Evită încordarea, mai ales în cazul în care ai născut prin cezariană.
- Odată cu apariția sângerării după operație (lohia), nu folosiți tampoane interne.
- Nu supune intervenția niciunul stres sau a unei presiuni exagerate, inclusiv cea a copilului.
Citeste si: Lista de cumpărături pentru bebe
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Recuperare după naștere naturală sau prin cezariană
În ceea ce privește nașterea pe cale vaginală, trebuie să te aștepți mai ales la durere. Recuperarea poate să dureze între trei (dacă nu au existat incizii locale) și șase săptămâni sau mai mult (dacă ați avut o epiziotomie).
Legat de nașterea prin cezariană, perioada de după naștere este una destul de complicată. În primele 3-4 zile după naștere, veți sta în spital pentru a fi supravegheată de medici, iar lucrurile vor reveni la normal abia după aproximativ șase săptămâni de la naștere.
Indiferent de modul în care a avut loc nașterea, există câteva urmări care vor avea loc și dacă ați născut natural, și dacă ați născut prin cezariană.
Citeste si: Ce trebuie să știi când botezi un copil
Ce trebuie să respecți pentru a te recupera repede
Vindecarea perineului – după intervenție, încearcă să pui comprese reci cu apă, măcar din două în două ore. În momentul în care utilizezi baia, ai grijă să igienizezi foarte bine zona cu apă, pentru a nu rămâne vreo urmă de urină. Încearcă să te ridici în picioare cât de des reușești, însă fără să te forțezi.
Îngrijește plaga – în cazul în care ai născut prin cezariană, încearcă să ai grijă de plagă în așa fel încât să fie cât mai bine îngrijită. În principiu se recomandă să urmezi în tocmai indicațiile primite din partea specialistului.
Odihnește-te – trebuie să știi faptul că primele mișcări după naștere, pot dura ceva timp, însă nu trebuie să forțezi deloc mersul lucrurilor. Asigură-te că vei consuma alimente bogate în fibre, precum cereale integrale, fructe și legume și mergi la plimbare atunci când te simți în stare să o faci.
Fă exerciții de tip Kegel – indiferent de modalitatea prin care ați născut, exercițiile Kegel vă vor ajuta să reduceți în principal, incontinența urinară după naștere. Odată ce vă simțiți în stare să le faceți, puteți începe.
Atenție la sâni – în cazul în care simțiți că vă dor sânii, încercați să folosiți o compresă caldă sau chiar pachete de gheață, dar și un masaj ușor. De asemenea, este necesar să purtați un sutien confortabil special pentru alăptare. În cazul în care ați început deja să alăptați, lăsați sânii liberi după fiecare moment în care v-ați alăptat copilul. În plus, puteți aplica o cremă care conține lanolină, astfel prevenind și tratând ragadele.
Mergi la medic – controlul după naștere este un lucru foarte esențial. Astfel, vă veți asigura că totul merge așa cum trebuie, iar corpul se vindecă normal, fără alte complicații. În cazul în care observați anumite simptome care vă neliniștesc, nu mai stați pe gânduri și anunțați-vă imediat medicul.
Citeste si: Gina Pistol, mămică pentru a doua oară? Vedeta a spus tot adevărul: „Lasă-mă puţin”