Ce nu ai voie sa faci în CONCEDIUL MEDICAL. Ce trebuie să cunoști despre procedură

Ce nu ai voie sa faci in concediul medical
Ce nu ai voie sa faci in concediul medical

Eliberarea adeverinței pentru concediul medical are în subordine o serie de proceduri pe care trebuie să le cunoști! Descoperă în ce condiții poți beneficia de acest drept și ce e nu ai voie să faci în concediul medical.

Sănătatea este pe primul loc, lucru pe care îl știm cu toții, astfel că dreptul de care beneficiază toți angajații din România este concediul medical. Chiar și în aceste condiții, ar trebui să știi care este întregul proces pentru eliberarea adeverinței medicale și ce nu ai voie să faci în concediul medical.

În România există mai multe tipuri de concedii medicale, fiecare în parte având o anumită durată.

De asemenea, și veniturile se calculează diferit, în funcție de nevoile angajatului în cauză.

Citeste si: Ce nu ai voie să mănânci când ai VARICELĂ? Care este lista alimentelor interzise

Ce nu ai voie sa faci in concediul medical
Ce nu ai voie sa faci in concediul medical[Sursa foto: PixaBay]

Ce este concediul medical

Concediul medical este un drept de care beneficiază toți angajații care au domiciliul în țară și au fost înscriși în sistemul de asigurări sociale de sănătate cel puțin șase luni în ultimul an.

Legea prevede ca activitatea angajatului să fi fost desfășurată în baza unui contract individual de muncă, raport de serviciu, act de detașare sau în baza unui statut special prevăzut de lege. De concediul medical beneficiază și persoanele care nu îndeplinesc aceste criterii, dar care sunt autorizate să desfășoare activități independente, cele care încheie un contract de asigurări sociale pentru concedii și indemnizații și membrii unei asociații familiale.

Citeste si: ȘTIAI: Ce nu ai voie să faci înainte de SPOVEDANIE? „Calitatea vieţii unui om e dată de calitatea gândurilor sale."

Ce nu ai voie sa faci in concediul medical
Ce nu ai voie sa faci in concediul medical[Sursa foto: Pexels]

Câte tipuri de concedii medicale există

1. Concediul medical pentru incapacitatea de muncă

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Acesta poate fi solicitat în cazul în care nu mai poți lucra din cauza unui accident suferit în timpul liber sau dacă te-ai îmbolnăvit.

Un astfel de concediu este acordat pe o perioadă de cel mult 183 de zile. Îndemnizația pentru acest tip de concediu medical este de 75% din media veniturilor brute lunare realizate în ultimele 6 luni din care se constituie stagiul de cotizare. O îndemnizație de 100% primesc persoanele care suferă de urgențe medico-chirurgicale, tuberculoză, SIDA etc.

2. Concediu medical pentru accidente la muncă

Perioada maximă este de 180 de zile într-un an, iar îndemnizația este de 80% din media veniturilor salariului brut din ultimele 6 luni. Îndemnizația de 100% este în cazul ugențelor medico-chirurgicale.

3. Concediul pentru îngrijirea copilului bolnav

Doar unul dintre părinți poate beneficia de acest tip de concediu medical. Îndemnizația este în valoare de 85% din media veniturilor brute lunare.

Concediul pentru îngrijirea copilului bolnav nu trebuie confundat cu cel de creștere a copilului!

4. Concediul medical pentru risc maternal

Acest tip de concediu se acordă femeilor care au născut recent sau care alăptează. Valoarea îndemnizației este de 75% din baza de calcul, fară să fie necesar un stagiu de cotizare.

Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

Citeste si: ȘTIAI: Ce nu ai voie să faci înainte de împărtășanie? "Acest lucru are drept urmare o uşurare a trupului, dar şi a patimilor în acelaşi timp"

Ce nu ai voie sa faci in concediul medical
Ce nu ai voie sa faci in concediul medical[Sursa foto: PixaBay]

Ce nu ai voie să faci în concediul medical

În ultimii ani s-a descoperit faptul că foarte multe persoane profită de concediul medical pentru a face cu totul alte activități, astfel că de la 1 august 2021 a intrat în vigoare o Ordonanță de Urgență prin care medicii au fost obligați să își cheme pacienții la evaluare după trei zile de la eliberarea adeverinței.

Astfel, medicii trebuie să completeze un formular denumit „Plan de urmărire a evoluției bolii”, mai exact o evaluare în două etape care detaliază starea de sănătate a angajatului.

De asemenea, persoanele care au mai mulți angajatori, dar își iau concediu medical și continuă să lucreze pentru unul dintre aceștia, vor fi sacționați prin lege.

„Constituie contravenție desfășurarea activității de către persoanele prevăzute la art. 33 la unul dintre angajatori în perioada în care la celălalt/ceilalți angajator/angajatori a prezentat certificat/certificate de concediu medical. Amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei, precum și neplata/recuperarea indemnizației de asigurări sociale de sănătate”, se arată în Ordonanța de Urgență.



Citește și:

Sindromul de șa turcească liberă (empty sella)

Ce trebuie să știi când mergi prima dată la sală

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies