S-a înregistrat o creștere a consumului de carne de pui în ultimii ani, la nivel mondial. Majoritatea persoanelor sunt de părere că includerea acestui produs în meniul zilnic aduce numeroase beneficii, însă, carnea albă poate fi și nocivă.
Bogdan Pascu, medic specialist endocrinolog, a fost invitat în cadrul unei emisiuni TV, pentru a oferi mai multe detalii despre puiul cu hormoni, și cât de periculos este dacă e consumat în cantități mari.
“Orice aliment în principiu trebuie să îl consumăm regulat, nu la nivelul în care trebuie să-l consumam zilnic. Puiul consumat în mod normal odată la două trei zile, nu poate să producă pubertate precoce. Nu se poate acumula într-o cantitate atât de mare astfel încât să producă această pubertate precoce”,
Cât de mult este recomandată să se consume carnea de pui
Carnea de pui nu trebuie consumată într-o cantitate extrem de mare, pentru a nu se ajunge la pubertatea precoce. Oamenii trebuie să jongleze între carnea de pui, de porc, de vită, pentru a nu se mânca zilnic același aliment. Așadar, specialistul a recomandat în cadrul emisiunii consumul cât mai diversificat, și consumat în mod normal o dată la 2-3 zile.
Citeste si: Ce înseamnă endometrioza. „Cauza infertilității este endometrioza”
Citeste si: Ce stil de viață are Ilinca Vandici. „Știu exact câte ore nu mănânc”
”Orice aliment în principiu trebuie să îl consumăm regulat, nu la nivelul în care trebuie să-l consumam zilnic.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Semne de pubertate precoce
Pubertatea precoce poate fi declanșată de hormonii de creștere care se regăsesc în carne și în produse lactate. Cu toate astea, puiul nu are hormoni de creștere, și numai consumului lui in exces poate dăuna sănătății. Este dificil de stabilit care este motivul specific al apariției hormonilor de creștere din produsele alimentare asupra dezvoltării fetelor. Așadar, este recomandat mersul la un medic endocrinolog, pentru a-și da seama cât de rapid este progresul de pubertate, și ce impact poate avea supra copilului.
Citeste si: Trucuri simple care te scapă de balonare. “Flora e dată peste cap”
“Fetele, în principiu, dacă ne referim la vârsta la care ar trebui să ne îngrijorăm, este de 8 ani. Atunci discutăm de pubertate precoce. Primul semn este creșterea în volum a sânilor, fiind un motiv de a monitoriza, dacă discutăm între 8 și 9 ani este o zonă gri. Cel mai bine ar fi să monitorizeze un medic endocrinolog, pentru a-și da seama cat de rapid progresivă este acea pubertate, ce impact are pubertatea precoce asupra copilului. Ce se întâmplă, de fapt, este o maturizare rapidă a oaselor, iar talia finala a fetei va fi mai mică decât cea pe care o previzionăm. Trecerea aceasta a unei fetițe de la adolescentă la femeie provoacă anumite modificări și la nivel psihologic”, a specificat el.
Ce sunt disruptorii endocrini
Disruptorii endocrini sunt preparatele pe bază de soia, diferite spray-uri pe baz- de lavandă, fito-estrogeni care se găsesc în cosmetice, creme, și chiar șampoane. Toate aceste lucruri pot modifica secrețiile hormonale, producând pubertatea precoce în rândul fetelor.
“Disruptorii endocrini sunt anumite substanțe, foarte multe, cam 5400 de substanțe momentul de față identificate, care sunt considerate substanțe care interacționează cu sistemul endocrin. Ele pot modifica secrețiile hormonale, producând această pubertate precoce. Este vorba despre o chestie repetitivă, spre exemplu mănânc acest soia în fiecare zi timp de șase luni de zile, sau orice aliment bogat în soia. Sunt foarte multe cosmetice care conțin anumiți disruptori endocrini, și mai avem anumite spray-uri pe bază de lavandă care poate produce acest lucru.
Citeste si: 3 Rețete de mâncare pe care le poți face folosind gorgonzola
Citeste si: Cu ce se mănâncă peștele. Alimentul este adesea recomandat de medicii specialiști
În încheiere, specialistul a demolat mitul cum că carnea de pui conține hormoni care declanșează în mod sigur pubertatea precoce sau obezitatea. Fetițele de 8 ani pot prezenta creșterea sânilor, însă nu din cauza obezității, fiind o falsă creștere a nivelului sânilor, aceasta numindu-se adipomastie sau lipomastie.
“Puiul nu este 100% cel care declanșează pubertatea precoce, dar asocierea există clar pentru obezitate și pubertate precoce, de multe ori fiind și o falsă interpretare. Fetele cu țesut adipos în zona mamară pot avea o falsă dezvoltare. De cele mai multe ori, fetițe de 8 ani cu obezitate se prezintă pentru creșterea sânilor, nu pentru obezitate, aceea fiind o falsă creșterea sânilor care se numește adipomastie sau lipomastie, și este un depozit de nivel adipos la nivelul sânului.”