Ce pensie pot încasa femeile care nu au lucrat 15 ani, stagiul minim de cotizare în câmpul muncii. Ce formă de plată pot alege

Ce pensie pot încasa femeile care nu au lucrat 15 ani, stagiul minim de cotizare în câmpul muncii. Ce formă de plată pot alege
Ce pensie pot încasa femeile care nu au lucrat 15 ani, stagiul minim de cotizare în câmpul muncii. Ce formă de plată pot alege

Românii care nu au reușit să facă stagiul complet de cotizare, însă au muncit până la 15 ani, pot alege ce sumă de bani bani primesc din partea statului.

Conform site-ului oficial al Ministerului Muncii, românii pot alege între pensie și indemnizația socială minimă.

Ce pensie pot încasa femeile care nu au lucrat 15 ani

Astfel, pensionarii care nu-și doresc să aleagă niciuna dintre cele două opțiuni, pot rămâne în plată cu suma rezultată din calculul pe baza contributivității. De asemenea, respectivul proiect de lege prevede că, pentru a putea deveni pensionar, este nevoie de o vechime de minimum 15 ani.

Românii care au o vechime mai mică de la data intrării în vigoare a legii vor putea beneficia de o indemnizație socială, și vor face obiectul unei alte legi.

Citește și: Vești bune pentru mame! Indemnizațiile vor crește cu 14%! Cât este noua indemnizație de creștere a copilului

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Ce pensie pot încasa femeile care nu au lucrat 15 ani, stagiul minim de cotizare în câmpul muncii[Sursa foto: freepik]

Mai mult decât atât, pensionarii în plată care au făcut stagiul de cotizare mai mic de 15 ani vor avea parte de o recalculare pe noua formulă, iar dacă suma respectivă este sub indemnizația socială minimă ei, pot opta pentru aceasta din urmă.

„O altă noutate adusă de proiectul de lege este introducerea opțiunii pentru indemnizația socială minimă. Pensionarii aflați deja în plată, care au stagiul de cotizare sub 15 ani, vor putea opta între pensie și indemnizația socială minimă.

Opțiunea se va face prin Poștă, cu formular pretimbrat primit de la Casa Națională de Pensii Publice, pentru a evita cozi interminabile la ghișee. Pensionarii în plată care au realizat stagiul de cotizare mai mic de 15 ani beneficiază de recalculare pe noua formulă, iar dacă suma rezultată este sub indemnizația socială minimă ei opt opta pentru aceasta din urmă. Pensionarii care nu optează rămân în plată cu suma rezultată din calculul pe baza contributivității.
Sunt exceptați pensionarii care beneficiază de pensie de limită de vârstă și au realizat stagiul minim cuprins între 10 și 15 ani, conform legislației în vigoare, la data stabilirii dreptului la pensie. Această excepție este valabilă pentru persoanele deja pensionate la data intrării efective în vigoare a legii. În proiectul de lege se prevede că, pentru a putea deveni pensionar, este necesară o vechime de minimum 15 ani. Persoanele care vor avea o vechime mai mică de la data intrării în vigoare a legii vor primi o indemnizație socială și vor face obiectul unei alte legi
”, potrivit
site-ului oficial al Ministerului Muncii.

Citește și: Veste bună pentru mămici! Se mărește indemnizația de creștere a copilului începând cu 1 martie 2023!

Ce pensie pot încasa femeile care nu au lucrat 15 ani, stagiul minim de cotizare în câmpul muncii[Sursa foto: freepik]



Citește și:

7 pași pentru a obține un bronz frumos și sănătos

Se oferă tichete cadou de 8 martie femeilor! Ce trebuie să știe salariatele

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

„Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies