Ce nu ai voie să faci pe 21 mai 2022 de Constantin și Elena

Constantin si Elena 2022
Constantin si Elena 2022

Ziua Sfinților Constantin și Elena este celebrată în fiecare an pe data de 21 mai. Peste 1,75 milioane de români îi sărbătoresc pe Sfântul Împărat Constantin cel Mare și pe mama sa, Elena, cunoscuți drept cei care au oferit libertate creștinismului. Află, în acest articol ce nu ai voie să faci în această zi sfântă.

Sărbătoarea Sfinților Constantin și Elena este celebrată pe data de 21 mai, în fiecare an, atât de bisericile ortodoxe, cât și de cele catolice. Ca fiecare sărbătoare, și aceasta are câteva tradiții și obiceiuri populare pe care creștinii le respectă cu sfințenie. Descoperă, în acest articol, ce nu ai voie să faci pe data de 21 mai.

Citeste si: Constantin și Elena 2022. Tradițiile și superstițiile acestei sărbători

Constantin si Elena 2022
Constantin si Elena 2022[Sursa foto: PixaBay]

Constantin și Elena 2022. Cine a fost Constantin

Gaius Flavius Valerius Aurelius Constantinus, cunoscut ca Sfântul Constantin cel Mare, a fost împărat roman, proclamat Augustus de către trupele sale în data de 25 iulie 306.

Constantin cel Mare a rămas cunoscut în istorie datorită măsurilor pe care le-a luat pe timpul domniei sale. Acesta a restaurat Byzantionul (Constantinopol), pe care l-a și făcut capitala imperiului.

Construirea și popularea noului oraș s-au desfășurat foarte rapid la acea vreme.

Sfântul Constantin cel Mare a murit în Duminica Rusaliilor, la 22 mai 337, şi a fost înmormântat în Biserica Sfinţii Apostoli din Constantinopol.

Constantin și Elena 2022. Numele de Constantin înseamnă „constant”, „ferm”. Înrudite cu acest nume sunt cele precum Costache, Costea, Costin(a), Codin(a), Dinu, Dina, Tinu şi Tina. În acestă zi sunt sărbătoriţi şi purtătorii diminutivelor: Costi, Costică, Costel, Ticu, Titi, Titel(uş), Dinicu, Tinuţ, Tinel, Tanţa, Tănţica şi Tanţi.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: De ce poartă femeile batic în biserică. „Purtarea baticului sau a unei năframe în orice împrejurare şi chiar de către fetele necăsătorite, este o influență orientală"

Constantin si Elena 2022
Constantin si Elena 2022[Sursa foto: wowbiz]

Constantin și Elena 2022. Cine a fost Elena

În izvoarele istorice se menționează faptul că Flavia Iulia Helena, originară din Drepanum, Golful Nicomidia, ar fi fost fiica unui hangiu. Sfânta Elena a fost o creştină foarte evlavioasă sprijinind ridicarea a numeroase lăcaşuri de cult, printre care Biserica Învierii Domnului zidită lângă Sfântul Mormânt, biserica din Ghetsimani, precum şi alte 18 lăcaşuri de cult.

Elena s-a căsătorit în anul 270, când avea 16 ani, cu generalul român Constantiu Chlorus, iar în 272 l-a născut pe Constantin, în localitatea Naissus, Serbia de astăzi.

Legenda spune că împărăteasa Elena a eliberat sclavii și a ajutat creștinii persecutați.

Constantin și Elena 2022. La noi în țară sunt sărbătorite  purtătoarele acestui nume, dar şi derivatele Elina, Ileana, Ilina, Leana, Ilinca, Elenca. Acestora li se alătură şi cele care poartă diminutivele precum: Ilenuţa, Lenuţa, Lena, Leni, Liana, Lina, Nuţa, Nuţi, Nuţica.

Citeste si: Sfinții Împărați Constantin și Elena. Cine au fost aceștia și de ce sunt sărbătoriți de Biserica Ortodoxă

Constantin si Elena 2022
Constantin si Elena 2022[Sursa foto: PixaBay]

Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

Constantin și Elena 2022. Ce nu ai voie să faci în această zi

În popor se spune că pe data de 21 mai, de ziua Sfinților Costantin și Elena, nu ai voie să muncești pământul deoarece vei avea parte de o invazie a păsărilor dăunătoare.

În această zi nu se lucrează ogoarele, nu se dă cu sapa, nu se plivesc ierburile. Mai mult, în alte zone se spune că aceasta este ziua în care păsările îşi învaţă puii să zboare.

Constantin și Elena 2022. O altă superstiție arată că porumbul, ovăzul și meiul semănat după ziua de Constantin și Elena se va usca, deci mulți agricultori se ocupă de acest lucru cu mult timp înainte.

În ziua praznicului de Constantin și Elena se spune că trebuie să aducem în casele noastre cel puțin trei bujori îmbobociți, pentru voie bună și liniște în familie. 

Ziua de 21 mai, când sunt sărbătoriți Sfinții Constantin și Elena, pastorii hotărăsc cine le va fi baci, unde vor amplasa stânele și cine le va păzi pe timpul pășunatului.

Credincioșii stropesc cu aghiasmă în casă pentru a alunga duhurile rele, iar pentru a se apăra de forțele malefice, țăranii din anumite zone din țară aprind un foc mare și stau în jurul lui. 



Citește și:

Varice, tratament și prevenție

Cât timp se bea Agheasma Mare, cunoscută sub numele de "Apă sfințită de Bobotează"

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies