Ce se face cu lumânarea de la împărtășanie. Ce tradiții trebuie să respecte femeile

Ce se face cu lumânarea de la împărtășanie
Ce se face cu lumânarea de la împărtășanie

Află din rândurile următoare ce trebuie să faci cu lumânarea de la împărtășanie.

Sărbătoarea Paștelui se apropie cu pași repezi, iar odată cu aceasta credincioșii se pregătesc să primească sfânta împărtășanie, care semnifică sângele și trupul Mântuitorului.

Taina sfintei împărtășanii este extrem de importantă pentru creștinii ortodocși de pretutindeni, care fac pregătiri asidue pentru a primi pâinea cu vin, care semnifică trupul și sângele Mântuitorului. Astfel, toți cei care vor să se împărățească trebuie să țină post și să se spovedească înainte.

Excepție fac copiii cu vârsta sub 7 ani, dar și bolnavii care din motive de sănătate nu pot să țină post.  

Pe lângă toate acestea, este foarte important ca în timpul împărtășaniei credincioșii să țină în mână o lumânare. Aceasta are o semnificație aparte și trebuie ținută aprinsă în timp ce ne împărtășim. Află în continuarea articolului ce semnifică această lumânare, de ce trebuie ținută aprinsă și ce trebuie să faci cu ea după ce te împărtășești.

 

Ce semnifică lumânarea de la împărtășanie

Citește și: Ce înseamnă Postul Paștelui. „Postul să ne aducă bucurie, pentru că este o șansă mare pentru noi!”

Ce semnifică lumânarea de la împărtășanie
Ce semnifică lumânarea de la împărtășanie[Sursa foto: freepik]

După ce primești binecuvântarea de la preotul duhovnic și decizi să te împărtășești, pentru a primi sângele și trupul Mântuitorului, trebuie neapărat să ții o lumânare aprinsă în momentul în care preotul îți oferă Sfânta Împărtășanie.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Nu este obligatoriu ca această lumânare să stea aprinsă pe întreg parcursul slujbei, dar trebuie să o aprinzi în momentul în care preotul rostește strigarea „Cu frică de Dumnezeu, cu credință și cu dragoste să vă apropiați”. Această strigare va avea loc după citirea rugăciunilor rânduite și semnifică îndemnul pe care preotul îl adresează credincioșilor de a primi sângele și trupul Mântuitorului.

Astfel, lumânarea aprinsă semnifică dorința credincioșilor de a-l urma pe Hristos, întocmai cum El L-a urmat pe Tatăl. De asemenea, acea lumânare semnifică lumina veșnică și viața, sufletul care se roagă fiind asemenea unei lumânări aprinse.

Imediat după îndemnul preotului la împărtășanie, credincioșii pășesc în fața Sfântului Altar, având lumânarea aprinsă. Astfel, enoriașii primesc împărtășania din potir, cu lingurița de argint, din mâna preotului, care rostește formula: „ Se împărtășește robul (roaba) lui Dumnezeu (N) cu cinstitul și Sfântul Trup și Sânge al Domnului, Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, spre iertarea păcatelor și

spre viața de veci. Amin !”

Ce se face cu lumânarea de la împărtășanie

Citește și: Cele 12 rugăciuni înainte de SPOVEDANIE. "Părinte, vreau să-mi faceţi o spovedanie generală"

Ce se face cu lumânarea de la împărtășanie
Ce se face cu lumânarea de la împărtășanie[Sursa foto: freepik]

Citește și: Catinca, mesaj îngrijorător în mediul online: "Îmi faceți rău!" Ce se întâmplă cu fosta concurentă din Casa iubirii după despărțirea de Ștefan- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

Mulți credincioși se întreabă ce trebuie să facă după ce primesc sfânta împărtășanie cu lumânarea.

În unele locuri, tradiția spune că trebuie să i-o oferi unui copil, acest gest semnificând puritatea și inocența sufletului credinciosului după împărtășanie. Alți enoriași obișnuiesc să o ducă acasă și să o aprindă din când în când. De asemenea, poți să o lași la biserică și să o pui într-un sfeșnic pentru a arde în continuare.

Pe lângă lumânare, creștinii ortodocși obișnuiesc să țină în mână și un buchețel de flori atunci când se împărtășesc. Acestea pot fi puse pe lângă icoanele din casă pentru a avea parte de noroc.

Rugăciune de spus după împărtășanie

Rugăciune de spus după împărtășanie
Rugăciune de spus după împărtășanie[Sursa foto: freepik]

Iată o rugăciune pe care este bine să o rostești după ce te-ai împărtășit:

Mulțumesc Ție, Doamne, Dum­ne­zeul meu, că nu m-ai lepădat pe mine, pă­cătosul, ci părtaș a fi Sfin­telor Tale Taine m-ai învrednicit. Mulțumesc Ție că pe mine, ne­vred­nicul, a mă îm­pă­r­tăși cu Preacu­ra­tele Tale Daruri m-ai învrednicit. Ci, Stăpâne, Iubitorule de oameni, Care pentru noi ai murit și ai înviat și ai dăruit nouă aceste înfrico­șătoare și de viață făcătoare Taine, spre binefacerea și sfințirea sufle­te­lor și a trupurilor noastre, dă să-mi fie și mie acestea spre tămăduirea sufletului și a trupului, spre izgo­ni­rea a tot potriv­nicul, spre lumi­narea ochilor inimii mele, spre împăcarea sufleteștilor mele pu­teri, spre cre­dință neînfruntată, spre dragoste ne­fățarnică, spre de­săvâr­șirea înțe­lep­ciunii, spre paza poruncilor Tale, spre adăugirea dumnezeiescului Tău har și spre dobândirea împărăției Tale. Ca, întru sfințenia Ta, cu acestea fiind păzit, să pomenesc harul Tău pururea și să nu mai viez mie, ci Ție, Stăpâ­nului și Binefăcă­torului nostru. Și așa, ieșind dintru a­ceastă viață întru nădejdea vieții celei veș­nice, să ajung la odihna cea de-a pururea, unde este glasul cel neîn­cetat al celor ce Te laudă și dulceața cea fără de sfârșit a celor ce văd fru­mu­­sețea cea nespusă a feței Tale. Că Tu ești dorirea cea ade­vărată și veselia cea nespusă a celor ce Te iubesc, Hris­­toase, Dum­nezeul nostru, și pe Tine Te laudă toată făptura în veci. Amin .”, sursa doxologia.ro.



Citește și:

Ce semnifică cifrele de pe cutiile de vopsea de păr!

Ce mănânci de post. Care sunt preparatele care îți pot potoli foamea în perioada postului

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Ceren Karakoç, actrița care joacă rolul Nursema în serialul „O dragoste”, apariție de senzație în mediul online! Iată cum a fost surprinsă celebra actriță la finalul sezonului de filmări, în compania colegilor săi!

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies