O alimentație sănătoasă nu presupune eforturi în plus sau mai mulți bani, ci o foarte bună organizare. Înainte de a merge la cumpărpturi trebuie să ai în plan câteva strategii bine definite, mai ales dacă dispui de un buget restrâns. Află, mai jos, ce poți mânca sănătos în fiecare zi cu bani puțini.
Dacă te-ai hotărât să începi un stil de viață sănătos, trebuie să ții cont de prima și cea mai importantă regulă: organizarea meselor
Cu siguranță ți s-a întâmplat de multe ori să vii foarte obosită de la serviciu și să nu ai mare lucru în frigider.
Citeste si: Care este importanța alimentației corecte. 5 grupuri principale de alimente
Planifică toate cumpărăturile pentru săptămâna ce urmează
Organizarea este foarte importantă, iar din acest motiv ar trebui să îți faci o listă de cumpărături la începutul fiecărei săptămâni. Cu toate alimentele în casă poți găti preparate ușor de reîncălzit, dacă este cazul. Fructele și legumele trebuie tăiate și porționate pentru a fi gata de luat la pachet când te grăbești. Pregătind totul de sâmbătă sau duminică vei observa că săptămâna ce urmează va fi cu mult mai ușoară.
Nu pleca la cumpărături cu stomacul gol
Niciodată să nu pleci la cumpărături cu stomacul gol. Dacă îți este foame și te plimbi printre rafturile pline cu tot felul de alimente s-ar putea să te trezești, dintr-o dată, cu coșul plin cu mâncare nesănătoasă, snacks-uri sau sandwich-uri.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
„Porționarea contează, dar important e și modul în care achiziționăm produsele. Ține minte să nu te duci la cumpătături pe stomacul gol pentru că vei cumpăra dublu, ține minte să cumperi doar ceea ce ai nevoie și ceea ce poți mânca în următoarele zile, nu uita să folosești congelatorul așa cum trebuie: de exemplu, pâinea se poate congela foarte ușor”, a spus Camelia Gui, coordonatorul proiectului Food Waste Combat.
Citeste si: Idei de gustări sănătoase pentru toată familia. Rapide, hrănitoare și dietetice
Urmărește reducerile
Încearcă să te folosești cât mai mult de reducerile sau cupoanele care ți se oferă. Fă-ți lista de cumpărături în funcție de produsele care se află la ofertă și încearcă să îți cumperi legumele și fructele doar de la piață, fiindcă acolo sunt cele mai proaspete și gustoase.
Plătește doar cu bani cash
În momentul în care îți lași în portofel o anumită sumă de bani ți se dublează șansele de a rămâne în buget. Niciodată nu calculezi cu exactitate câți bani ai pe card, iar din acest motiv ai putea pune în coș tot felul de produse, unele de care nici măcar nu ai nevoie.
Cumpără de la fermieri și agricultori
Pe lângă faptul că vând produse organice și foarte gustoase, fermierii, agricultorii și producătorii locali au și prețuri mult mai mici decât cele pe care le găsești prin supermareketuri. Nu doar fructele și legumele sunt cele pe care le poți cumpăra de la aceștia deoarece unii dintre ei mai vând și ouă, brânză, lapte, dulceață sau semințe, la fel de convenabile la preț.
Limitează consumul de carne
Peștele și carnea se numără printre cele mai scumpe alimente, iar medicii spun că nu este chiar indicat să fie consumate mai mult de 2 sau 3 zile pe săptămână. Pentru a face o economie serioasă ai putea înlocui aportul zilnic necesar de proteine cu ciuperci, de exemplu.