Ce presupune meseria de ospătar. ”Dăm șansa oricărui angajat, pentru a vedea ce capacitați are.”

Ce presupune meseria de ospătar. ”Dăm șansa oricărui angajat, pentru a vedea ce capacitați are.”
Ce presupune meseria de ospătar

Majoritatea oamenilor care frecventează anumite restaurante aleg să revină dacă meniul conține preparate bune, însă, un mare bonus îl aduce atmosfera caldă și destinsă, creată de un personal prietenos și respectuos.

Meseria de ospătar constă în servirea cât mai amabilă și profesionistă a clienților într-un restaurant, atribuțiile sale principale fiind asigurarea că experiența clienților este una agreabilă, care îi va convinge să revină cu plăcere și pe viitor, cu o altă ocazie. Mocanca George a fost invitat în cadrul emisiunii “Dimineața cu noi” de la Kanal D, unde a vorbit despre ce presupune, mai exact, meseria de ospătar.

Aptitudinile necesare pentru meseria de ospătar

Fiecare persoană este înzestrată cu anumite aptitudini și calități, pe care le îmbunătățește în contact cu mediul înconjurător și prin procesul de învățare. Ospătarii trebuie să aibă o serie de aptitudini și, bineînțeles, un zâmbet cald atunci când are loc interacțiunea cu clienții. Aceste lucruri le va ușura munca, îi vor ajuta să se remarce și să evolueze cu timpul pe poziții superioare. Așadar, este foarte important comportamentul față de client, fiind necesar ca ospătarii să aibă un vocabular cât mai frumos și elevat, să întâmpine oaspeții cu zâmbetul  pe buze, să lucreze într-un mod eficient atunci când

locația se aglomerează, să depună un efort rapid și, totodată, să știe exact ce are de făcut. 

“Trebuie să știe cum să se comporte cu clientul, să vorbească cât mai frumos, să-l întâmpine plăcut cu zâmbetul pe buze, într-un flux mai mare trebuie să se descurce, trebuie să se miște cât mai repede și să știe ce are de făcut”, a spus invitatul.

Citeste si: Ce presupune meseria de croitor. „Nu este deloc ușor”

Ce presupune meseria de ospătar[Sursa foto: pexels]

Citeste si: Ce presupune meseria de florist?

Totodată, nu sunt neapărat necesare studiile superioare pentru a deveni ospătar, dar cursurile de calificare sunt foarte utile. Ele se pot face contra cost, și durează în medie două luni. După încheierea cursului, care este format din pregătirea teoretică și practică, fiecare persoană beneficiază de un certificat de calificare în meseria de ospătar.

Mai mult decât atât, cunoașterea unei limbi străine, precum limba engleză, la un nivel mediu va fi de mare ajutor pentru a obține mai rapid un job de ospătar într-un restaurant mai renumit. Cu toate astea, specialistul a menționat faptul că se va efectua un training de câteva zile în restaurant, înainte de angajare, depinzând de experiența angajatului respectiv.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

“Vor fi câteva zile de probă înainte, acum depinde și de experiența angajatului”, a mai spus el.

Dacă un tânăr nu dispune de experiență, el poate ocupa postul de ajutor de ospătar, tinerii fiind de la bun început susținuți în procesul de învățare.

“Dăm șansa oricărui angajat pentru a vedea ce capacitați are, și îl susținem”, a menționat acesta.

Citeste si: Ce presupune meseria de cameristă. „Se stă foarte mult în picioare”

Ce presupune meseria de ospătar[Sursa foto: unsplash]

Citeste si: Meseria pe care Eliza, fiica celei mai bătrâne mame din România a ales-o

Salariul unui ospătar

În meseria de ospătar, salariul reprezintă doar o mică parte din câștigurile lunare, o atitudine politicoasă fiind mereu răsplătită de oaspeții restaurantului, la sosirea notei de plată.

Dacă angajatul va da dovadă de ambiție și responsabilitate, vor avea șanse să evolueze pe un post superior după dezvoltarea profesională, cum ar fi postul de șef de sală sau director de restaurant, unde responsabilitățile cresc pe măsura remunerației. Întrebat de suma aproximativă pe care un angajat în meseria de ospătar o primește, invitatul a spus că aceasta variază între 2000-3500 de lei. 

Citește și: Robi a recunoscut ce simte pentru Teodora: „Te iubesc”. Familia tinerei este, însă, împotriva concurentului de la „Casa iubirii”- kanald.ro

Citește și: De ce s-a sinucis, de fapt, Cătălina, secretara de la UMF: Am văzut-o, era...- stirilekanald.ro

“Salariul oscilează între 2000 și 3500 de lei”, a răspuns el, în urma interviului.

Citeste si: Ce sporturi sunt recomandate pentru un copil. „Cu cât va ajunge să stăpânească mai multe lucruri, cu atât îi va fi mai bine”

Ce presupune meseria de ospătar[Sursa foto: unsplash]

Citeste si: Cu ce se ocupă mama Geta, când nu are grijă de oi. Ce serviciu are, de fapt

Echipamentele de ospătari

În încheiere, invitatul a vorbit despre echipamentul pe care orice ospătar îl are. Acesta este format dintr-un tricou sau cămașa specifică restaurantului, pantaloni lungi și închiși la culoare, și un șort. Totodată, comenzile se vor scrie pe un carnețel, dacă restaurantul respectiv vrea să folosească metoda clasică de preluare.

“Echipamentele noastre constau în tricouri specifice restaurantului, pantaloni închiși la culoare, lung, și sort. Comanda se preia pe carnețel”,  a încheiat el.



Citește și:

Fructe care te ajută să slăbești + fructe care îngrașă!

Ce presupune meseria de florist?

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nelson Mondialu', afirmație șocantă după nunta fiului său: „Liana nu e nevasta mea”

Alin Oprea, noi dezvăluiri despre aventurile extraconjugale ale fostei soții! Dovezile care susțin infidelitatea Larisei Uță: „După ce am confruntat-o, ea a recunoscut”

Ce presupune meseria de cameristă. „Se stă foarte mult în picioare”

Robi a recunoscut ce simte pentru Teodora: „Te iubesc”. Familia tinerei este, însă, împotriva concurentului de la „Casa iubirii”

Ultimul mesaj lăsat de secretara-șefă de la Universitatea de Medicină din București, găsită fără viață în lacul Pantelimon


Cookies