Toate intervențiile care lasă în urma lor durere sunt greu de suportat. Însă ce ne facem după ce am suferit o extracție de măsea?
Aflați din rândurile următoare ce puteți mânca mai exact după ce v-ați scos măseaua, dar și câteva indicații pe care trebuie neapărat să le respecți pentru a te vindeca mai repede.
Indicațiile pe care trebuie să le urmezi după ce ți-ai scos măseaua
- Un aspect foarte important este legat de faptul că NU trebuie să vă clătiți gura în primele 72 de ore după ce v-ați scos măseaua.
- Imediat după intervenție, veți avea o compresă aplicată de către medic. Această compresă se menține pentru cel puțin 2 ore de la extracție, pe locul afectat.
- În cazul în care durerea devine prea puternică, puteți lua un analgezic, însă NU luați aspirină, care este total interzisă. În primele 2-3 zile de la extracție veți simți o durere medie spre moderată.
- Se recomandă, de asemenea, să evitați fumatul, în cazul în care sunteți o persoană fumătoare. Dacă totuși nu puteți renunța de tot, măcar mai scădeți volumul pe care obișnuiați să îl consumați înainte de această intervenție.
- Atât limba, cât și degetul, NU se introduc în alveola rămasă după extracție.
- Limitați pe cât de mult consumul băuturilor alcoolice, după intervenție.
- În cazul în care ai suferit o intervenție de măsea mai dificilă, iar la nivelul obrazului au apărut umflături pe parte extracției, se recomandă aplicarea pe respectiva zonă a unor comprese cu apă rece, însă nu de la frigider. Această umflătură poate să dureze cu până la 48 de ore, timp în care va trece ușor, ușor de la sine.
- Chiar dacă ați mâncat, este total interzisă curățarea dinților cu ajutorul unei periuțe și a unei paște de dinți, în primele 24 de ore după extracție. Până la un interval de 72 de ore, puteți să vă periați dinții doar cu o periuță dentară, însă fără să apăsați de dinți. Astfel, nu va fi nevoie să vă clătiți.
Citeste si: DESCOPERĂ: Ce înseamnă dacă visezi că îți cade părul
Ce poți mânca după ce îți scoți măseaua
După ce v-ați scos măseaua, puteți mânca abia după trecerea celor două ore în care ați mușcat de pansamentul aplicat de către medic sau după trecerea anesteziei complet. Astfel, veți evita posibilele accidente mai puțin plăcute (mușcatul obrazului). Prin urmare, în timpul meselor se recomandă, de asemenea, să aveți grijă la locul extracției și să îl evitați cât de mult puteți. Alimentele pe care le veți consuma în primele zile trebuie să nu fie deloc fierbinți dar nici foarte reci, ci exact la temperatura camerei.
De asemenea, NU consumați lapte sau produse lactate (iaurt, brânză sau smântână) de origine animală în primele 24 de ore de la extracție, pentru a nu se coagula sângele. În schimb, puteți consuma cu încredere, băutură de migdale, de soia, cocos sau chiar cremă de cocos.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Pentru a vă ajuta, puteți să preparați una dintre rețetele următoare de meniuri care sunt permise după ce v-ați scos măseaua: roșii umplute cu cușcuș, plăcintă cu mei și morcov, musaca de cartofi cu soia de post, panna cotta de cocos și vanilie și griș cu lapte de cocoș și vanilie. Vă recomandăm în rândurile următoare, o rețetă care este ușor de consumat într-o astfel de situație.
Citeste si: DESCOPERĂ: 8 Trucuri de la folosi bicarbonatul de sodiu în rutina ta de frumusețe
Rețeta supă cremă de linte roșie și cocoș
Ingrediente
Veți avea nevoie de următoarele ingrediente: linte roșie (o cană), ceapă (2), usturoi (3 căței), un morcov, sare (o linguriță), amestec de legume (o linguriță), praf de curry (o linguriță), boia dulce (o linguriță), ulei de măsline (2 linguri), sare, piper alb, cremă de cocoa (200 ml – ½ conservă) și apă (2 litri).
Mod de preparare
Primul pas este reprezentat de lintea pe care o lăsăm la înmuiat timp de aproximativ 1-2 ore. Apoi tocăm mărunt ceapa, usturoiul și morcovul și le înăbușim la foc mic cu puțin ulei, pentru două minute. După acest interval de timp, adăugăm și lintea pe care am clătit-o și am scurs-o bine, împreună cu cei doi litri de apă.
Lăsăm totul la fiert timp de 10 minute, apoi adăugăm și crema de cocos, dar și toate condimentele și mai lăsăm pentru încă 15 minute la fiert. Tot conținutul cald îl dăm apoi prin blender, până când vom obține o consistentă destul de fină. Iar rețeta noastră este gata! O puteți servi cu crutoane (înmuiate bineînțeles) și cu puțin pătrunjel proaspăt presărat pe deasupra.
Citeste si: Ce trebuie să știi despre metodele de albire a dinților?