Ce schimbări se vor face în legătură cu pensiile. Milioane de români sunt vizați de aceste modificări

Ce schimbări se vor face în legătură cu pensiile. Milioane de români sunt vizați de aceste modificări
Ce schimbări se vor face în legătură cu pensiile. Milioane de români sunt vizați de aceste modificări

Unul dintre sistemele de pensii se va schimba. Aproximativ 8 milioane de români sunt afectați de cele „patru schimbări importante” anunțate de reprezentanții ASF. Modul în care banii sunt moșteniți va fi modificat și taxele de contribuție vor fi eliminate.

Daniel Apostol, șeful de comunicare la Autoritatea pentru Servicii Financiare (ASF), a anunțat patru modificări la sistemul de pensii private. Potrivit acestuia, cei care participă la sistemul de pensii private vor fi scutiți de la plata taxelor de administrare. O altă schimbare va veni în ceea ce privește modul în care sunt câștigate plățile de moștenire.

Citește și: Ce decizie a luat Guvernul României. Ce categorie de oameni va primi 700 de lei

Ce schimbări se vor face în legătură cu pensiile

La finalul anului 2022, Guvernul României, a adoptat o Ordonanță de urgență care a venit cu modificări și completări pentru mai multe acte normative, având în vedere fondurile de pensii administrate în privat.  Pensiile suplimentare sau înființarea, organizarea și funcționarea Fondului de garantare a drepturilor din sistemul de pensii private. Legile care au suferit modificări și completări sunt: Legea nr.

411/2004, Legea nr. 204/2006 și Legea nr. 187/2011.

Citește și: Guvernul va aproba continuarea pentru Programul „Noua Casă”. Anunțul făcut de Adrian Câciu și Nicolae Ciucă

Ce schimbări se vor face în legătură cu pensiile
Ce schimbări se vor face în legătură cu pensiile[Sursa foto: shutterstock]

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Patru schimbări importante au fost făcute la sistemul de pensii private

Daniel Apostol, directorul de comunicare al ASF, a menționat că Ordonanța a apărut la inițiativa Autorității de Supraveghere Financiară, care au considerat necesare o serie de modificări. Moștenitorii participanților la sistemul de pensii administrate privat, dacă trăiesc situația nefericită ca părinții lor să se stingă din viață înainte de a se naște dreptul de pensionare, au posibilitatea a încasa activul deținut de respectivul părinte.

„1. În primul rând, forma de intrare în posesie a moștenirii.

Moștenitorii participanților la sistemul de pensii administrate privat, dacă trăiesc situația nefericită ca părinții lor să decedeze înainte de a se naște dreptul la pensionare, au acum posibilitatea de a încasa activul deținut de respectivul părinte într-o plată unică sau în tranșe, la latitudinea fiecăruia. Până în 24 decembrie 2022, nu puteau să intre în posesia activului moștenit, trebuiau doar să își transfere acest activ în propriul cont de pensie privată, urmând să intre în posesia lui dacă ajungeau la rândul lor la vârsta de pensionare.

2. O a doua modificare importantă pe care am adus-o este faptul că îi scutim pe cei care participă la sistemul de pensii private de plata unui comision de administrare. De fapt, din sumele pe care ei le aduc drept contribuție la pilonul 2, lună de lună, administratorii fondurilor de pensii își întregeau veniturile și prin acest comision pe simpla contribuție. Am redus acest comision doar la comisionul de administrare, care este legat strict de activitatea de administrare a fondurilor de pensii și de performanțele acestora.

3. Nu în ultimul rând, cei care dețin o decizie de pensionare pe caz de invaliditate pot revendica suma din cont, indiferent de gradul de invaliditate și de natura acestuia, dacă este revizuibil sau nerevizuibil.

Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

4. De asemenea, în cazul în care un participant decedează înainte de a ieși la pensie, drepturile nerevendicate de moștenitorii săi nu se mai prescriu după o perioadă de trei ani, astfel încât să fie considerat activul bani pierduți, cum se întâmpla până acum. Moștenitorii pot solicita plata oricând”, a explicat Daniel Apostol, directorul de comunicare Autorității pentru Supraveghere Financiară (ASF)”,  în cadrul unei emisiuni TV.

Ce schimbări se vor face în legătură cu pensiile
Ce schimbări se vor face în legătură cu pensiile[Sursa foto: shutterstock]

Citește și: Românii vor primi amenzi în valoare de 10.000 de lei, dacă fac această greșeală în curtea casei



Citește și:

Scăpaţi de febră cu 10 remedii naturale!

Guvernul României a luat o decizie în privința românilor cu pensii sub 2000 de lei

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies