Se pare că această schimbare este o consecință a comunismului, care poate duce la un dezechilibru economic.
Problemele României se aprofundează și în ceea ce privește planul pensiilor, în special atunci când vine vorba despre persoanele care intră la pensie în anul următor, 2025. Din cauza celor întâmplate în perioada comunistă, se pare că și cheltuielile sociale cresc mai mult decât ar trebui.
Acest aspect poate să fie influențat și de rata natalității care a crescut mult mai mult, după ce Nicolae Ceaușescu a emis în anul 1966, un decret care a dus la o creștere de aproape 1,4 milioane de nașteri, doar între anii 1967 și
Ce schimbare apare în sistemul de pensii
Citește și: Anunț pentru pensionari! Ce pensii vor crește până la finalul anului și despre ce sumă este vorba
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
"Atunci când se va pensiona această generație, cea mai numeroasă, vom ajunge ca un salariat să plătească pentru un pensionar. Într-un scenariu negativ, un salariat va întreține pensiile a 2,5 persoane, lucru care nu e sustenabil.”, a declarat economistul Adrian Codirlaşu, conform capital.
Cu alte cuvinte, va exista o presiune destul de mare pe statul român, în ceea ce privește plata pensiilor. Economistul Adrian Negrescu estimează că în anul 2025, cheltuielile pentru pensii ar putea crește cu până la 7 miliarde de euro. Deși în vremea comunismului, situația părea să fie ținută sub control atunci când natalitatea a crescut, nu s-a luat în calcul și acest aspect legat de plătirea pensiilor pentru cei care se pensionează în anii următori, pensii care generează costuri cu adevărat mari.
„Având în vedere că întreruperea cursului sarcinii reprezintă un act cu grave consecinţe asupra sănătăţii femeii şi aduce mari prejudicii natalităţii şi sporului natural al populaţiei, Consiliul de Stat al Republicii Socialiste România decretează:
Art. 1 Întreruperea cursului sarcinii este interzisă
(…) Art. 7 Efectuarea întreruperii cursului sarcinii în alte condiții decât cele prevăzute în acest decret constituie infracţiune şi se pedepseşte potrivit dispoziţiilor Codului Penal”, conform respectivului decret.