Dureri, nervozitate, probleme digestie...sunt doar câteva probleme cărora noi, femeile, trebuie să le facem faţă lunar în acele perioade delicate.
Dar te-ai întrebat vreodată ce se întâmplă cu corpul tău în timpul menstruaţiei?
ZIUA 1
În prima zi a menstrei, din cauza scăderii bruşte a hormonului progesteron, stratul intern al cavităţii uterine se elimină împreună cu o cantitate de sânge, care este în jur de 30-90 ml. Cea mai mare parte din acest start - numit mucoasă uterină – se va elimina chiar în primele 24-48 de ore de la declanşarea menstrei.
Alege un absorbant potrivit fluxului tău menstrual şi eşti gata! Evită să pui vată deasupra absorbantului, deoarece astfel nu faci decât să acoperi centrul absorbantului, care absoarbe instant lichidul şi îl transformă în gel. În plus, absorbantele menţin sângele în interior şi reduc astfel contactul prelungit cu pielea şi riscul de apariţie a iritaţiilor sau chiar a complicaţiilor infecţioase ale tractului reproductiv.
Nu este o problemă dacă ai nevoie să iei un calmant pentru durere; un antiinflamator, dacă nu ai probleme cu stomacul.
Nu uita să schimbi absorbantul de cel puţin 3 ori în această zi! E important să-ţi aminteşti asta, mai ales în prima zi, când menstruaţia este abundentă, pentru că sângele este preferat de bacterii şi acestea se înmulţesc cu uşurinţă în mediul umed şi cald.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
ZIUA 2
În a doua zi a menstrei te vei simţi mai uşoară, la propriu, pentru că vei fi eliminat deja mare parte din apa reţinută de corpul tău
În această zi vei constata că ai nevoie să mergi mai des la toaletă, dar gleznele sunt mai suple, durerile de cap dispar ca prin minune iar crampele abdominale se ameliorează vizibil.
O altă schimbare remarcabilă este faptul că nu mai pofteşti la ciocolată şi prăjituri. Fluxul menstrual scade uşor şi este important să îţi păstrezi atenţia la igienă – dimineaţa, la prânz şi seara. Iar dacă ai un flux abundent, poţi creşte frecvenţa cu care schimbi absorbantul. Dr. Dana Paraschiv ne sfătuieşte să cerem ajutorul specialistului în cazul în care simţim nevoia să facem asta la intervale mai mici de 2-3 ore.
ZIUA 3
În a treia zi a menstrei, deja poţi răsufla uşurată. Te simţi mai confortabil, crampele dispar aproape complet iar sânii nu mai sunt deloc dureroşi.
Nu da înapoi dacă ai programată o şedinţă la sală! Exerciţiile în această perioadă sunt chiar recomandate. Alege clasele de yoga sau pilates!
Exerciţiile pilates includ respiraţie prodfundă, care ajută la ameliorarea efectelor privării de oxigen în ţesuturi, una dintre principalele cauze ale crampelor menstruale.
Anumite posturi de yoga pot reduce contracţiile uterine, care sunt responsabile pentru declanşarea hormonilor care cauzează dureri şi crampe abdominale în perioada menstruaţiei. Aşadar, nu da înapoi când e vorba de sport!
ZIUA 4
În a patra zi a menstrei, fluxul menstrual este mult mai redus cantitativ încât poţi schimba absorbantul din primele zile cu unul special creat pentru o sângerare redusă.
Nu neglija însă igiena şi încearcă să îl schimbi la intervale de 4-6 ore.
Fii vigilentă şi vizitează medicul ginecolog în cazul în care constaţi un miros neplăcut, ofensiv, atunci când schimbi absorbantul. Uneori, aşa poţi descoperi infecţii vaginale ce pot fi uşor tratate.
Citește și: Adevărul despre moartea lui Gabi Cotabiță! România, în șoc- stirilekanald.ro
ZIUA 5
Şi iată-ne ajunse în cea de-a 5-a zi
a menstrei, de regulă ultima pentru majoritatea femeilor.
Să nu te surprindă dacă în această zi libidoul tău va creşte la cote maxime. Nu este de mirare, deoarece aceiaşi estrogeni stimulează libidoul şi te fac să răspunzi mult mai rapid la stimulii sexuali.
Sursa: www.csid.ro