Este un dulce al copilariei si se mananca in ziua de Sfantul Andrei, pentru ca totu anul viitor sa iti mearga bine.
2 stiuleti de porumb uscat( pastrat din toamna)
zahar dupa gust( miere sau sare, dupa preferinta)
nuci( optional)
scortisoara( optional)
sare dupa preferinta
Sfantul Andrei: Cand se pune graul la incoltit si ce semnificatie are!
Boabele se indeparteaza de pe stiuleti, se spala bine de tot si se pun intr-un vas cu apa peste noapte.
Porumbul se fierbe la foc mic si in ultimele 10 minute de fierbere se adauga un praf de sare si putin zahar.
Se serveste in cupe cu zahar sau miere dupa gust. Unora le place sa il serveasca cu unt topit si cu sare. Eu il prefer cu miere de albine si cu nuci deasupra dar uneori imi facea placere sa mananc si cu sare. Cand se amesteca cu miere/zahar, sucul scurs din boabe se poate bea e tare bun.
Traditii si superstitii de Sf. Andrei! Ce trebuie fetele sa faca pentru a-si afla ursitul
Nu e un desert complicat, nu e sofisticat, dar e tocmai bun in zilele de post de peste an. Pentru cei carora le place porumbul fiert, spun eu ca este bine venit si in anotimpul rece nu numai in perioada verii si a toamnei.
Traditie din popor de Sfantul Andrei
Femeile fierb porumb sau grau pe care le amesteca cu nuci si zahar sau cu miere si le consums după
ce au impartit si la vecini. Graul se fierbe si se imparte ca sa fie graul plin de bob. In acelasi scop se aruncau boabe de grau pe cos.