Nu există o dietă pe care trebuie să o respecți dacă alăptezi, atâta timp cât ai o alimentație sănătoasă, bogată de asemenea în vitamine, proiene și fibre.
Pentru început, trebuie să cunoști faptul că o alimentație corectă și echilibrată te va ajuta să îți completezi rezervele nutriționale de după naștere, evitând în același timp epuizarea. Descoperă, în rândurile de mai jos, care sunt vitaminele de care ai nevoie în timpul alăptării, conform recomandărilor medicilor de specialitate:
Citeste si: BEBELUȘI: Ce legume introducem la 6 luni
Ce poți să mănânci când alăptezi
Dacă ai născut recent, este bine să consumi alimente care stimulează producția de lapte. O alimentație adecvată te poate ajuta să produci în mod natural o cantitate suficientă de hrană pentru bebelușul tău! Așadar, medicii recomandă consumul de cereale integrale precum fulgii de ovaz și orezul brun, dar și năut sau legume cu frunze verzi( spanac, kale, broccoli).
Omega 3
Acizii grași Omega 3 sunt extrem de importanți pentru sistemul cardiovascular, creier și starea psihică.
Omega-3 se regăsește în cantități considerabile în pește, motiv pentru care medicii nutriționiști recomandă cu încrederea proaspetelor mămici. Omega 3 are grijă de dezvoltarea vederii și a funcțiilor cognitive ale bebelușului și poate fi procurat doar prin alimentație, așa că o dietă pe baza acestor acizi grași sau chiar apelarea la suplimente este recomandată mamelor în timpul alăptării.Vitamina C
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Vitamina C este un nutrient esențial care asigură sănătatea organismului. Cunoscută și sub denumirea de acid ascorbic, vitamina C se regăsește în multe alimente și suplimente și susține buna funcționare a funcțiilor biologice, precum sinteza colagenului și vindecarea rănilor, având numeroase alte beneficii. Un mare avantaj pentru proaspetele mămici este și faptul că vitamina C ține în frâu senzația de oboseală, care poate reprezenta o adevărată problemă în prima perioadă a îngrijirii unui sugar.
Citeste si: CITEȘTE: Câte calorii ar trebui să consumi zilnic
Ce poți să mănânci când alăptezi- alimente bogate în calciu
Potrivit cercetătorilor, femeile au nevoie de mai mult calciu în organism decât bărbații, dat fiind faptul că pierd sânge lunar din cauza menstruației.
Vitamina D
Vitamina D ajută la o mai bună absorbție a calciului și a fosforului, având rol principal în remodelarea osoasă.
Aceasta poate ajunge în organism prin intermediul alimentației sau se poate forma la nivelul pielii în urma expunerii adecvate la razele solare. Cercetările arată faptul că sugarii pot primi vitamina D și din laptele mamei, dacă aceasta are resurse suficiente sau consumă suplimente în timpul alăptării.Fierul
Fierul ajută la oxigenarea în parametrii normali a țesuturilor, fapt prin care este menținută dezvoltarea armonioasă a sistemului imunitar, sănătatea cardiovasculară și dezvoltarea cognitivă. Copiii se nasc cu resurse considerabile de fier, pe care le primesc de la mamă în timpul sarcinii, iar din cauza acestui lucru lipsește adesea din corpul unei femei din princina sângerărilor, în special cele de la naștere.
Citeste si: CITEȘTE: În cât timp poți rămâne însărcinată
Câtă apă trebuie să bei când alăptezi
Medicii recomandă proaspetelor mămici să consume minim 1-1,5 ml de apă în fiecare zi, deoarece hidratarea constituie unul dintre cele mai importanți factori în alăptare. După hrana sugarului, mama va simți oricum nevoia să consume mai multe lichide decât de obicei, dar nu trebuie să forțeze suplimentul de lichide, căci organismul va solicita de la sine în cazul în care este nevoie de acest lucru. Apa simplă sau ceaiurile neîndulcite sunt recomandate.