Când ți se zbate ochiul drept, poate fi un semn, conform credinței populare, sau poate fi o carență în organism. Medicii ne sfătuiesc să apelăm la un specialist atunci când ne confruntăm des cu aceste reacții.
Cu toții știm că atunci când ni se zbate ochiul drept înseamnă că vom primi o veste bună, iar atunci când zvâcnește stângul, e semn rău. Așa să fie oare? Sau aceste semnale ale organismului ar trebui să ne pună pe gânduri?
Ce înseamnă când ți se zbate ochiul drept?
În popor, se crede că zbaterea unuia dintre ochi este, de fapt, un semn.
Mai mult, se crede că nu este bine să spui cuiva că ți se zbate ochiul. Explicația este următoarea: și ochii tăi văd multe și nu spun nimic fără știrea ta.
În plus, dacă ți se zbate ochiul drept și spui cuiva acest lucru, superstiția nu se va mai adeveri și astfel nu te vei mai întâlni cu cineva drag.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
În cazul în care zvâcnește ochiul stâng, vei plânge. Atunci când îți intră ceva în ochi și nu poți să scoți, trebuie să scuipi de trei ori peste brațul drept.
Sunt mai multe superstiții legate de ochi: dacă te speli seara pe ochi, poți să orbești. Nu trebuie să coși în zilele de vineri, pentru că vei avea boli ale ochilor. Mai mult, nu este indicat nici să te speli pe cap lunea, miercurea şi vinerea, pentru că de asemenea vei avea probleme cu ochii.
Ochii și problemele medicale ce pot apărea
În realitate, această zbatere a ochiului este, de fapt, o contracție involuntară a mușchilor de pe ploape. Lăsând la o parte superstițiile și credințele populare, această reacție a organismului poate ascunde anumite probleme de sănătate.
Bineînțeles că pot exista mai multe cauze care duc la zbaterea unui ochi, iar unele dintre ele trebuie tratate de către un specialist. Principalul aspect care face ca mușchiul pleoapelor să se zbată este deficitul de calciu sau hipocalcemia, cum este denumită de către medici.
Muşchiul orbicular reacționează imediat atunci când organismul nu are suficient de mult calciu.
Și conjunctivitele pot duce la mâncărimi ale ochilor și la spasme oculare. De asemenea, ochii se pot zbate și din cauza oboselii sau a stresului. Și consumul excesiv de cofeină poate face ca ochii să se contracte.
De cele mai multe ori, spasmele oculare sunt inofensive și trec de la sine.
Dacă vedeți însă că vă confruntați destul de des cu această problemă, mergeți la un oftalmolog. Puteți suferi de o inflamație a pleoapelor, numită blefarită. De asemenea, este posibil să suferiți de uscarea ochilor sau să aveți o sensibilitate la lumină.