Ce risca femeile care se machiaza in timpul sarcinii? Iata care este avertismentul cercetatorilor

Ce risca femeile care se machiaza in timpul sarcinii? Iata care este avertismentul cercetatorilor
Ce risca femeile care se machiaza in timpul sarcinii? Iata care este avertismentul cercetatorilor

Un studiu controversat sugereaza o legatura între machiajul folosit de femeile gravide si nivelul mai scazut de inteligenta al copiilor lor.

Cercetatorii din New York au analizat impactul unor chimicale din produsele de machiaj, numite ftalati. Aceste substante modifica echilibrul hormonal natural si se gasesc aproape in orice produs.

In cadrul studiul au fost analizati 4 ftalati, care se gasesc in oja, in ruj, in fixativul de par si in unele sapunuri.
Apoi ei au monitorizat evolutia a 328 de femei si a copiilor lor, toti provenind din familii cu venituri modeste.

Femeile gravide au dat mostre de urina in ultimele 3 luni de sarcina, pentru a se masura nivelul de chimicale din organismul lor.

Copiii mamelor care au fost expuse la compusii ftalati DnBP si DiBP au avut un IQ cu 6-7 puncte mai mic comparativ cu copiii femeilor care au avut un nivel mai scazut de chimicale in corp.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Autorul studiului, Pam Factor-Litvak, de la Universitatea Columbia, spune ca diferenta de inteligenta este semnificativa si ca au

fost eliminati alti factori, cum ar fi gradul de inteligenta al mamelor sau mediul in care au crescut copiii.

Testele au fost facute atunci cand copiii aveau 7 ani.

In prezent nu exista o lege care sa interzica eliminarea ftalatilor din produsele destinate gravidelor. In ultimul trimestru de sarcina se dezvolta creierul copilului, iar in aceasta perioada el este sensibil la acesti factori de mediu.

Un studiu anterior a sugerat un impact negativ in dezvoltarea copiilor de 3 ani, iar un alt studiu a demonstrat ca bebelusii expusi la un nivel ridicat de ftalati au

un risc cu 78% mai mare sa faca astm.

Producatorii nu sunt obligati sa scrie pe etichetele produselor daca acestea contin ftalati. Unele companii care produc cosmetice au renuntat la aceste chimicale, dar altele inca le folosesc.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a avertizat insa ca ftalatii reprezinta un pericol serios si ca trebuie luate masuri pentru limitarea expunerii la aceste substante.
Sursa: www.descopera.ro



Citește și:

Rețete dietetice cu ciuperci

Pentru că i s-a cerut, Andreea Bănică pune în aplicare! Vedeta a pregătit o rețetă delicioasă de varză călită cu ciolan. "Bag toată compoziția la cuptor să se rumenească pentru 20-25 de minute!"

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Momentul tragic în care o tânără influenceriță de 24 de ani și-a pierdut viața sub privirile îngrozite ale prietenei sale

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Câți copii are, de fapt, Leonard Doroftei. Cu ce se ocupă aceștia și ce studii au făcut. Fiul cel mare a ajuns milionar

Un om amărât, nu merita să-l împuște pentru o căruță cu lemne" Românul împușcat în cap de polițiștii bulgari se zbate între viață și moarte


Cookies