Românii care nu au reușit să facă stagiul complet de cotizare, însă au muncit până la 15 ani, pot alege ce sumă de bani bani primesc din partea statului.
Conform site-ului oficial al Ministerului Muncii, românii pot alege între pensie și indemnizația socială minimă.
Ce pensie pot încasa femeile care nu au lucrat 15 ani
Astfel, pensionarii care nu-și doresc să aleagă niciuna dintre cele două opțiuni, pot rămâne în plată cu suma rezultată din calculul pe baza contributivității. De asemenea, respectivul proiect de lege prevede că, pentru a putea deveni pensionar, este nevoie de o vechime de minimum 15 ani.
Citește și: Vești bune pentru mame! Indemnizațiile vor crește cu 14%! Cât este noua indemnizație de creștere a copilului
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Mai mult decât atât, pensionarii în plată care au făcut stagiul de cotizare mai mic de 15 ani vor avea parte de o recalculare pe noua formulă, iar dacă suma respectivă este sub indemnizația socială minimă ei, pot opta pentru aceasta din urmă.
„O altă noutate adusă de proiectul de lege este introducerea opțiunii pentru indemnizația socială minimă. Pensionarii aflați deja în plată, care au stagiul de cotizare sub 15 ani, vor putea opta între pensie și indemnizația socială minimă. Opțiunea se va face prin Poștă, cu formular pretimbrat primit de la Casa Națională de Pensii Publice, pentru a evita cozi interminabile la ghișee. Pensionarii în plată care au realizat stagiul de cotizare mai mic de 15 ani beneficiază de recalculare pe noua formulă, iar dacă suma rezultată este sub indemnizația socială minimă ei opt opta pentru aceasta din urmă. Pensionarii care nu optează rămân în plată cu suma rezultată din calculul pe baza contributivității. Sunt exceptați pensionarii care beneficiază de pensie de limită de vârstă și au realizat stagiul minim cuprins între 10 și 15 ani, conform legislației în vigoare, la data stabilirii dreptului la pensie. Această excepție este valabilă pentru persoanele deja pensionate la data intrării efective în vigoare a legii. În proiectul de lege se prevede că, pentru a putea deveni pensionar, este necesară o vechime de minimum 15 ani. Persoanele care vor avea o vechime mai mică de la data intrării în vigoare a legii vor primi o indemnizație socială și vor face obiectul unei alte legi ”, potrivit
Citește și: Veste bună pentru mămici! Se mărește indemnizația de creștere a copilului începând cu 1 martie 2023!