Parastasul de 7 ani este unul dintre cele mai importante. Însă știați ce se dă de pomană?
Aflați din rândurile următoare ce reprezintă mai exact parastasul, dar și ce semnificație are cel de 7 ani. În plus, descoperiți și ce anume trebuie adus la biserică în respectivă zi, dar și ce anume trebuie să se ofere de pomană.
Ce reprezintă parastasul
Parastasul reprezintă slujba care se face pentru cei trecuți în neființă.
Parastasele au loc la 40 de zile, 6 luni sau 1 an, dar și la 7 ani. În ceea ce privește pomenirea de 7 ani, aceasta are loc în urma slujbei ținute de preot, la biserică.
Ce semnificație are parastasul de 7 ani
Așa cum am menționat deja, parastasele au loc la 40 de zile, 6 luni sau 1 an, dar și la 7 ani. Cel de la 7 ani reprezintă totodată și momentul când se consideră că sufletul celui trecut în neființă intră în rândul moșilor și strămoșilor. Astfel încât, după 7 ani, pomenirea se face în zilele de pomenire generală a celor trecuți la cele veșnice.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Cu toate acestea, puține sunt persoanele care știu că pomenirea timp de 7 ani, amintește de cele 7 zile ale creației, semnifică plecarea definitivă a sufletului său, în așteptarea vieții de apoi. În plus, se mai zice și faptul că în 7 ani de zile, trupul se descompune complet, acesta fiind și motivul pentru care, uneori, se face deshumarea osemintelor.
Citește și: De ce se fac pomeni până la 7 ani. Ce trebuie să știe femeile despre această semnificație
De ce anume ai nevoie la parastasul de 7 ani , la biseric ă
Pomenirea de 7 ani este asemănătoare cu cea de 1 an de zile, pentru că la Biserică, după Sfânta Liturghie, preotul se roagă pentru iertarea păcatelor celui decedat, așa cum face la fiecare slujba la care participă persoane care fac pomeni,
Atunci când vine vorba despre cele necesare la biserică, familia celui care face pomenirea de 7 ani, trebuie să aducă: o colivă, un colac sau o prescură, lumânări, o sticlă cu vin roșu, pachete cu mâncare care se vor da de pomană.
De asemenea, nu trebuie să uite nici de cele necesare care trebuie aduse la cimitir, precum: coliva, colacul, o sticlă cu vin roșu (sfințită la biserică), două prosoape și lumânări (pentru preot și dascăl), cărbune, tămâie și tămâier, pânză albă sau față de masă nouă necesară a fi așezată peste mormânt (în funcție de tradiția locului), dar și pachete cu mâncare, colivă, colac, vin și lumânări care se vor împărți persoanelor prezente la mormânt, dar și altora.
Ce se d ă de pomană la parastasul de 7 ani
Parastasul de 7 ani este cel în care, cine nu a dat de pomană haine noi, pentru cel trecut în neființă, o poate face acum. Așadar, în funcție de posibilitățile fiecăruia, pomana se va oferi celor care au într-adevăr nevoie de respectivele alimente sau haine, și nu către cei care sunt apropiați.
Astfel încât, la pomenirea de 7 ani se poate da de pomană: farfurii cu mâncare (de dulce, de post sau pește, în funcție de perioada în care este pomenirea), pahare sau căni, prosoape, lumânări, colivă, vin, colaci si haine noi.