De fiecare dată când călătorim, fie că este sau nu prima oară cu avionul, ajungem fără doar și poate la întrebarea: ce nu se poate lua în bagajul de mână?
Toate companiile aeriene au propriile reguli generale în ceea ce privește dimensiunea bagajului de mână. WizzAir, de exemplu, acceptă bagaje de cală de maximum 42x32x25 cum, iar Tarom și Blue Air de până la 55x40x20. Cât despre greutate, toate au un număr de kilograme standard, și anume de 10. În cazul în care nu aveți cum să vă încadrați în toate acestea dimensiuni maxime va trebui să plățiți taxe suplimentare, care depind bineînțeles de fiecare companie în parte.
Citeste si: CITEȘTE: Ce nu se poate mânca cu mâna
Ce nu se poate lua în bagajul de mână
Fiecare dintre noi a purtat un bagaj de mână, fie că a fost vorba doar de un city break, și era singura valiză, fie că a fost folosit pentru a păstra lucrurile de valoare aproape.
În cazul în care alegeți companii low cost trebuie să știți faptul că există dimensiuni și greutăți pe care trebuie să le respectați cu strictețe atunci când vine vorba de bagajul de mână. Foarte multe informații de acest fel se pot găsit în paginile Condițiilor de Călătorie ale companiilor în cauză, însă sunt câteva reguli standard pe care le vom prezenta noi, în rândurile de mai jos.
Descoperă ce nu se poate lua în bagajul de mână:Citeste si: CITEȘTE: De ce nu au voie femeile să meargă pe Muntele Athos
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
LICHIDE
Orice tip de recipient care conține o substanță lichidă nu poate depăși cantitatea de 100 ml.
De obicei, acestea conțin produse cosmetice precum lac de unghii, gloss, mascara, șampon, gel de duș, pastă de dinți, parfum sau deodorant. Acestea se comercializează în diferite magazine în recipiente foarte mici, special destinate călătoriilor. Soluția de curățare a unghiilor, de exemplu, reprezintă o excepție deoarece de multe ori este inflamabilă și există posibilitatea să nu fie permisă la bord.MÂNCARE ȘI BĂUTURĂ
Nu puteți aduce cu voi alcool! În schimb, aveți voie cu biscuiți, alune, dulciuri sau alte snacks-uri, însă dacă vreți să luați, din anumite motive, iaurt, frișcă sau sosuri, acestea nu pot depăși cantitatea de 100 ml, căci sunt considerate lichide.
Dacă sunteți fumători, Poliția Vamală și Poliția de Frontieră vă permite să transportați maxim două cartușe, însă în bagajul de mână aveți voie doar cu un sigur pachet, iar restul în valiza mare.
OBIECTE ASCUȚITE
Aparatele și lamele de ras nu pot fi transportate în bagajul de mână! În general, obiectele tăioase sau ascuțite nu sunt acceptate atunci când călătoriți cu avionul și anume cuțite de orice fel, bricege, tirbușoane, foarfece, seringi sau croșete. Unelte (topoare, cătușe, funii, cabluri, ciocane, bare metalice, unelte universale, cuțite cu deschidere automată, mașini de găurit, șurubelnițe). Se face excepție la cleștii de unghii, pilele de hârtie și tocurile de la pantofi.
Citeste si: DESCOPERĂ: Câte calorii ai voie să mănânci pe zi
MEDICAMENTE
De obicei, medicamentele sunt persmise în bagajul de mână, însă există posibilitatea să vă fie cerută o rețetă pentru acestea, de regulă pentru cele lichide care depășeșc 100 ml. Dacă trebuie să luați cu dumneavoastră un apart portabil pentru dializă, va trebui să contacțati compania aeriană înainte de zbor.
ELECTRONICE
De regulă, toate aparatele electronice pot fi luate în bagajul de mână, însă nu trebuie să depășească dimensiunile și greutatea standard impuse de compania respectivă. Telefoane mobile, aparate foto și video, MP3, CD player, laptop, placă de păr sau ondulator- pe toate le puteți lua.
Obiecte care nu sunt acceptate categoric atunci când călătoriți cu avionul!
Arme precum muniție, rachete, canistre cu fum, arme cu bile, arme din artele marțiale, catapulte, arbalete, pistoale sau explozibili și substanțe inflamabile (aprinzătoare, detonatoare, dinamită, artificii, torțe, petarde, grenade, mine, explozibil, gaz, combustibil lichid);
De asemenea, nici substanțele chimice și toxice nu vor fi acceptate sub nicio formă: spray-uri paralizante, stingătoare, acizi, baze, substanțe radioactive sau otravă.