Ce să faci atunci când simți că nu valorezi nimic

Ce să faci atunci când simți că nu valorezi nimic
Ce să faci atunci când simți că nu valorezi nimic

Un sentiment atat de puternic, cum este cel de a fi lipsit de valoare implica deseori un sentiment de lipsa de speranta.

Ce să faci atunci când simți că nu valorezi nimic. Un sentiment atat de puternic, cum este cel de a fi lipsit de valoare implica deseori un sentiment de lipsa de speranta. Astfel de sentimente sunt deseori commune depresiei, dar pot aparea si in cazuri cu stima de sine scazuta, neglijare, abuz, traume ori diverse situatii dificile si de criza care reprezinta o amenintare la adresa sentimentului de sine al unei persoane.

Sa te simti lipsita de valoare iti poate crea o suferinta semnificativa si poate ingreuna functionarea normala in viata de zi cu zi. Motivatia ta poate disparea si poti ajunge in punctul in care nu mai faci lucruri bune pentru tine pentru ca nu mai poti sa le duci. Este foarte important sa gasesti modalitati de a gestiona aceste sentimente dificile si dureroase si sa cauti ajutor atunci cand este necesar.

Ce să faci atunci când simți că nu valorezi nimic
Ce să faci atunci când simți că nu valorezi nimic[Sursa foto: PixaBay]

De ce simti ca nu valorezi nimic?

Sentimentul de inutilitate are la baza factori diferiti, pornind de la educatie si continuand cu experientele sociale, felul in care percepi lumea exterioara, evenimente stresante, starea ta mentala. Poti sa te simti inutila pentru ca:

Traume din copilarie

Ceva din copilaria ta te-a traumatizat grav. Neglijarea emotionala, abuzul, molestarea in timpul copilariei pot avea un rol in dezvoltarea sentimentului de inutilitate.

Consideri ca este vina ta

Sa iti asumi vina pentru ceva ce ai facut este ok. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa te scufunzi in sentiment, pana nu mai iesi de acolo. Daca tu stii ca ai gresit cu ceva, concentreaza-te pe remediere si a nu repeta in trecut. Nu e cazul sa devii depresiva.

Critica din partea celorlalti

Critica te poate face sa te simti lipsita de valoare. Si aici intervine situatia despre cat e puternic este eul tau. Cand cineva te critica, oare ar trebui sa iei ca atare, ori sa treci prin filtrul ratiunii tale? Pentru ca s-ar putea sa descoperi ca multe critici sunt in realitate nefondate. Pana sa te intereseze cat valorezi in ochii altora, ar trebui sa te gandesti la cat valorezi tu pentru tine.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Ce poti face

Exista pasi mici, realizabili pe care ii poti face incepand din acest moment, pentru a te simti mai bine. Iata cateva idei la care poti sa apelezi si care te-ar putea ajuta.

Vorbeste-ti cu blandete

Invata sa fii buna cu tine.

Invata sa fii blanda cu tine. Ai gresit? Asa si? Nu e ca si cum ai omorat pe cineva. Iarta-te. Te-a respins? Asa si? Asta nu inseamna ca tu ai fost de vina. Poate mai degraba el. El cu problemele lui. Doar pentru ca a plecat, nu inseamna ca problemele erau la tine. Ai nevoie de tine mai mult decat de oricine altcineva. Adu-ti aminte ca tu trebuie sa valorezi pentru tine in primul rand.
Tu esti cea care da tonul si cea care evalueaza. Nu altcineva. Vorbeste-ti cu blandete si iarta-te.

Fii recunoscatoare

Opreste-te din comparatie. Nu te mai compara nici cu altii, nici cu ce ai fost. Nu te mai concentra pe ceea ce iti lipseste. Gandeste-te la ceea ce ai. Ai multe lucruri bune in viata ta. Invata sa fii optimista. Bucura-te pentru ce exista si spera cu entusiam la viitor. Un mindset optimist te va ajuta enorm.

Ce să faci atunci când simți că nu valorezi nimic
Ce să faci atunci când simți că nu valorezi nimic[Sursa foto: PixaBay]

Fa ceva pentru tine

Care a fost ultima data cand te-ai rasfatat un pic? Acea rochie? Acel ruj? Acel masaj? Fa-ti un program de rasfat de weekend, in care faci o activitate care iti place sau iti cumperi ceva frumos, sau iti faci un tratament de beauty acasa. Te va face sa te simti mult mai bine. Si nu uita sa fii recunoscatoare apoi pentru o zi minunata de rasfat. Si nu uita sa gandesti ca ai meritat din plin!

Citeste si: Single, vreau relație

Citește și: „Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

Citeste si: Semne care îți arată că ai un nivel scăzut de serotonină

 

 

 

 



Citește și:

Cum să prepari înghețată dietetică la tine acasă

Câte kilograme a luat Roxana Vancea în sarcină și la greutate a ajuns acum? „Nu prea reușesc să trec de pragul acesta deloc.”

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

„Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies