Pensionarii care fac parte din categoria celor care locuiesc în străinătate sunt cei vizați în acest caz, fiind nevoiți să depună un anumit document pentru a-și asigura pensia.
Deși poate nu se așteptau la o astfel de problemă, pensionarii care locuiesc în străinătate riscă să își piardă venitul, în anul 2025. Cu toate acestea, pot scăpa de griji, dacă vor depune, cât mai curând, documentul care dovedește că pot beneficia în continuare de pensie și anul viitor.
Ce pensionari riscă să nu mai primească bani, de la începutul anului 2025
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Documentul în cauză( certificatul de viață) trebuie depus obligatoriu, atât în cazul pensionarilor care locuiesc în străinătate, cât și în cazul pensionarii de urmaș. Atunci când vine vorba despre cei care sunt stabiliți în altă țară, se pare că este nevoie să dovedească, la o anumită perioadă de timp, statului român, faptul că încă se mai află în viață și nu au decedat. Deși poate părea o cerință destul de incomodă, statul român este nevoit să o ceară pentru a ține evidența populației.
Acest certificat de viață trebuie să fie completat și semnat, nu oricum, ci în fața unei autorități competente care face parte din țara de domiciliu sau de ședere a pensionarului, urmând ca acestea să confirme autenticitatea documentului, să fie trimis prin poștă sau alte mijloace, către casa teritorială de pensii, adică în România.
„Pentru a beneficia de drepturile cuvenite din cadrul sistemului public de pensii, beneficiarii drepturilor bănești acordate de casele teritoriale de pensii stabiliți pe teritoriul altor state, denumiți în continuare beneficiari nerezidenți, au obligația de a transmite semestrial, până cel târziu la data de 31 martie, respectiv până la data de 30 septembrie ale fiecărui an, un certificat de viață.”, prevede legea, conform evz.ro.
Modelul pentru acest certificat de viață a fost creat de Casa Națională de Pensii, fiind aprobat prin Ordinul Președintelui CNPP nr. 874/26.06.2024. Acesta este disponibil în mai multe limbi, pentru a se completa cu ușurință, indiferent de țara în care pensionarul își are domiciliul. Modelul respectiv se găsește pe site-ul Casei Naționale de Pensii, acolo unde se regăsesc și informațiile necesare, ale caselor de pensii, acolo unde beneficiarii pot accesa platformele oficiale ale instituțiilor competente, dacă doresc să trimită documentele necesare.