Pentru anumite persoane poate să fie destul de dificil să țină postul Paștelui până la capăt, însă pentru alte persoane poate să reprezinte chiar un prilej de detoxifiere.
Odată cu începerea acestui post al Paștelui, aflați din rândurile următoare, ce anume puteți mânca, dar și ce nu puteți mânca.
Ce se mănâncă în postul Paștelui
Există multe alimente pe care le puteți combina pentru a avea parte de mese sățioase și delicioase, chiar și în postul Paștelui. Alegeți să combinați alimentele de mai jos, pentru mese zilnice care vă pot ajuta totodată și organismul să
Fructe și legume
Aceste două tipuri de alimente sunt cele mai recomandate în timpul postului. Fie că sunt consumate proaspete, fierte sau coapte la cuptor. Sunt alimentele pe care le vei consuma cu cea mai mare plăcere pentru că sunt sățioase, astfel nu vei simți lipsa altor alimente. Conțin multe vitamine și au un conținut bogat de oligoelemente. De asemenea, conțin iod (cartofii și afinele), fier (legumele verzi), proteine vegetale (ciupercile) și conținut bogat de minerale (sfecla roșie).
Oleaginoasele
Aceste oleaginoase sunt migdalele, fisticul, alunele de pădure și nucile (caju, macadamia sau clasice). Toate acestea sunt surse nemaipomenite de proteine, fibre, vitamine (A, E, B), minerale (fier, zinc, magneziu, calciu și fosfor) și grăsimi esențiale (Omega-3 și Omega-6).
Citeste si: CITEȘTE: Ce mâncăm de post dimineața
Quinoa
Acest aliment nu numai că este bogat în carbohidrați, dar pe lângă aceștia, mai conține și calciu, vitamina B, magneziu, fier și chiar toți aminoacizii esențiali pentru buna funcționare a organismului tău. De asemenea, deține un indice glicemic scăzut.
Fructele uscate
Printre aceste fructe uscate se numără și gojile, smochinele, caisele, prunele, curmalele, stafidele, merișoarele și piersicile. Toate acestea și multe altele, conțin carbohidrați și reprezintă o sursă deosebit de bogată de fibre.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: DESCOPERĂ: Mâncarea de regim după operație
Semințele
Semințele, mai ales cele de in, cânepă, chia, susan, dovleac și floarea-soarelui ajută mult în ținerea sub control a poftei de dulce. Datorită lor, organismul tău va beneficia de proteine, fibre și magneziu.
Soia
Chiar dacă poate că nu obișnuiți să consumați atât de des soia, aflați că este o leguminoasă care deține toți aminoacizii esențiali, precum: lizina, glutamina și triptofan. Pe lângă toate acestea, soia deține și lipide, glucide, săruri minerale, enzime, lecitine, vitamine și bineînțeles și lecitină. Odată cu acest consum, soia te poate ajuta și cu proteinele vegetale integrale pe care le conține, dar și cu Omega-3.
Citeste si: DESCOPERĂ: Meniu PARASTAS de 6 luni
Fasolea, năutul și lintea
Toate acestea trei au proteine vegetale și un conținut bogat de carbohidrați, vitamina B și fier. De asemenea, puteți alătura și un sos de roșii, pentru a crește absorbția fierului din organism.
Ce NU se mănâncă în postul Paștelui
În timpul postului Paștelui se recomandă să nu se consume ulei sau vin, indiferent de tipul său. De asemenea, nu se consumă deloc ouă, carne, lapte sau orice fel de brânzeturi. Acestea pot să fie înlocuite cu produsele vegetale, precum: soia (în loc de carne), lapte vegetal și iaurt vegetal (în loc de cele pe care le consumați în mod normal), dar și tofu (pentru a înlocui brânza).
Când sunt zilele cu dezlegare la pește în postul Paștelui 2022
Buna Vestire (25 martie), se spune că este una dintre cele două zile în care persoanele care respectă postul Paștelui, pot consuma pește, tocmai pentru a-l urma pe Iisus Hristos. Acesta mâncând pește și fagure de miere, imediat după Învierea Sa. O altă zi este reprezentată de Florii (17 aprilie), zi în care de asemenea, se poate consuma pește.
În oricare altă zi din postul Paștelui, în afară de Buna Vestire și Floriile, peștele este interzis.
Citeste si: CITEȘTE: De ce e păcat să mănânci pește în post
De ce multe persoane se îngrașă în timpul postului
Un prim motiv pentru care anumite persoane se îngrașă în timpul postului este din cauza faptului că se face o trecere destul de bruscă de la alimentația alcătuită din produse animale, la alimentația alcătuită din produse vegetale. De asemenea, tindem să consumăm mai multă pâine decât de obicei pentru că ne oferă senzația de sațietate, iar dacă pâinea este și albă, din start se va adăuga un plus la nivelul greutății.
Un al doilea motiv este legat de faptul că multe persoane obișnuiesc să consume în post, diferite mâncăruri preparate cu cartofi. Fie că este vorba de cartofi prăjiți, supe pe bază de cartofi, cartofi în salate orientale sau cartofi în diferite amestecuri mult prea consistente. Toate acestea cresc aportul caloric din organismul nostru.
De asemenea, tindem să consumăm și mai multe cereale la micul dejun, decât o făceam înainte. Iar unele cereale au un conținut mare de zahăr, carbohidrați nesănătoși și grăsimi tot nesănătoase. Astfel, dacă alegem să mai adăugăm și fructe, din start vor crește și caloriile consumate.
Citeste si: CITEȘTE: Ce nu ai voie să faci înainte de împărtășanie
Pentru a nu te îngrășa, de evitat sunt și deserturile nesănătoase care conțin prea mult zahăr, sucurile care se află în comerț și care pot fi înlocuite cu apa plată sau smoothie-urile, dar și de nucile și semințele care deși sunt sănătoase, consumate în exces pot duce la creșterea în greutate.
Iar nu în ultimul rând, majoritatea persoanelor se mai pot îngrășa în post, din cauza faptului că aleg să consume prea mult orez alb sau prea multe paste cu legume. Orezul alb se indică să fie înlocuit cu cel roșu sau cel brun, consumat cu moderație, iar pastele chiar dacă avem impresia că ne țin de foame, le-am putea alege pe cele integrale sau să le gătim chiar din legume. Astfel, indiferent de ora la care alegem să le consumăm, nu vom crește în greutate.
Ce să mănânci în post ca să rămâi în formă
Îți poți organiza mai bine mesele principale. Se recomandă să consumi mai mult alimentele care dețin un conținut ridicat de proteine. De asemenea, în mesele tale ar trebui să se regăsească alimente integrale. Acestea pot fi: fructe, legume, nuci și semințe.
Se recomandă să consumi legume la fiecare masă principală pe care o ai. Tot aici ai putea include și leguminoasele, precum: fasolea, năutul, lintea și mazărea uscată. Totodată poți consuma și migdale, caju, alune de pădure, semințe de in, chia, cânepă, dovleac și floarea-soarelui, dar și rădăcinoase (cartofi, sfeclă și morcovi).
Citeste si: CITEȘTE: Cum să faci cea mai ușoară prajitură din 3 ingrediente făra coacere