Numărul tot mai mic de angajați în raport cu cel al vârstnicilor reprezintă principala problemă a sistemului de pensii din România. Această situație va duce la o reducere a pensiilor pentru cei care vor ieși la pensie în următorii 10-20 de ani, având în vedere că vor primi mai puțin decât au cotizat. Se pune problema pensiei pe care o va primi un salariat cu venit minim pe economie, după 35 de ani de contribuții la bugetul de pensii.
În România, cheltuielile pentru plata pensiilor aduc un deficit bugetar tot mai mare de la un an la altul. Sistemul de calcul al pensiilor se bazează pe punctajul mediu anual al asiguratului, înmulțit cu valoarea unui punct de pensie. Acest sistem poate fi influențat negativ de inflație sau de alți factori economici, ceea ce poate duce la o scădere a nivelului pensiilor pe parcursul timpului.
Ce pensie va avea un român cu salariul minim pe economie și un stagiu de cotizare de 35 de ani
Sistemul de pensii din România este incert din cauza faptului că populația activă este tot mai mică în raport cu cea vârstnică, ceea ce prezice o situație dificilă în viitor. Persoanele care au salariul minim pe economie și un stagiu complet de cotizare de 35 de ani vor primi o pensie care nu le va asigura un trai decent.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Ce a transmis Casa Națională de Pensii Publice
De asemenea, pensiile sunt calculate în funcție de contribuția făcută la sistemul de pensii, ceea ce înseamnă că pensionarii primesc înapoi o mică parte din suma achitată în timpul muncii.
În cazul celor care au lucrat timp de 35 de ani, pensia pe care o vor primi va fi doar jumătate din suma cu care au cotizat. Pe durata celor 35 de ani de cotizație, un salariat cu salariul minim pe economie contribuie lunar cu 595 de lei la sistemul public de pensii. Prin urmare, un român care a cotizat timp de 35 de ani având salariul minim pe economie de 3.000 de lei, din care brutul este de aproape 1.900 de lei, va avea o pensie de aproximativ 1.260 de lei, conform calculelor.„Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare. Numărul de puncte realizat în fiecare lună se însumează, iar prin împărţirea la 12 rezultă punctajul anual al asiguratului în anul respectiv.
Citește și: Salariile femeilor din România care lucrează la stat vor scădea! Cum se plafonează sporurile