Meseria de florist este una foarte veche, dar de care oamenii încă au nevoie. Tuturor ne place să primim un buchet de flori superb, sau să ne decorăm casa cu flori parfumate.
În cadrul emisiunii „Dimineața cu Noi”, Adriana Ioniță, florist de meserie, a explicat ce reprezintă această carieră, dar și ce activități de zi cu zi are un florist.
Cât de dificil este să fii florist
Citeste si: Cum sa intretii floarea ta preferata: Azaleea
În spatele unui rezultat frumos, stă multă muncă.
„Este o meserie foarte frumoasă, dar este foarte grea. De multe ori simțim că ne este greu, dar nu ne lăsăm.
Ce atribuții are un florist
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: Cât costă florile pentru prima zi de școală
Așa cum este cazul oricărei meserii, nici cea de florist nu poate fi făcută de oricine.
Pentru a urma o carieră în arta florilor, trebuie ca persoana să dispună de devotement, implicare, muncă și seriozitate. Cu toate acestea, toate aceste calități nu sunt de ajuns, fiindcă cele mai importante sunt pasiunea și creativitatea.„Să iubească florile în primul rând, să se dedice lor. Se face un training la noi în florărie și depinde cât de repede învață fiecare cursant. Udatul plantelor, curățatul, tăierea florilor, câtă apă trebuie pusă. Sunt flori care nu au nevoie de foarte multă apă și altele care necesită mai multă apă.”, a declarat specialistul.
Mai mult, floristul a mărturisit că are un program destul de solicitant. În cee ace privește salariul pentru această meserie, depinde de experiență, de abilități, dar și cât de mare este florăria.
„Noi avem program de la 8 la 20 și weekend-urile le lucrăm, sâmbăta până la 19 și duminica de la 10 până la 18. Salariul depinde de ce știe să facă, de experiență, de multe altele. Sunt multe denumiri dar se învață ușor, lucrăm cu ele în fiecare zi” ,a povestit floristul.
Cu ce se confruntă un florist
Citeste si: Cum să descoperi care este scopul tău în viață
Pentru a rămâne în actualitate, un florist are nevoie de dezvoltare continua. Așadar, pentru a avea o carieră de succes în arta florilor, este nevoie de inspirația și documentare. Ca și în cazul modei sau al designului interior, există tendințe și în materie de aranjamente florare. Mai mult, meseria de florist poate întâmpina și proiecte mai grele, la care este nevoie de și mai multă implicare și creativitate.
Spre exemplu, vorbim de nunți, botezuri sau diverse evenimente speciale. Mai mult, sunt situații în care mediul de lucru nu este unul prielnic. Plantele trebuie să aibă o temperatură optima pentru a se păstra frumoase, adică spațiul în care stau să fie unul răcoros.Citeste si: 3 Detalii pe care să le iei în calcul atunci când organizezi un eveniment la tine acasă
Uneori, această situație reprezintă o problemă și un sacrificiu pentru un florist. Persoanele dornice să urmeze această meserie trebuie să știe că nu este o joacă cu flori. Un specialist în flori trebuie să cunoască detalii specifice ale fiecărei plante, pentru ca buchetul să se păstreze cât mai mult. De asemenea, este esențial ca acesta să știe specificații despre paleta cromatică, pentru a obține o armonie din punct de vedere estetic. Există posibilitatea ca un client să nu știe ce își dorește mai exact. În acel moment, floristul trebuie să intervină și să îi sugereze o variant cât mai bună, în funcție de eveniment, locație sau persoană. Ce este necesar de știut, este că cei care își doresc să deschidă o florărie, trebuie să se aștepte la o investiție costisitoare.