În ziua de Sfântul Nicolae nu este bine să faci anumite lucruri, pentru că vei avea ghinion. Noi vă spunem exact ce trebuie să respectați în această zi.
Sfântul Nicolae este prima mare sărbătoare a lunii decembrie. Pe lângă faptul că toată lumea așteaptă cu nerăbdare sosirea Moșului, mai sunt și câteva obiceiuri care trebuie respectate cu sfințenie în această zi.
Ce să nu faci de Sfântul Nicolae, pentru a te feri de ghinion
Ziua de 6 decembrie reprezintă una dintre sărbătorile mari ale creștinilor. Biserica îl prăznuiește pe Sfântul Ierarh Nicolae, recunoscut pentru bunătatea și generozitatea de care a dat dovadă în timpul vieții.
Fiind o sărbătoare trecută cu cruce roșie în calendar, credincioșii trebuie să respecte anumite obiceiuri în această zi sfântă. În primul rând, pe 6 decembrie nu se spală rufe și nu se fac treburi în gospodărie.
În niciun caz nu vă certați cu cineva în ziua de Sfântul Nicolae, pentru că veți avea un Crăciun cu scandal și fără bucurii. De asemenea, pe 6 decembrie, mai mult ca în oricare altă zi, trebuie să fiți darnici cu cei din jur, mai ales cu cei care au nevoie de ajutor.
Sfântul Nicolae este considerat protectorul săracilor, iar dacă veți da dovadă de zgârcenie, acesta se va mânia. Nu dăruiți niciodată de Moș Nicolae obiecte ascuțite, obiecte negre, bijuterii sau produse de machiaj, pentru că veți atrage ghinionul asupra persoanei căreia îi veți oferi cadourile.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Legenda lui Moș Nicolae
Sfântul Nicolae a trăit în a doua jumătate a veacului al III-lea, în timpul împăraților Dioclețian și Maximian. Deși avea foarte mulți bani, moșteniți de la părinții săi, acesta i-a împărțit celor nevoiași. De aceea, este recunoscut și sărbătorit pentru bunătatea sa.
Se spune că Nicolae se strecura în casele oamenilor săraci și le lăsa bani, mâncare și haine.
Una dintre legendele cele mai cunoscute legate de Sfântul Nicolae este aceea a tatălui, care voia să-și trimită fetele la desfrâu, din cauză că nu aveau bani.Sfântul Nicolae a intrat pe ascuns în casa acestora și le-a lăsat fetelor bani, pe care i-a pus în șosetele atârnate la uscat, în fața sobei. De aici și tradiția de a primi cadourile de Moș Nicolae în șosete sau în ghetuțe.
Sfântul Ierarh Nicolae provenea dintr-o familie bogată a orașului Patara. A studiat la cele mai bune școli și după aceea a ajuns la Mănăstirea Patara. După un timp, a devenit preot al acelui lăcaș. După moartea părinților săi, Nicolae a dat toți banii pe care îi aveau aceștia celor săraci și a plecat în pelerinaj în Țara Sfântă.
Când s-a întors, s-a mutat la cetatea Mira, iar credincioșii l-au ales drept arhiepiscopul Mirei Luchiei. Pentru că era credincios, Sfântul Nicolae a fost băgat în inchisoare de către împărații Dioclețian și Maximian. Chiar dacă a fost supus unor chinuri groaznice, Nicolae nu s-a lepădat de credința în Dumnezeu.
A fost eliberat din închisoare de-abia la venirea pe tron a împăratului Constantin cel Mare. Nicolae și-a petrecut restul vieții în slujba lui Dumnezeu.
Sfântul Ierarh a murit pe 6 decembrie, dar nu se știe exact în ce an. Se crede că în perioada 340-350 după Hristos.Moaștele Sfântului Nicolae se află la Bari, în Italia, iar o parte din mâna dreaptă a Ierarhului este în România, la Biserica ”Sfântul Gheorghe Nou”, din București.