Află din rândurile de mai jos ce nu trebuie să faci în ziua de Paște 2025!
Ziua de Paște este pentru mulți români o zi încărcată plină de emoție, tradiție, familie și spiritualitate. Află din rândurile următoare ce nu trebuie să faci în ziua de Paște 2025!
Ce nu trebuie să faci în ziua de Paște 2025
Citește și: 5 idei de cadouri de Iepuraș, pentru Paștele din acest an, 2025. Ajută-l să îi oferi un zâmbet celui mic!

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
- Nu se spală haine, nu se spală vase și nu se face curățenie în casă, iar toate acestea trebuie să fie gata până în Sâmbăta Mare, inclusiv mâncarea. Ziua de Paște este considerată o zi de bucurie și sărbătoare, nu de muncă, iar în unele regiuni se spune chiar că cine spală în această zi „spală norocul” din casă.
- Nici pământul nu se atinge în ziua de Paște deoarece se spune că pământul trebuie lăsat în pace pentru a „respira” și pentru a primi binecuvântarea Învierii. Persoanele care locuiesc la țară respectă această tradiție cu strictețe, nu se sapă, nu se seamănă, nu se udă nimic.
- Se spune că, pentru a avea liniște și înțelegere în gospodărie tot anul, primul care trece pragul trebuie să fie un bărbat. În multe sate, acest lucru era planificat cu grijă și respectat cu sfințenie.
- În perioada sărbătorilor pascale, excesul alimentar nu este o idee bună, pentru că trecerea bruscă de la o dietă ușoară la una extrem de bogată în grăsimi, carne și dulciuri poate creează un șoc pentru organism. Mai ales dacă ai ținut post, stomacul tău are nevoie de timp pentru adaptare.

- Paștele rămâne o sărbătoare care aduce în prim-plan valori ca iertarea, compasiunea și renașterea, iar a merge la biserică în noaptea de Înviere sau a rosti o rugăciune sinceră în ziua Paștelui este o activitate plăcută pentru creștini. Mulți dintre noi tindem să ne pierdem în agitația pregătirilor și să uităm motivul real pentru care sărbătorim.
- Una dintre cele cunoscute credințe populare spune că cine doarme în dimineața Paștelui, adică după ce a răsărit soarele, va fi somnoros și lipsit de vlagă tot anul. Așa că, oricât de tentant ar fi să „recuperezi” după noaptea de Înviere, trezirea devreme de Paște vine cu un simbolism frumos, mai exact deschiderea ochilor către lumină, energie nouă și începuturi proaspete.
- În cultura populară se credea că dacă în ziua de Paște izbucnește o ceartă, tensiunile vor continua tot anul. E o zi în care se iartă, nu se răscolesc supărări. În multe case, se evită subiectele controversate și se păstrează o atmosferă caldă, liniștită, chiar și atunci când masa e mare și vocile sunt multe.
Rugăciunea care trebuie rostită în perioada postului Paștelui 2025

„Dumnezeul nostru, nădejdea tuturor marginilor pământului și a celor ce sunt pe mare departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta cea Veche și Nouă, aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm și Ție ne rugăm: întărește-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârguință, spre mărirea numelui Tău celui sfânt și spre iertarea păcatelor noastre, spre omorârea patimilor și biruință asupra păcatului; ca împreună cu Tine răstignindu-ne și îngropându-ne,
să ne ridicăm din faptele cele moarte și să petrecem cu bunăplăcere înaintea Ta întru toate zilele vieții noastre. Că Ție se cuvine a ne milui și a ne mântui pe noi, Hristoase, Dumnezeule, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte, și Preasfântului și bunului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin”.Citește și: Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător- stirilekanald.ro
