Ce se dă de pomană, pe 26 octombrie, de Sfântul Dimitrie. Alimentele care se împart în această zi de sărbătoare

zi de sarbatoare
Ce se dă de pomană, pe 26 octombrie, de Sfântul Dimitrie

Pe data de 26 octombrie este prăznuit Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir și există obiceiul de a da de pomană, pentru cei care nu se mai află printre noi.

Pe data de 26 octombrie este prăznuit Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir și se da de pomană pentru cei trecuți în neființă. În fiecare sărbătoare, în funcție de sezon, există și anumite alimente care se dau special de pomană. De această dată, de Sfântul Dimitrie este necesar să oferim oamenilor sărmani sau celor care alegem să le împărțim, nuci, struguri, pâine și nu numai.

 

Ce se dă de pomană de Sfântul Dimitrie

Pe 26 octombrie, se prăznuiește cu mare respect Sfântul Dumitru Izvorâtorul de Mir, un moment important în calendarul creștin ortodox, marcat de tradiții și obiceiuri vechi. Credincioșii sunt îndemnați să respecte cu sfințenie aceste ritualuri, în special pomenirea celor plecați dintre noi. Este o zi de rugăciune, în care sufletele celor adormiți sunt pomenite prin acte de generozitate și mâncare, dar și altele, pentru cei plecați pe cealaltă lume.

Pregătirile pentru această mare sărbătoare încep chiar cu o zi înainte, pe 25 octombrie. Gospodinele fac colivă, colaci în formă de cruce și pregătesc pachete cu alimente, toate fiind destinate celor săraci sau celor apropiați. Aceste ofrande sunt simboluri ale iubirii și respectului pentru cei care nu mai sunt printre noi. În ziua Sfântului Dumitru, toate aceste daruri sunt duse la biserică, unde preotul le sfințește prin rugăciune.

După slujbă, ele sunt împărțite, alături de lumânări aprinse, care simbolizează lumina veșnică a sufletelor. Acest obicei oferă un moment de liniște și recunoștință. Respectând aceste tradiții, credincioșii simt că aduc bucurie și alinare atât sufletelor plecate, cât și celor nevoiași, doar prin simplul fapt că oferă.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citește și: Semnificația numelui Dumitru/Dumitra. De unde provine și ce mesaj special ascunde

26 octombrie
Ce se dă de pomană, pe 26 octombrie, de Sfântul Dimitrie[Sursa foto: freepik]

Citește și: Rugăciunea Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de Mir care alungă necazurile. Ce e bine să rostești

Alimentele care se împart pe 26 octombrie

În ziua dedicată Sfântului Dumitru, femeile în vârstă din comunitate, de obicei, au grijă să pregătească pomeni pentru sufletele celor adormiți.

Aceste pomeni includ covrigi, nuci, mere, pâine, struguri, prune uscate, dar și colivă și colaci în formă de cruce, simboluri tradiționale care reprezintă ofrandele pentru cei plecați. Tradiția spune că familia care împarte astfel de daruri în ziua de 26 octombrie va fi ocrotită de rele și va avea parte de sănătate, prosperitate și noroc tot anul. Gestul de a oferi din inimă este văzut ca o binecuvântare pentru toți membrii familiei.

Citește și: Editorial TEO TRANDAFIR: Am ales să avem încredere unii în ceilalţi- kanald.ro

Citește și: Mesajul cutremurător al lui David înainte să se arunce de la etaj, după ce s-a despărțit de iubită- stirilekanald.ro

Tot în această zi specială, credincioșii aduc la biserică mâncare pentru a fi sfințită, iar după slujba religioasă, aceasta este împărțită săracilor, în memoria celor plecați din această lume.

Ritualul de împărțire a mâncării, împreună cu lumânările aprinse, simbolizează grija și dragostea pentru sufletele celor dragi.

sfantul dimitrie
Ce se dă de pomană, pe 26 octombrie, de Sfântul Dimitrie[Sursa foto: freepik]

Cine a fost Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir, prăznuit pe 26 octombrie

Sfântul Dumitru, Izvorâtorul de Mir, este prăznuit pe 26 octombrie. El a fost martirizat în această zi pentru că și-a păstrat cu tărie credința creștină și a refuzat să se închine zeilor păgâni. În tradiția populară, Sfântul Dimitrie este văzut că protectorul păstorilor și cel care aduce vestea venirii iernii. Dimitrie a trăit în vremea împăraților Dioclețian și Maximian. Fiind fiul prefectului din Tesalonic, a fost numit guvernator al orașului după moartea tatălui său, datorită virtuților sale. Când împăratul Maximian a aflat că Dimitrie este creștin, s-a înfuriat. După ce a câștigat o luptă împotriva sciților, împăratul a ordonat ca în fiecare cetate să fie organizate festivități în cinstea zeilor. Ajuns la Tesalonic, l-a întrebat pe Dimitrie dacă sunt adevărate zvonurile că și-a dat întreaga avere săracilor și că se închină lui Dumnezeu. Dimitrie a confirmat că este creștin și a respins cultul idolilor. Drept urmare, împăratul a decis să-l arunce în temniță și ulterior să-l execute prin împungere cu sulița. În zilele noastre, în Tesalonic, orașul în care a trăit, există o biserică ridicată în cinstea să, cunoscută drept Biserica Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de Mir.

ce se da de poaman de sfantul dimitrie
Ce se dă de pomană, pe 26 octombrie, de Sfântul Dimitrie[Sursa foto: freepik]



Citește și:

Sindromul de șa turcească liberă (empty sella)

Rugăciunea Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de Mir care alungă necazurile. Ce e bine să rostești

Imagini incendiare cu Monica Bârlădeanu! Abia o mai recunoști! Da, EA e!

Visul „secret” al Deliei Budeanu! A murit cu acest regret! De ce nu și-a putut îndeplini dorința?!

Cine a fost, de fapt, Radu Budeanu Senior, soțul regretatei Delia Budeanu

Ce trebuie să știe femeile despre cardurile de alimente. Câți bani se mai acordă de la 1 ianuarie

Kanal D, pe primul loc în audiențe, cu „Asta-i România!”, la nivel național

„Ajutor, ajutor, lasă-mă!” El este Ștefan, criminalul din Mureș care a înjunghiat mortal în inimă un bătrân! Ultimele strigăte de disperare ale bărbatului au fost auzite de prietenul individului


Cookies