Ce schimbări vor avea loc atunci când vine vorba despre anii de vechime? Ce costuri sunt prevăzute pentru anul 2025

Ce schimbări vor avea loc atunci când vine vorba despre anii de vechime? Ce costuri sunt prevăzute pentru anul 2025
Ce schimbări vor avea loc atunci când vine vorba despre anii de vechime? Ce costuri sunt prevăzute pentru anul 2025

Se pare că acel cost pentru completarea vechimii în muncă, va crește de la 11.100 lei pe an, la aproximativ 12.200 lei pe an, din momentul în care se produce majorarea salariului minim brut pe țară.

În ceea ce privește vechimea cumpărată, aceasta este valabilă doar pentru pensia de limită de vârstă. Astfel, persoanele doritoare pot achita contribuțiile pentru anii în care nu au cotizat la sistemul public de pensii. Cu toate acestea, nu pot lua mai mult de 6 ani de zile. Acest aspect este influențat și de majorarea salariului minim brut pe țară, decizie care a fost aprobată chiar în cursul zilei de ieri, de către Guvern.

Prin urmare, va exista o majorare de până la 4.050 lei începând cu data de 1 ianuarie 2025, ceea ce va face ca o lună de vechime să coste aproximativ 1.013 lei.

Ce schimbări vor avea loc atunci când vine vorba despre anii de vechime

Citește și: Tradiții și obiceiuri de 1 Decembrie 2024. Ce trebuie să pună pe masă româncele de Ziua Națională a României

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

costuri
Ce schimbări vor avea loc atunci când vine vorba despre anii de vechime[Sursa foto: freepik]

Citește și: Pensionarele vor primi 375 de lei, pe lângă pensie, în luna decembrie. Cine beneficiază de această sumă?

Atunci când vine vorba despre contractele de asigurare socială, se pare că acestea se pot încheia pentru perioade cuprinse între vârsta de 18 ani și cea de pensionare. Așa cum am menționat și anterior, aceste perioade care se cumulează, sunt cele pentru care se plătește contribuția și nu pot depăși 6 ani de zile, chiar dacă o persoană are mai multe contracte încheiate, de-a lungul

vieții. Astfel, aceasta contribuție care se plătește, este totodată și cea care se consideră stagiu de cotizare, ceea ce înseamnă că se va lua în calcul doar pentru pensia limită de vârstă, de la 1 ianuarie 2025. Aceasta este măsura care oferă șansa tuturor persoanelor care au perioade neacoperite de contribuții, ca într-un final să își completeze anii de care au nevoie pentru pensie.

Pe de altă parte, dacă vorbim despre persoanele care dețin un astfel de contract, însă nu au achitat în totalitate contribuția de asigurare socială, până la data de 1 septembrie 2024, atunci când a avut

loc majorarea și recalcularea pensiei, mai au timp să plătească sumele restante doar până luna viitoare, în luna decembrie, însă nu mai târziu de 21 decembrie. Doar așa mai există posibilitatea de a încheia, eventual, un nou contract pe baza noii legi care ține de pensiile persoanelor doritoare de acest lucru.

anul 2025
Ce schimbări vor avea loc atunci când vine vorba despre anii de vechime[Sursa foto: freepik]



Citește și:

Pete roșii pe piele – cauze și opțiuni de tratament

Se aplică sancțiuni severe părinților care nu contribuie financiar la întreținerea copilului. Cum trebuie gestionată situația, după divorț? Ce trebuie să știe mamele?

Cum arăta Cristela Georgescu, în tinerețe. Imaginile au ajuns pe internet

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

Alex Velea, despre secretul unei relații fericite și de lungă durată: "Trebuie să știi să o prețuiești și să construiți împreună"

Sâmbătă, de la ora 14:45, în ”ROventura”, Țara Zarandului, tărâmul de basm dintre colinele Munților Apuseni

EXCLUSIV | Avocatul Valentin Moise spune ce șanse are Honorius Prigoană să obțină custodia fraților lui, Maximus și Eduard. Adriana Bahmuțeanu a deschis un dosar penal

Părinții bebelușului Victor Ștefan, devastați de moartea lui: Medicii ne-au spus că...


Video
Clipul zilei pe kfetele.ro
Cookies