Ce nu ai voie sa faci în CONCEDIUL MEDICAL. Ce trebuie să cunoști despre procedură

Ce nu ai voie sa faci in concediul medical
Ce nu ai voie sa faci in concediul medical

Eliberarea adeverinței pentru concediul medical are în subordine o serie de proceduri pe care trebuie să le cunoști! Descoperă în ce condiții poți beneficia de acest drept și ce e nu ai voie să faci în concediul medical.

Sănătatea este pe primul loc, lucru pe care îl știm cu toții, astfel că dreptul de care beneficiază toți angajații din România este concediul medical. Chiar și în aceste condiții, ar trebui să știi care este întregul proces pentru eliberarea adeverinței medicale și ce nu ai voie să faci în concediul medical.

În România există mai multe tipuri de concedii medicale, fiecare în parte având o anumită durată.

De asemenea, și veniturile se calculează diferit, în funcție de nevoile angajatului în cauză.

Citeste si: Ce nu ai voie să mănânci când ai VARICELĂ? Care este lista alimentelor interzise

Ce nu ai voie sa faci in concediul medical
Ce nu ai voie sa faci in concediul medical[Sursa foto: PixaBay]

Ce este concediul medical

Concediul medical este un drept de care beneficiază toți angajații care au domiciliul în țară și au fost înscriși în sistemul de asigurări sociale de sănătate cel puțin șase luni în ultimul an.

Legea prevede ca activitatea angajatului să fi fost desfășurată în baza unui contract individual de muncă, raport de serviciu, act de detașare sau în baza unui statut special prevăzut de lege. De concediul medical beneficiază și persoanele care nu îndeplinesc aceste criterii, dar care sunt autorizate să desfășoare activități independente, cele care încheie un contract de asigurări sociale pentru concedii și indemnizații și membrii unei asociații familiale.

Citeste si: ȘTIAI: Ce nu ai voie să faci înainte de SPOVEDANIE? „Calitatea vieţii unui om e dată de calitatea gândurilor sale."

Ce nu ai voie sa faci in concediul medical
Ce nu ai voie sa faci in concediul medical[Sursa foto: Pexels]

Câte tipuri de concedii medicale există

1. Concediul medical pentru incapacitatea de muncă

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Acesta poate fi solicitat în cazul în care nu mai poți lucra din cauza unui accident suferit în timpul liber sau dacă te-ai îmbolnăvit.

Un astfel de concediu este acordat pe o perioadă de cel mult 183 de zile. Îndemnizația pentru acest tip de concediu medical este de 75% din media veniturilor brute lunare realizate în ultimele 6 luni din care se constituie stagiul de cotizare. O îndemnizație de 100% primesc persoanele care suferă de urgențe medico-chirurgicale, tuberculoză, SIDA etc.

2. Concediu medical pentru accidente la muncă

Perioada maximă este de 180 de zile într-un an, iar îndemnizația este de 80% din media veniturilor salariului brut din ultimele 6 luni. Îndemnizația de 100% este în cazul ugențelor medico-chirurgicale.

3. Concediul pentru îngrijirea copilului bolnav

Doar unul dintre părinți poate beneficia de acest tip de concediu medical. Îndemnizația este în valoare de 85% din media veniturilor brute lunare.

Concediul pentru îngrijirea copilului bolnav nu trebuie confundat cu cel de creștere a copilului!

4. Concediul medical pentru risc maternal

Acest tip de concediu se acordă femeilor care au născut recent sau care alăptează. Valoarea îndemnizației este de 75% din baza de calcul, fară să fie necesar un stagiu de cotizare.

Citește și: Catinca, mesaj îngrijorător în mediul online: "Îmi faceți rău!" Ce se întâmplă cu fosta concurentă din Casa iubirii după despărțirea de Ștefan- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

Citeste si: ȘTIAI: Ce nu ai voie să faci înainte de împărtășanie? "Acest lucru are drept urmare o uşurare a trupului, dar şi a patimilor în acelaşi timp"

Ce nu ai voie sa faci in concediul medical
Ce nu ai voie sa faci in concediul medical[Sursa foto: PixaBay]

Ce nu ai voie să faci în concediul medical

În ultimii ani s-a descoperit faptul că foarte multe persoane profită de concediul medical pentru a face cu totul alte activități, astfel că de la 1 august 2021 a intrat în vigoare o Ordonanță de Urgență prin care medicii au fost obligați să își cheme pacienții la evaluare după trei zile de la eliberarea adeverinței.

Astfel, medicii trebuie să completeze un formular denumit „Plan de urmărire a evoluției bolii”, mai exact o evaluare în două etape care detaliază starea de sănătate a angajatului.

De asemenea, persoanele care au mai mulți angajatori, dar își iau concediu medical și continuă să lucreze pentru unul dintre aceștia, vor fi sacționați prin lege.

„Constituie contravenție desfășurarea activității de către persoanele prevăzute la art. 33 la unul dintre angajatori în perioada în care la celălalt/ceilalți angajator/angajatori a prezentat certificat/certificate de concediu medical. Amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei, precum și neplata/recuperarea indemnizației de asigurări sociale de sănătate”, se arată în Ordonanța de Urgență.



Citește și:

Parodontoza. Cauze. Simptome și tratament

Ce trebuie să știi când mergi prima dată la sală

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Ceren Karakoç, actrița care joacă rolul Nursema în serialul „O dragoste”, apariție de senzație în mediul online! Iată cum a fost surprinsă celebra actriță la finalul sezonului de filmări, în compania colegilor săi!

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies