Ce să gătești pentru masa de Paște 2025. Meniul tradițional românesc și savuros

Ce să gătești pentru masa de Paște 2025. Meniul tradițional românesc și savuros
Ce să gătești pentru masa de Paște 2025

Află din rândurile de mai jos ce preparate delicioase să gătești pentru masa de Paște 2025!

Paștele este sărbătoarea în care familiile se adună în jurul mesei, casele miros a cozonac cald, iar ouăle roșii stau pregătite pentru ciocnit. Deja multe gospodine sunt în căutarea unui meniu tradițional, cu preparate clasice și delicioase. Află din rândurile următoare ce să gătești pentru masa de Paște 2025!

Meniul tradițional românesc de Paște 2025

Ouă roșii

Citește și: Ce se face și ce nu se face de Florii 2025. Obiceiurile care aduc noroc

Ce să gătești pentru masa de Paște 2025[Sursa foto: freepik]

Citește și: Idei de machiaj de Paște 2025. Nuanțele pastel care îți colorează sărbătorile pascale

Nu există Paște fără ouă roșii, iar vopsitul acestora este o tradiție care aduce familia împreună, mai ales dacă în familie sunt copii sau nepoți curioși să vadă cum se transformă coaja albă într-un roșu intens. Pe lângă ouăle simple, se pot încondeia cu frunze de pătrunjel sau trifoi, folosind un ciorap sau ceară.

Se păstrează în frigider și se aduc la masa festivă în coșuri împletite, pe pat de iarbă verde sau salată.

Drob de miel

Ce să gătești pentru masa de Paște 2025[Sursa foto: freepik]

Drobul este, pentru mulți români, piesa de rezistență a mesei de Paște. Acest preparat se prepară din ficat, plămâni, rinichi, inimă, tocate mărunt și amestecate cu ceapă verde, mărar, pătrunjel, ouă crude și fierte. Uneori se adaugă și puțin usturoi, pentru un gust mai pronunțat.

Se poate coace și într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și, de asemenea se taie rece și se servește ca aperitiv, alături de muștar sau ridichi. Însă, pentru cele care nu mănâncă miel, există variante cu pui sau chiar cu legume și ciuperci.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Ciorba de miel

Ce să gătești pentru masa de Paște 2025[Sursa foto: freepik]

Unii preferă ciorba de miel cu borș acru, alții cu zeamă de lămâie sau oțet. De asemenea, se folosește carne cu os, pentru un gust mai bogat și morcovi, ceapă, păstârnac, țelină. Leușteanul va oferi preparatului un gust divin, iar ceapa verde și usturoiul proaspăt oferă o aromă plăcută, de primăvară. Se servește fierbinte, cu ardei iute și, pentru cine dorește, un strop de smântână.

Friptura de miel

Ce să gătești pentru masa de Paște 2025[Sursa foto: freepik]

Se face din pulpă, coaste sau spată, lăsată la marinat peste noapte cu vin, usturoi, cimbru, rozmarin, sare și piper. Ulterior, se coace încet, la foc mediu, până când carnea devine fragedă și rumenă. Gospodinele preferă să o servească cu cartofi noi la cuptor, salată verde, spanac sote sau o mămăliguță moale. În unele zone ale țării, se adaugă și un sos din vin alb și usturoi, care se toarnă peste carne chiar înainte de servire.

Dacă există la masa de Paște oameni care nu mănâncă miel, se poate înlocui cu friptură de curcan sau pui, condimentată cu aceleași arome.

Cozonac

Ce să gătești pentru masa de Paște 2025[Sursa foto: freepik]

Unele gospodine fac cozonacul cu nucă, cu cacao, stafide, rahat sau mac, iar secretul este în frământare și dospire, pentru că aluatul trebuie să fie pufos, elastic, iar umplutura generoasă. Cu toate că poate fi cumpărat gata făcut, nimic nu se compară cu mirosul de cozonac proaspăt, copt în casă.

Pentru o notă specială, poți adăuga puțină coajă de lămâie rasă sau vanilie naturală. Se servește tăiat felii groase, alături de un pahar de lapte sau cafea, în dimineața de Paște.

Citește și: Ceartă aprigă în Casa iubirii! Dorobanțu e tot mai tăios cu Manuela. Concurenta e la un pas să izbucnească în lacrimi- kanald.ro

Citește și: Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi- stirilekanald.ro

Pască

Ce să gătești pentru masa de Paște 2025[Sursa foto: freepik]

Pasca este un desert foarte popular în perioada pascală, făcut din aluat de cozonac și umplutură de brânză dulce, ouă, zahăr, vanilie și stafide. Uneori se adaugă și smântână sau coajă de portocală, pentru un gust mai proaspăt. De asemenea, forma tradițională este rotundă, cu o cruce de aluat deasupra, iar marginea decorată cu împletituri. Se coace cu grijă, astfel încât brânza să nu se usuce prea tare.

Salata boeuf

Ce să gătești pentru masa de Paște 2025[Sursa foto: freepik]

Deși nu este un preparat specific pascal, salata boeuf apare aproape la orice masă festivă românească și se face din legume fierte, carne, castraveți murați și maioneză. Se ornează cu grijă, cu felii de ou, gogoșari sau măsline, și se servește rece, ca aperitiv.

Garnituri și salate

Ce să gătești pentru masa de Paște 2025[Sursa foto: freepik]

De asemenea, salata verde cu lămâie, salata de ridichi, leurdă cu ulei de măsline sau salată orientala echilibrează frumos mesele mai consistente. Totodată, mămăliga, piureul de cartofi și legumele la cuptor sunt garnituri potrivite care nu ar trebui să lipsească de pe mesele românilor de Paște 2025.



Citește și:

Tapioca: ce este și cum poate fi utilizată în bucătărie

Cum se va schimba viața acestor 4 semne zodiacale până de Paște, 2025

Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante

Ioana Tufaru, ceartă cu soțul: "Mi-am făcut bagajele și am plecat. Nu mai suportam..." | Declarații exclusive

Regiunea din România unde vor fi 0 grade. A fost emis cod galben și cod portocaliu de furtuni

Singurele 2 ZILE în care ai voie să speli în Săptămâna Mare!

Obiectul din România care a fost pus în sicriul Papei Francisc

Sicriul Papei Francisc, sărutat la ieșirea din Bazilica Sf. Petru. Gestul de la slujba de înmormântare care a emoționat o lume întreagă


Video
Clipul zilei pe kfetele.ro
Cookies