Moșii de Vară reprezintă sărbătoarea în care se pomenesc persoanele care nu se mai află printre noi. Însă știați ce se împarte de această sărbătoare?
Aflați din rândurile următoare ce semnifică mai exact sărbătoarea Moșii de Vară, dar și ce se împarte de obicei de această sărbătoare. În plus, descoperiți și o rețetă numai bună de colaci pe care îi puteți pregăti pentru pomenirea celor trecuți în neființă.
Ce semnifică sărbătoarea Moșii de Vară
Citeste si: Moșii de Vară 2022. De ce se împarte orez cu lapte de această sărbătoare
Moșii de Vară reprezintă sărbătoarea care este dedicată în special pomenirii celor care au trecut în neființă. În această zi, toate bisericile ortodoxe găzduiesc liturghii, care sunt adesea urmate de slujbe de pomenire a persoanelor care au trecut la cele veșnice. Moșii de Vară se serbează în anul 2022, pe data de 11 iunie, cu fix o zi înainte de Sărbătoarea Rusaliilor, atunci când se încheie ciclul Sărbătorilor Pascale.
Se spune chiar că la această sărbătoare a Moșilor de Vară, rudele care au trecut la viața veșnică, așteaptă să primească ofrande. În cazul în care familia acestora uită sau neglijează această datină, răposații se vor supăra. Iar pentru ca acest lucru să nu se întâmple, credincioșii respectă cu sfințenie aceste obiceiuri, pentru ca persoanele care nu se mai află printre noi să își găsească liniștea, iar cei rămași în viață să fie protejați de cele rele.
Pentru ca toate lucrurile să fie orânduite exact așa cum trebuie, Biserica Ortodoxă a consacrat o zi liturgică pe săptămână (sâmbăta), pentru pomenirea generală a tuturor persoanelor care nu se mai află printre noi. Pentru astfel de zile, precum este și sărbătoarea Moșilor de Vară, există cântări și rugăciuni special realizate pentru pomenirea corectă a părinților, moșilor și strămoșilor noștri care au trecut în neființă. În această modalitate, aceștia se vor bucura de darurile Sfântului Duh, a cărui pogorâre are loc în duminica următoare, după Moșii de Vară.
Citeste si: 21 Mai 2022. Tradițiile și superstițiile de Sfinții Constantin și Elena
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Ce se împarte de Moșii de Vară
De sărbătoarea Moșilor de Vară, pomana împărțită pentru persoanele care au trecut în neființă, constă deseori în alimentele preferate de aceștia.
Pomana oferită trebuie să fie caldă, pentru că se spune că mirosul preparatelor calde îi satură pe cei trecuți la viața veșnică. Pe lângă alimentele preferate de cei care nu se mai află printre noi, de obicei, de Moșii de Vară se obișnuiește să se gătească orez cu lapte sau griș cu lapte, iar cănile sunt umplute cu vin, apă sau lapte.
Creștinii participă la slujba de pomenire, la biserică, acolo unde merg cu colivă, colaci, vin și cireșe, pentru binecuvântare. Ritualul de pomenire are loc inclusiv la cimitire, acolo unde mormintele sunt curățate, la care se aprind lumânări.
Citeste si: Cum păstrezi Lumina Sfântă de Paște pentru mai mult timp
Ce colaci poți pregăti pentru această sărbătoare
Ingrediente
Veți avea nevoie de următoarele ingrediente: făină (1 kg), lapte (150 ml), apă (200 ml), ulei (150 ml), drojdie proaspătă (50 g), o lingură de sare, zahăr (2 linguri), un ou și o lingură de lapte.
Mod de preparare
Tot ce trebuie să faceți este să începeți prin a scoate toate ingredientele necesare la temperatura camerei, cu o oră înainte de a vă apuca de prepararea colacilor. Primul pas este reprezentat de cernerea făinii într-un vas, iar un sfert din aceasta o vom da deoparte. Vom mărunți drojdia într-un alt bol și vom adăuga o lingură de zahăr, pentru ca mai apoi să ne frecăm cu ajutorul unei linguri de lemn, până în momentul în care se va lichefia.
Apoi vom încălzi laptele și îl vom adăuga peste drojdie, vom amesteca și vom adăuga o mână de făină, pentru a se omogeniza. Acoperim apoi bolul și lăsăm maiaua într-un loc călduț, până când își va dubla volumul.
În făina din vas, vom face o adâncitură unde vom răsturna maiaua. Apoi vom încălzi apa și vom dilua în ea sarea cu o lingură de zahăr, cu ajutorul căreia vom clăti bolul în care a fost maiaua, pentru a recupera toată drojdia. Apoi vom începe să turnam treptat peste maia, amestecând. În același timp vom adăuga și uleiul, iar când aluatul se va îngroșa, îl vom răsturna pe masa de lucru, pe care am pus făină. Începem să frământăm aluatul, adăugând treptat făina, până când nu se va mai lipi de mâini.
La final, vom adăuga uleiul care le-a rămas și vom mai frământa, până când se va încorpora în aluat. Aluatul se pune într-un vas, pe care îl vom lăsa la dosit până își va dubla volumul, timp de aproximativ 40-45 de minute sau chiar o oră. Apoi îl vom împărți în câte părți dorim, în funcție de cât de mari trebuie să fie colacii.
Aluatul se va împleti în patru, pentru a avea formă de cruce, la interior sau într-o împletitură sau două, pentru cei normali. Așezați colacii în tava tapetată cu hârtie de copt și îi mai lăsăm în tavă timp de 15-20 de minute, pentru a-și mări volumul. Îi ungem apoi cu ou amestecat cu lapte și îi coacem pentru 35 de minute la 180 de grade Celsius, până când se vor rumeni așa cum ne dorim.
Rețeta de colaci este gata și se pot pregăti sub această formă, de fiecare dată când vom avea nevoie pentru o anumită sărbătoare sau pomană.
Citeste si: Izvorul Tămăduirii 2022. Care este semnificația acestei sărbători a lunii mai