Ce nu știai despre UCRAINA

Ce nu stiai despre Ucraina
Ce nu stiai despre Ucraina

Deși este o țară foarte mare și interesantă, mulți oameni ar menționa despre Ucraina doar incidentul cu centrala nucleară de la Cernobîl, însă are mult mai multe de oferit. Iată ce nu știai despre Ucraina:

Cu excepția Rusiei, Ucraina este cea mai mare țară de pe întreg continentul, cu 603.548 km² care se întinde la Rusia  la est până la Polonia la vest și cu 46.044.000 locuitori.

Țara are 7 situri ale Patrimoniului Mondial, mai exact Catedrala Sf. Sofia, Parcul Sofievka, Cetatea Kamyanets-Podilsky, Kiev-Pechersk Lavra, Chersonesos Tauride, Insula Khortytsia și Cetatea Hotin.

Citeste si: DESCOPERĂ: Cele mai mari cascade din lume

Ce nu stiai despre Ucraina
Ce nu stiai despre Ucraina[Sursa foto: PixaBay]

Cele șapte minuni ale Ucrainei

Catedrala Sf. Sofia

Considerată ca fiind „pata de culoare a Ucrainei”, Catedrala Sf. Sofia este unul dintre cele mai interesante obiective turistice din Kiev, care oferă acea liniște sufletească de care toți avem nevoie. Piatra de temelie a edificiului a fost pusă în anul 1037, pe vremea lui Yaroslav cel Înțelept, unul dintre cei mai puternici conducători ai Ucrainei. În

august 2007, Catedrala Sfânta Sophia a fost listată ca fiind una dintre cele Șapte Minuni ale Ucrainei, printr-un vot deschis pe internet.

Parcul „Sofievka”

Parcul dendrologic „Sofievka” a fost întemeiat în anul 1796 de către magnatul polonez Stanislav Potoţchi și numit în cinstea soţiei lui, Sofia Vitt-Potoţcaia. Cu un peisaj romantic, desprins parcă din povești, parcul i-a inspirat pe foarte mulți poeți și autori din secolele al XVIII-lea și a XIX-lea.

Suprafaţa acestuia este de 176 de hectare și se întinde de-a lungul malului lacului Camenca. Turiștii îl caracterizează ca fiind unul dintre cele mai frumoase locuri din Ucraina.

Cetatea Kamyanets-Podilsky

Kamyanets-Podilsky este un complex istoric și cultural antic, iar aici se regăsesc multe monumente arhitecturale din secolele XI-XIX, aproximativ 200 de clădiri și structuri în total, toate datând de peste 1000 de ani.

Principalele fortificații au fost construite în secolul al XVI-lea, iar cetatea Kamyanets-Podilsky este considerată ca fiind una dintre cele mai bune exemple mondiale de fortificații din Europa.

Kiev-Pechersk Lavra

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Cunoscută și sub denumirea de Lavra Peșterilor din Kiev, mănăstirea istorică a fost centrul proeminent al creștinismului ortodox în Europa de Est, iar acum este înscrisă ca ansamblu pe lista patrimoniului mondial al UNESCO.

Pe o suprafață de 28 de hectare se află peste 100 de edificii precum biserici de suprafață și subterane, peșteri cu moaște de sfinți, grote cu lungimea de peste 1000 de metri, muzee, Academia de Teologie, un Seminar teologic și multe altele. Toate acestea sunt înconjurate de albul zidurilor, de cupolele aurite și de vocile corurilor.

Citeste si: CITEȘTE: 5 Destinaţii de vacanţa exotice unde îţi poţi petrece concediul în 2022

Lavra Peșterilor din Kiev
Lavra Peșterilor din Kiev[Sursa foto: PixaBay]

Chersonesos Tauride

Cetatea antică Chersonesos a fost fondată de greci, aceasta fiind situată în cartierul Gagarin al orașului Sevastopol, Crimeea. Ruinele clădirilor, care au mai mult de 2000 de ani, au o structură fabuloasă care atrag anual mii de turiști. Regiunea a servit ca unul dintre cele mai productive centre de vin din Marea Neagră în timpul său. Astăzi, rămân doar ruinele unor complexe publice de clădiri, cartiere rezidențiale și monumente creștine timpurii.

Insula Khortytsia

Insula Khortytsia din Zaporojie este cea mai mare de pe Nipru și are numeroase monumente istorice, culturale și arhitecturale. Suprafața insulei este de 23,59 metri pătrați, fiind cea mai mare insulă a râului nu numai în Ucraina, ci și în Europa. Încadrată în epoca cazacilor din Zaporozhian din secolele XV-XVII, pe insulă se organizează astăzi tot felul de festivaluri și competiții. Datorită peisajelor fabuloase, cu o mulțime de plante și animale rare, insula Khortytsia a primit statutul de rezervație națională în anul 1993.

Cetatea Hotin

Cetatea Hotin a fost înălţată la începutul secolului al XV-lea de către Alexandru cel Bun. Construcția este situată la aproximativ 48 de kilometri de Cernăuți, pe teritoriul Ucrainei și face parte din lanțul de cetăți care au apărat Moldova de dușmani.

Ce nu știai despre Ucraina

1. Prima țară din lume care a separat cele trei puteri în stat

În Ucraina a fost scrisă și adoptată prima constituție din lume, mai exact în anul 1710. Acest document a fost primul care a separat cele trei puteri în stat.

Citește și: Catinca, mesaj îngrijorător în mediul online: "Îmi faceți rău!" Ce se întâmplă cu fosta concurentă din Casa iubirii după despărțirea de Ștefan- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

2. Deține cea mai adâncă stație de metrou din lume

Stația Arsenalna de pe linia Sviatoshynsko – Brovarska, situată în Kiev, a fost deschisă pe data de 6 noiembrie 1960, ca parte a primei etape a metroului Kiev construit și proiectat de Uniunea Sovietică. Stația este situată la o adâncime de 105,5 metri.

3. În Ucraina a fost inventată lampa cu gaz

Farmaciștii Jan Zeh și Ignacy Łukasiewicz au inventat, în 1853, prima lampă cu gaz. Realizarea celor doi este astăzi amintită de o cafenea numită Gasova L’ampa, amplasată pe locul magazinului numit La Steaua de Aur, acolo unde a și fost concepută.

Citeste si: CITEȘTE: Care sunt cele mai frumoase obiective turistice din România

În Ucraina a fost inventată lampa cu gaz
În Ucraina a fost inventată lampa cu gaz[Sursa foto: PixaBay]

4. „Tunelul iubirii”, cel mai romantic loc din lume

Amplasat pe o linie de cale ferată abandonată din Klaven, nord-vestul Ucrainei, Tunelul Iubirii este considerat cel mai romantic loc de pe pământ. Acesta este înconjurat de arcade verzi formate din copaci de ambele părți ale liniei de cale ferată cu o singură cale. Legendele locale spun faptul că îndrăgostiții care vizitează locul vor avea dorințele îndeplinite.

5. Costumul național al Ucrainei se numește Vyshyvanka

Vyshyvanka, numele costumului național al Ucrainei, se diferențiază de altele datorită lucrărilor sale de broderie, mai exact acele cusături florale sau ornamentale concepute manual. Specialitatea costumului este că poate fi purtat atât de bărbați, cât și de femei.



Citește și:

Sindromul de vezică dureroasă: cauze, simptome, tratament

O vacanță în romanticul Santorini sau un city break în luxosul Dubai?

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Ceren Karakoç, actrița care joacă rolul Nursema în serialul „O dragoste”, apariție de senzație în mediul online! Iată cum a fost surprinsă celebra actriță la finalul sezonului de filmări, în compania colegilor săi!

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies