Au fost dezvăluite informații cu privire la persoanele din România care nu mai pot beneficia de voucherul de 250 de lei pentru alimente, precum și despre cei 100.000 de noi beneficiari. Ministrul Marcel Boloș a oferit detalii relevante în acest sens.
Suma de 250 de lei destinată voucherelor pentru alimente a fost încărcată pe cardurile emise beneficiarilor în cadrul programului de asistență socială „Sprijin pentru România”. Cu toate acestea, nu toți românii au fost incluși în această inițiativă. Lista beneficiarilor a fost actualizată pentru a exclude anumite persoane eligibile.
Citește și: Veste bună pentru pensionare! Marius Budăi a făcut un anunț de ultimă oră
Cine a fost tăiat de pe lista beneficiarilor de vouchere
Conform Ordonanței de Urgență 63/9.05.2022, mai multe categorii de români nu vor mai beneficia de voucherele de 250 de lei destinate achiziționării de alimente și mese calde, chiar dacă îndeplinesc criteriile de eligibilitate. Astfel, printre cei excluși se numără beneficiarii de ajutor social la domiciliu, atât de la sectorul public, cât și privat, precum și persoanele care călătoresc în străinătate sau care sunt condamnate la închisoare.
Potrivit legii, „ sunt exceptate de la acordarea sprijinului material persoanele prevăzute la alin. (1) care la data acordării sprijinului nu au domiciliul în România sau care nu fac dovada că locuiesc în România, potrivit legii, precum și persoanele care execută pedepse privative de libertate ori beneficiază de servicii sociale în regim rezidențial, publice sau private”, se arată în actul normativ.
Suma totală alocată măsurii temporare „Sprijin pentru România", oferită sub formă de tichete sociale electronice, pentru perioada 1 iunie 2022- 31 decembrie 2023, este de 6.281.200
lei. Finanțarea acestei măsuri provine din bugetul de stat, prin intermediul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, precum și din fonduri europene nerambursabile. Aceasta se realizează în conformitate cu cerințele de eligibilitate și cu normele comunitare și naționale care se aplică priorităților operaționale.Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
2,4 milioane de persoane din România beneficiază de vouchere alimentare
În România, în prezent, există 2,4 milioane de persoane care beneficiază de vouchere alimentare. Aceste persoane fac parte din grupurile sociale considerate în situație de risc și au nevoie de sprijin suplimentar. Printre beneficiari se află pensionarii ale căror venituri din sistemul public de pensii nu depășesc suma de 1.700 de lei lunar. Pentru acești pensionari, asistența financiară sub formă de vouchere alimentare este un sprijin important în acoperirea nevoilor lor de bază.
De asemenea, pe lângă pensionarii cu venituri de până la 1.700 de lei, beneficiarii voucherele alimentare includ și persoanele cu un grad de handicap grav, sever sau mediu, ale căror venituri proprii lunare nu depășesc suma de 1.700 de lei. De asemenea, pe lista beneficiarilor se regăsesc și familiile cu cel puțin doi copii în întreținere și cu venituri lunare de cel mult 675 de lei. Acești oameni se află în situații vulnerabile și au nevoie de sprijin suplimentar pentru a-și asigura necesitățile alimentare de bază.
Familiile, persoanele singure și cele fără adăpost care au făcut dovada că au dreptul la ajutor social pot beneficia și ele de acest ajutor pentru achiziționarea de produse de primă necesitate.
Citește și: Vouchere sociale 2023. Ce categorie de femei va primi 750 de lei