Desi luna aceasta va implini varsta de 13 ani, Eliza Iliescu, fiica celei mai batrane mame din Romania este o gospodina si jumatate.
Eliza a invatat de la mama sa tainele bucatariei, fostul profesor universitar indemnandu-si fiica sa prepare fel de fel de retete gasite pe internet, cat si altele vechi si mostenite din mama in fiica in familia lor.
De departe, vedeta serii de Revelion a fost placinta traditionala cu branza, unul din preparatele preferate ale Elizei.
“Daca s-ar putea, ea nu ar iesi din bucatarie.
Multumita an de an de rezultat, Adriana Iliescu ne-a dezvaluit reteta pacintei traditionale care se face in casa sa, de Anul Nou.
“Foaie de-a gata, nu cumparam pentru ca nu ne place.
Reteta este urmatoarea:
Foi:
- un ou,
- apa calduta, aproximativ jumatate de cana
- ulei, acceasi cantitate ca si de apa, aproximativ jumatate de cana
- un pic de drojdie
- faina cat cuprinde si pana cand foaia se poate intinde cu sucitorul (aproximativ 500 de grame de faina)
Umplutura
- branza de vaci 750 de grame
- branza telemea 250 de grame
- zahar 1 cana- o cana si jumatate (aceeasi cana folosita pentru apa si ulei)
- 3 oua ca sa lege compozitia
- 100 de grame de unt
- coaja rasa de lamaie,
- esente de vanilie
- zahar vanilinat 3 plicuri.
Coca se imparte in mai multe parti, in functie daca vreti sa faceti placinta cu foaie sus, foaie jos sau in forma de rulouri umplute.
Foile se intind pe masa, se umplu cu aceasta compozitie si se aseaza in tava tapetata cu ulei si faina. Intr-una dintre bucati, aleasa la intamplare, se aseaza un ban, o moneda invelita in poleiala. Placinta va sta la cuptor pana se rumeneste si prinde o culoare frumoasa deasupra. Dupa ce se raceste se taie si se presara deasupra zahar pudra. Cel care va gasi banutul in bucata lui se spune ca va fi norocos tot anul!”, ne-a dezvaluit Adriana Iliescu.