Milioane de persoane donează în mod frecvent sânge și alte milioane supraviețuiesc datorită lor! Donarea de sânge salvează vieți, iar din acest motiv ar trebui să încerci și tu! Iată ce să nu faci înainte de a dona sânge și ce criterii va trebui să îndeplinești.
Majoritatea persoanelor care nu au donat sânge până acum se tem de ace, de ideea de a fi înțepat și de faptul că după s-ar putea să le fie rău, să amețească sau chiar să leșine. Ei bine, aceste lucruri pot fi prevenite din timp dacă sunt respectate anumite reguli de bază precum menținerea unei alimentații sănătoase și echilibrate. În acest articol vei găsi ce să nu faci înainte de a dona sânge pentru a evita situațiile neplăcute.
Citeste si: CITEȘTE: Ce se întâmplă când renunți la cafea
Tipuri de donări de sânge
Există trei tipuri de donări și anume cea de sânge total, de trombocite și de plasmă. Iată ce presupune fiecare din aceastea:
Donarea de sânge total presupune colectarea a 450 ml de sânge în aproximativ 10 minute.
Donarea de trombocite- Sângele donatorului este trecut printr-un aparat care separă trombocitele, restul sângelui întorcându-se la acesta. Intervalul minim între donări de trombocite este de 4 săptămâni.
Donarea de plasmă- sângele donatorului este trecut printr-un aparat care separă plasma și reintroduce apoi sângele în corpul donatorului.
Intervalul minim dintre donările de plasmă este de 2 săptămâni.Cine poate dona sânge
Donarea de sânge este permisă numai persoanelor sănătoase, cu varste cuprinse între 18 și 60 de ani, cu o greutate corporală minimă de 50 kg. Este foarte important ca donatorul să nu aibă afecțiuni precum boli de piele, sechele pulmonare, sifilis, hepatită virală cronic sau HIV/SIDA.
De asemenea, trebuie să nu fii însărcinată sau să nu fi născut în ultimele 18 luni.
Femeile însărcinate nu pot dona sânge, întrucât organismul trebuie să acopere și nevoile viitorului copil, iar interdicția se prelungește la 18 luni după naștere pentru că organismul mamei să-și refacă pierderile.Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Nu se acceptă donarea dacă ai consumat alcool sau ai avut o masă bogată în grăsimi înainte de ziua recoltării.
Citeste si: CITEȘTE: Ce se întâmplă dacă nu mănânci o săptămână. 3 efecte ale postului negru pentru organism
Ce să nu faci înainte de a dona sânge
1. Odihnește-te bine în noaptea de dinaintea donarii și mănâncă ceva ușor dimineața. Poți consuma două felii de pâine prăjită cu foarte puțin unt pe deasupra, două fructe sau cereale.
2. Este indicat să consumi cât mai multe lichide pentru a înlocui volumul pe care îl vei dona. Trebuie să eviți ceaiul negru, cafeaua sau alte băuturi care conțin cofeină.
3. Îniante de ziua donării este indicat să consumi cât mai multe alimente bogate în fier precum carne roșie, pește, ficat, fasole, cereale bogate în fier, stafide sau prune.
4. Este mai mult decât necesar să eviți pe cât posibil mâncărurile grase precum hamburgerii, cartofii prăjiți ori înghețata înainte de donare.
Testele pentru infecții facute asupra sângelui donat pot fi afectate de grasimi.Citeste si: DESCOPERĂ: 9 beneficii pe care le are gimnastica aerobică
Ce drepturi ai ca donator de sange
Unitatea spitalicească la care te-ai dus pentru a dona sânge trebuie să îți comunice rezultatele testelor efectuate pe sângele recoltat
De asemenea, ai posibilitatea efectuării şi a altor analize gratuite precum cele pentru calcemie, glicemie, transaminaze, colesterol, EKG și radiografie pulmonară. Acestea presupun o nouă recoltare la sediul centrului de transfuzii.
Donatorul va primi, prin lege, o zi liberă de la locul de muncă sau o zi de scutire în cazul elevilor, studenţilor şi militarilor, în ziua donării.
Decontarea cheltuielilor de transport dacă ai domiciliul sau reşedinţa în altă localitate decât cea în care îşi are sediul instituţia la care se face donarea de sânge.
Reducere la abonamentul pentru transportul în comun.
Alocaţie de hrană sub forma tichetelor de masă.