În România, profesia de avocat este plătită peste medie, iar în fiecare an, circa 30.000 de absolvenți ies din băncilor facultăților de Drept.
Stundeții care termină această facultate se orientează către avocatură, fie către magistratură, pentru profesia de procuror sau de judecător, ori pentru alte funcții din zona judiciară, mai exact, grefier, notar, consilier juridic și multe altele.
Pe lângă aceste lucruri, există și categoria de studenți care preferă să termine această facultate doar pentru CV.
Citește și: Anunț despre pensii pentru cinci milioane de români. Ce a declarat Marius Budăi, ministrul Muncii
Ce pensie are un avocat în România
Când vine vorba de posturile vacante în magistratură, guvernul scoate o mulțime de locuri de muncă în fiecare an. Candidații care sunt aleși să concureze pentru aceste posturi au de obicei diplome în drept. Salariile pentru aceste funcții provin de la bugetul guvernului, iar magistrații primesc și o serie de beneficii, precum chirie plătită, salarii consistente și posibilitatea de pensionare anticipată.
Primul pas este să treci un examen de admitere care este extrem de dificil. Mulți absolvenți de drept încearcă să susțină acest examen ani de zile înainte de a reuși în sfârșit.
Alții decid să renunțe și să-și caute un alt loc de muncă. Procesul de admitere include patru etape. Primele două etape sunt examene scrise, iar a treia și a patra sunt teste psihologice și interviuri. Nota pe care o obțineți la primele două probe scrise este importantă pentru a determina dacă sunteți admis la următoarea etapă a procesului. Este foarte important ca nota pe care o obțineți la prima etapă să fie 6.Citește și: Anunţ important pentru bătrânii cu pensii sub 3.000 de lei! Se acordă o sumă de bani, pe lângă pensie
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Cum poți deveni avocat, în România
Pentru a deveni avocat, trebuie să treci un examen dificil.
Avocații tineri trebuie să urmeze doi ani de studii la Institutul Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților (INPPA) pentru a învăța cum să fii avocat. Apoi, timp de un an, lucrează ca stagiari într-o firmă de avocatură. Competiția pentru a obține un post de stagiar este foarte puternică, așa că este important să faci tot ce poți.
Când vine vorba de salarii, diferiți avocați de la diferite firme de avocatură pot câștiga sume diferite în funcție de experiența și abilitățile lor. Reputația firmei de avocatură, orașul, tipul de program (part-time sau full-time) și modul în care avocatul negociază, le pot afecta, de asemenea, salariul.
Câți bani câștigă lunar un avocat, în România
În București, când vine vorba despre un avocat fără experiență, pentru un program de opt ore, salariile variază între 2.500
și 4.000 RON net.Pentru 1-3 ani experiență, veniturile salariale cresc și pot ajunge până la 5.000 – 6.000 RON net.
Avocații care au acumulat peste 3-5 ani experiență în profesie câștigă în București peste 7.000 RON net.
Pe lângă aceste aspecte, avocații pot avea și propriii clienți, în afara casei de avocatură în care figurează cu un venit fix. De asemenea, se pot înscrie pe listele de la SAJ – Serviciul de Asistență Judiciară/ listele pentru „avocați din oficiu”.
În timp, avocații au posibilitatea de a-și deschide propriul cabinet, ori o societate de avocați, fie pot deveni parteneri în instituții deja create. Prin intermediul unei afaceri, veniturile pot crește substanțial, dar ele diferă foarte mult, de la câteva mii de euro lunar, la câteva zeci sau sute de mii de încasări.
În România, salariul mediu lunar net este de aproximativ 4.000 RON net, iar în București, de 5.100 RON net, potrivit datelor oficiale.
Citește și: Anunțul momentului! Se oferă vouchere de 15.000 lei, pentru o categorie de oameni