Ce probleme de sanatate ne pandesc in zilele libere de la sfarsitul saptamanii?

Ce probleme de sanatate ne pandesc in zilele libere de la sfarsitul saptamanii?
Ce probleme de sanatate ne pandesc in zilele libere de la sfarsitul saptamanii?

Ne gandim la weekend ca la o un ragaz in care sa ne odihnim putin si astfel sa ne recuperam energia.

Dar medicii atrag atentia asupra riscului ca anumite probleme de sanatate sa apara cu probabilitate mai mare tocmai in aceste zile.

E mai probabil sa suferim de constipatie- In weekend suntem adesea mai putin activi, mergem mai putin pe jos, ceea ce ne predispune la constipatie. Faptul ca mancam altfel decat in zilele de lucru ne afecteaza, de asemenea, tranzitul intestinal, explica Alistair Forbes, profesor de gastroenterologie, nutritie si medicina in cadrul Norwich Medical School.

Migrena de sambata- Durerile de cap si crizele de migrena pot aparea mai frecvent in weekend – mai ales sambata – din cauza schimbarii programului zilnic, spune dr. Andy Dowson, director al sectiei specializate in tratarea durerilor de cap, la King's College Hospital, Londra. Daca suntem obisnuiti sa mancam la anumite ore din zi sau sa adormim si sa ne trezim la ore fixe in zilele de lucru, tulburarea programului poate duce la aparitia durerilor de cap, deoarece organismul se straduieste sa se adapteze la acest orar diferit, spune specialistul.

Una dintre ipotezele care incearca sa explice fenomenul este aceea ca hipotalamusul – zona din creier care mentine echilibrul mediului cerebral, regland temperatrua si nivelul hormonilor – este foarte sensibil la schimbarile in programul de functionare a organismului. O alta cauza a durerilor de cap poate fi lipsa cafelei: daca bem de obicei 3-4 cesti de cafea in zilele de lucru, pentru a ne ajuta sa ne concentram la munca, iar in weekend nu bem cafea, atunci corpul nostru poate intra in sevraj (o criza determinata de absenta unei substante de care corpul  a devenit dependent).
Cafeina, se crede, interfera si cu mecanismul biochimic care provoaca dilatarea vaselor de sange din creier; in lipsa cafeinei, vasele se ingusteaza si apare durerea de cap.

Gradinaritul poate dauna sanatatii- Dupa o saptamana in care am stat pe un scaun la birou, munca fizica excesiva in gradina poate provoca mari neplaceri, spune prof. Tony Kochhar, chirurg ortoped in cadrul South London Healthcare NHS Trust si BMI The Sloane Hospital.


De ce? Pentru ca, spre deosebire de sport, in asemenea cazuri oamenii nu fac niciun fel de incalzire, ci ies in gradina si se apuca energic de sapat, spre exemplu. Astfel, devin vulnerabili la aparitia durerilor lombare si la leziuni ale tesuturilor.Pentru a reduce riscurile, chirurgul sugereaza ca persoanele respective sa faca o incalzire inainte de a iesi din casa, efectuand miscari care sa le imite pe cele pe care le fac atunci cand lucreaza in gradina (de exemplu, cand grebleaza ori sapa).

Arsuri gastrice- Statul pe canapea, intr-o pozitie tolanita, poate declansa ori inrautati arsurile gastrice, deoarece aceasta pozitie favorizeaza urcarea continutului acid al stomacului inapoi prin esofag. Şi mesele neregulate, uneori la ore tarzii, precum si rasfatul cu mancaruri bogate in grasimi,  au un rol in aparitia acestei probleme, explica dr. Steven Mann, gastroenterolog la Royal Free London Trust.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Mai predispusi la raceli- Un studiu realizat in Olanda a aratat ca aproximativ

o persoana din 30 se imbolnaveste – de diverse afectiuni – de indata ce inceteaza sa lucreze si incearca sa se relaxeze, fenomen numit uneori „boala timpului liber” si care poate aparea in weekend-uri si in timpul concediilor. Se crede ca, atunci cand lucram, corpul nostru produce constant hormoni ai stresului, precum adrenalina, care pot ajuta la lupta cu bolile, pentru a ne „tine in  priza” atunci cand avem treaba de facut.
Dar, de indata ce ne oprim, devenim mai vulnerabili la agentii patogeni din jur.

Renuntam la diete- In zilele de lucru, cand programul meselor e mai regulat, e mai usor sa tinem regim, explica Cary Cooper, profesor de psihologie la University of Lancaster. Dar in weekend, cand programul e mai liber, e mai greu sa ramanem la regim, mai ales ca exista si tendinta de a consuma mancaruri mai gustoase – dar adesea nesanatoase – ca parte a rasfatului de weekend.

Stresul „in sanul familiei”- Unii se simt mai relaxati la munca decat acasa, cu familia, a aratat un studiu realizat la Penn State University; autorii lui au constatat ca, atunci cand erau la birou, participantii aveau niveluri mai mici de cortizol (un hormon al stresulu) decat atunci cand erau acasa, iar faptul a fost constatat atat la barbati, cat si la femei, indiferent ca aveau sau nu copii. Una dintre cauze este ca, in weekend, multi oameni au de facut o gramada de treburi ce presupun alergatura si crize de timp: sa-i duca pe copii in diferite locuri, sa-l ia la cumparaturi pe un anumit membru al familiei etc. – treburi pe are nu le fac in zilele de lucru. Dar si a petrece timpul acasa, cu familia, se poate dovedi stresant, cand apar situatii emotionale si conflictuale legate de activitatile pe care ar vrea sa le faca fiecare. Mai sunt si corvezi casnice care trebuie indeplinite, iar toate acestea, adunate, fac ca timpul petrecut la slujba sa para odihnitor, prin comparatie.

Excesul de alcool- Daca oamenii se abtin de la alcool toata saptamana, iar apoi se relaxeaza in weekend band o sticla intreaga de vin, acest lucru poate duce la functionare anormala a inimii. Cunoscuta sub numele de „sindromul cardiac de sarbatori”, problema se poate manifesta prin palpitatii, dificultati de respiratie si uneori dureri in piept, posibil datorita cresterii nivelului de adrenalina determinat de alcool. Doua pahare mari de vin, baute rapid unul dupa altul, pot fi de ajuns pentru a declansa sindromul, spune Jonathan Clague, cardiolog la Royal Brompton Hospital, West London.  Desi simptomele dispar, de obicei, dupa cel mult 48 de ore, aparitia repetata a acestui sindrom poate duce, in cele din urma, la probleme cronice ale inimii, manifestate prin aritmie (batai neregulate ale inimii).

Citește și: Câți copii are, de fapt, Leonard Doroftei. Cu ce se ocupă aceștia și ce studii au făcut. Fiul cel mare a ajuns milionar- kanald.ro

Citește și: Elena a plecat de acasă și nu s-a mai întors! Femeia de 53 de ani din Vâlcea ar fi vrut să-și pună capăt zilelor- stirilekanald.ro

Ecranul din dormitor – dusmanul coloanei vertebrale- A sta ghemuit in pat, vizionand filme pe tableta ori laptop, afecteaza coloana, determinand dureri de ceafa sau de spate, spun expertii din cadrul British Chiropractic Association (BCA). Pentru a evita problemele, medicii recomanda sa stam in pat cu spatele sprijinit de o perna si sa facem in asa fel incat ecranul la care ne uitam sa se gaseasca la nivelul ochilor, nu sa stam cu capul aplecat deasupra lui.

Nu uitaţi de medicamente- Mulţi oameni uita, in weekend, sa isi ia dozele de medicamente care le-au fost prescrise, mai ales din cauza ca sunt plecati de acasa ori din cauza ca dorm mai mult ca de obicei. Cand se intampla asa ceva, luati urmatoarea doza de indata  ce puteti, recomanda farmacistul  Sean Woodward. Dar e bine sa incercati sa nu „ratati” dozele regulate de medicamente, deoarece in cazul unora chiar conteaza: de exemplu, a sari peste o doza de medicament destinat reglarii tensiunii mareste riscul aparitiei unui atac de inima sau accident vascular cerebral cu 40%, arata un studiu realizat la University of Glasgow

Chiar si sportul poate face rau- Poate fi periculos pentru oameni sa mearga la sala in weekend si sa pedaleze in nestire la bicicleta ergonomica, in incercarea de a compensa lipsa de exercitiu fizic din cursul saptamanii de lucru. Acest obicei mareste riscul aparitiei unui atac de inima, arata un studiu efectuat la Universitatea din Maastricht, Olanda. Inima neantrenata poate ceda sub presiunea unor runde de efort foarte intens, iar oamenii care fac asa ceva isi pun sanatatea in pericol, chiar mai mult decat cei care duc o viata mai sedentara.
Sursa: www.descopera.ro



Citește și:

Hernia de disc lombara: diagnostic si tratament actual

Sâmbătă, de la ora 14:45, în ”ROventura”, La pas prin ”inima” Bucovinei, Câmpulung Moldovenesc

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Comemorarea lui Anton Pann: Spectacolul „Povestea vorbei” la 170 de ani de la dispariția sa

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Teo Trandafir, despre conflictul dintre Zanni și Jador! Ce dezvăluiri a făcut prezentatoarea de la „Follow us!” despre Zanni, după ce l-a acuzat pe Jador de abuz în relația cu Oana Ciocan

O mămică a 4 copii a dispărut misterios în urmă cu 6 luni. Poliția a făcut acum o descoperire macabră, iar familia nu înțelege ce s-a întâmplat


Cookies