Ce se dă de pomană la parastasul de 7 ani. Tradiții și obiceiuri pentru pomenirea celor trecuți în neființă

ce se da de pomana la parastasul de 7 ani
Ce se dă de pomană la parastasul de 7 ani

Parastasul de 7 ani este unul dintre cele mai importante. Însă știați ce se dă de pomană?

Aflați din rândurile următoare ce reprezintă mai exact parastasul, dar și ce semnificație are cel de 7 ani. În plus, descoperiți și ce anume trebuie adus la biserică în respectivă zi, dar și ce anume trebuie să se ofere de pomană.

 

Ce reprezintă parastasul

Parastasul reprezintă slujba care se face pentru cei trecuți în neființă.

Astfel încât, odată terminată slujba de la biserică, parastasul va avea loc la mormântul persoanei trecute la cele veșnice, asta în cazul în care slujba se ține pentru o persoană și nu pentru mai multe, în respectiva zi.

Parastasele au loc la 40 de zile, 6 luni sau 1 an, dar și la 7 ani. În ceea ce privește pomenirea de 7 ani, aceasta are loc în urma slujbei ținute de preot, la biserică.

Conform tradiției păstrate de ani buni de zile, după ce pachetele au fost sfințite de preot, mormântul vizitat și acesta a urmat toate rânduielile bisericești, are loc pomana propriu-zisă, oferită rudelor, dar și celor apropiați care primesc mâncare, vin și lumânări de la familia celui sau celei care face pomana respectivă, pentru a o pomeni. 

dezgroparea de 7 ani
Ce se dă de pomană la parastasul de 7 ani[Sursa foto: freepik]

 

Ce semnificație are  parastasul de 7 ani 

Așa cum am menționat deja, parastasele  au loc la 40 de zile, 6 luni sau 1 an, dar și la 7 ani. Cel de la 7 ani reprezintă totodată și momentul când se consideră că sufletul celui trecut în neființă intră în rândul moșilor și strămoșilor. Astfel încât, după 7 ani, pomenirea se face în zilele de pomenire generală a celor trecuți la cele veșnice.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Cu toate acestea, puține sunt persoanele care știu că pomenirea timp de 7 ani, amintește de cele 7 zile ale creației, semnifică plecarea definitivă a sufletului său, în așteptarea vieții de apoi. În plus, se mai zice și faptul că în 7 ani de zile, trupul se descompune complet, acesta fiind și motivul pentru care, uneori, se face deshumarea osemintelor.

ce se intampla cu sufletul dupa 7 ani
Ce se dă de pomană la parastasul de 7 ani[Sursa foto: freepik]

Citește și: De ce se fac pomeni până la 7 ani. Ce trebuie să știe femeile despre această semnificație

 

De ce anume ai nevoie la parastasul de 7 ani la biseric ă

Pomenirea de 7 ani este asemănătoare cu cea de 1 an de zile, pentru că la Biserică, după Sfânta Liturghie, preotul se roagă pentru iertarea păcatelor celui decedat, așa cum face la fiecare slujba la care participă persoane care fac pomeni,

iar apoi sfințește pachetele pregătite pentru a se pot da de pomană, iar la cimitir, se aprind lumânări de către familie, iar preotul stropește cu vin mormântul, moment în care face "Veșnica pomenire".

Atunci când vine vorba despre cele necesare la biserică, familia celui care face pomenirea de 7 ani, trebuie să aducă: o colivă, un colac sau o prescură, lumânări, o sticlă cu vin roșu, pachete cu mâncare care se vor da de pomană.

De asemenea, nu trebuie să uite nici de cele necesare care trebuie aduse la cimitir, precum: coliva, colacul, o sticlă cu vin roșu (sfințită la biserică), două prosoape și lumânări (pentru preot și dascăl), cărbune, tămâie și tămâier, pânză albă sau față de masă nouă necesară a fi așezată peste mormânt (în funcție de tradiția locului), dar și pachete cu mâncare, colivă, colac, vin și lumânări care se vor împărți persoanelor prezente la mormânt, dar și altora.

Citește și: Catinca, mesaj îngrijorător în mediul online: "Îmi faceți rău!" Ce se întâmplă cu fosta concurentă din Casa iubirii după despărțirea de Ștefan- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

ce trebuie facut la un parastas de 7 ani
Ce se dă de pomană la parastasul de 7 ani[Sursa foto: freepik]

 

Ce se d ă de pomană la parastasul de 7 ani

Parastasul de 7 ani este cel în care, cine nu a dat de pomană haine noi, pentru cel trecut în neființă, o poate face acum. Așadar, în funcție de posibilitățile fiecăruia, pomana se va oferi celor care au într-adevăr nevoie de respectivele alimente sau haine, și nu către cei care sunt apropiați.

Astfel încât, la pomenirea de 7 ani se poate da de pomană: farfurii cu mâncare (de dulce, de post sau pește, în funcție de perioada în care este pomenirea), pahare sau căni, prosoape, lumânări, colivă, vin, colaci si haine noi.

cand se face parastas
Ce se dă de pomană la parastasul de 7 ani[Sursa foto: freepik]

Citește și: Colivă pentru Moșii de vară 2023. Gospodinele pot încerca o rețetă delicioasă de colivă pentru Sâmbăta Morților 2023



Citește și:

7 pași pentru a obține un bronz frumos și sănătos

Se face colivă de Moșii de Vară 2023? Gospodinele pot încerca o rețetă delicioasă de colivă pentru Sâmbăta Morților 2023

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Ceren Karakoç, actrița care joacă rolul Nursema în serialul „O dragoste”, apariție de senzație în mediul online! Iată cum a fost surprinsă celebra actriță la finalul sezonului de filmări, în compania colegilor săi!

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies