Iată ce poți pune în bagaj dacă pleci cu avionul.
În zilele noastre, tot mai multe persoane aleg să zboare cu avionul, chiar și pe distanțe mici.
Înainte de a porni la drum, toată lumea caută informații cu privire la bagajele pe care le poți lua atunci când te deplasezi cu avionul.
Citeste si: Cum te pregătești de plajă: 5 sfaturi pentru o piele frumoasă
Ce pui în bagaj când pleci cu avionul
Bagajele de mână
Companiile de transport aeriene permit transportul gratuit al unui bagaj de mână cu o greutate de aproximativ 8-10 kg, având dimensiunile de 55x40x20cm.
Aceste date pot varia+/-, în funcție de compania cu care zbori.
Sunt unele companii care permit transportul unor bagaje de mână mai mari decât acestea, contra unei taxe suplimentare.
Foarte important de menționat este faptul că bagajul de mână nu se referă la geanta de mână. Acest tip de bagaj este separat și poate fi depozitat în compartimentul special amenajat.
Bagajul poate să conțină:
- articole de îmbrăcăminte, tricouri, rochii, fuste, salopete, pantaloni, un hanorac și obligatoriu o geacă, care poate fi rulată pentru a ocupa cât mai puțin spațiu;
„La fel, dacă mergem într-o vacanță exotică nu am nicio problemă să spăl hainele pe care le purtăm la plajă, pentru că ele se vor usca negreșit până a doua zi. Și nici nu trebuie purtate la dungă!
Până la doi ani și jumătate, Alex a zburat circa 80.000 km. Cel mai lung drum a fost de 35 de ore (trei escale pe trei continente diferite). Nu vreau să îmi imaginez cum ar fi fost să plecăm cu mai mult de o valiză de cală și câte un bagaj mic de cabină", spune Diana Mihăilă, primul blogger-specialist în soluții de organizare din România, membru al International Association of Professional Organizers.
Citeste si: CITEȘTE: Cele 8 alimente care previn aparitia ridurilor
- extra încălțăminte, cum ar fi o pereche de teniși, sandale sau pantofi împachetate în pungi speciale;
- pijamale sau colanți și un tricou lejer;
- lenjerie intimă;
- șosete, dresuri;
- câteva accesorii sau bijuterii,
- o eșarfă, o curea;
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
- cosmetice și articole de îngrijire;
,,Noi avem o regulă: nu luăm de acasă nimic din ce știm că vom găsi la destinație: creme, loțiuni, șampoane, scutece, șervețele, mâncare, fier de călcat… Luăm fix cât să ne ajungă în
- bani cash și câteva carduri;
- documente: buletinul, pașaportul, carnetul de conducere;
- biletele de avion;
- hărți, ghiduri de călătorie;
- gadgeturi și aparatură electronică: telefonul, laptopul, tableta, un set de căști, un aparat de călcat vertical, aparatul foto, un adaptor de priză universal și o baterie externă;
- o pungă cu lichide; aici se pune întrebarea: cu ce lichide ai voie în avion?
Lichidele permise în bagajul de mână, cum ar fi apa, băuturile carbogazoase sau pasta de dinți și gelurile cosmetice trebuie să fie ambalate în recipiente care să nu depășească cantitatea de100 ml, să fie puse într-o pungă transparentă și să aibă maxim 1 l în total.
Bagajele ce depășesc această capacitate sunt transferate în bagajul de cală. Această măsură restrictivă nu este valabilă în cazul alimentelor pentru copii sau al medicamentelor.
Lichidele pe care le achiziționați din aeroport sau de la companiile aeriene, sigilate și introduse în ambalajul de siguranță pot fi transportate în bagajul de mână.
Dacă totuși ții neapărat să ai la îndemână câteva din aceste lucruri, cum ar fi telefonul, actele sau banii, le poți pune într-o poșetă separat.
Astfel, la controlul de securitate nu mai este necesar să desfaci bagajul.
Citeste si: Cele mai frumoase locuri de vizitat la munte. Poți ajunge chiar dacă ești începătoare
Bagajele de cală
Este binecunoscut faptul că toate companiile low cost, cele de linie din Europa și companiile aeriene din SUA, aprobă transportul bagajului de cală contra cost, care diferă în funcție de greutate, rută și de sezon.
Obligatoriu, înainte de a trece în zona de securitate a aeroportului, toate bagajele sunt verificate, deoarece sunt și lucruri pe care nu aveți voie să le transportați cu avionul.
Vă prezentăm lista cu obiectele pe care nu aveți voie să includeți în bagaje:
- obiecte ascuțite care ar putea fi folosite ca arme;
- substanțe explozive cum ar fi artificiile, lichide în recipiente sub presiune sau substanțe inflamabile;
- arme
Mai sunt și acele lucruri pe care nu le poți lua în bagajul de mână, dar sunt permise în bagajul de cală. Acestea pot fi:
- aparate de ras și lame aferente;
- foarfece, andrele, ace, bolduri, broșe;
- cuțit, brici, briceag;
- seringi, ace de seringă;
- tirbușon;
- alcool sau lichide care nu sunt achiziționate de la duty-free;
- cătușe, cabluri, sfori, cabluri;
- unelte cum ar fi ciocan, mașină de găurit, șurubelniță, topor;
- arme albe, muniție, arme artizanale sau adevărate;
- spray paralizant sau lacromigen;
- cărucioare pentru copii mici sau pentru persoanele cu dizabilități;
- echipamente de ski, snowboard, de scufundare, de surf, schiuri sau patine.
Citeste si: DESCOPERĂ: Casa de modă LOUIS VUITTON. A fost numit cel mai valoros brand de lux din lume
Diana Mihăilă vine cu „ponturi" pentru cei care pleacă în vacanță cu avionul și își doresc să transporte un bagaj cât mai mic:
„Înainte de orice călătorie este indicat să verificăm vremea la destinație pentru toată perioada pe care o vom petrece acolo. La fel și pentru zonele de tranzit dacă vom părăsi aeroportul. Sunt destule aplicații ce oferă estimări și pentru 30 de zile. Ajută să ne gândim și ce activități ne propunem să facem în vacanță (este sau nu mare/ocean/piscină, este sau nu o destinație bună de drumeții etc.). O unealtă extrem de utilă este Google Maps (street view), ce îți permite să vezi împrejurimile locului în care vei ajunge. Harta îți arată și dacă ai restaurante, magazine, hypermarketuri și atracții turistice în proximitate și nu numai. În funcție de aceste două mari aspecte decizi ce puni în valiză.
Dimensiunea bagajului se micșorează și dacă îți alcătuiești ținute cât mai versatile (o fusta lungă ce poate fi purtată și pe post de rochie, o cămașă ce se asortează la mai multe perechi de pantaloni etc.). Nu te aștepta ca la destinație hainele să se combine în mod miraculos între ele dacă acasă nu te-ai gândit măcar un pic la aspectul acesta. Planificarea ținutelor te ajută să nu cari cu tine mai mult decât ai nevoie, lucru ce se aplică și la adulți și la copii."