Te-ai întrebat vreodată cât poți să stai fără să dormi? Află ce se întâmplă cu tine, fizic și psihic, când ești lipsit de somn.
Ce se întâmplă cu tine când nu dormi zile întregi. Te-ai întrebat vreodată cât poți să stai fără să dormi? Află ce se întâmplă cu tine, fizic și psihic, când ești lipsit de somn.
Fie ca ai parte de sesiuni de studiu pe durata întregii nopți, ori tranzacții importante de afaceri, bebeluși noi- majoritatea oamenilor vor experimenta privare de somn la un moment dat în viață.
Somnul deficitar cronic ne expune un risc crescut de afecțiuni medicale grave, cum ar fi obezitatea, bolile de inimă și diabetul. În timpul somnului, organismul secretă hormoni care ajută la controlul apetitului, metabolismului și procesării glucozei.
Toată lumea este diferită, dar conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, adulții ar trebui să doarmă între șapte și nouă ore în fiecare noapte. Și contrar credinței populare, dormitul pentru o oră sau două în plus în weekend nu poate compensa somnul pierdut pe care l-ați experimentat pe parcursul unei săptămâni aglomerate. De asemenea, ți-ar putea arunca ceasul corporal intern și poate duce la insomnie duminică seara.
Respectarea unui program de somn consecvent este cel mai bun mod de a regla ceasul corpului.Iată ce se întâmplă cu corpul atunci când nu ai somn suficient:
La 24 de ore: tulburări de coordonare, memorie și judecată
După 24 de ore de lipsă de somn, hormonii de stres- în special cortizolul și adrenalina- cresc pentru a compensa oboseala cu care ne luptăm și pentru a ne ajuta să menținem funcționarea.
Consecințele privării de somn la 24 de ore sunt comparabile cu afectarea cognitivă a unei persoane cu un conținut de alcool în sânge de 0,1%, potrivit cercetărilor anterioare. Aveți un timp de reacție redus, vorbire neclară și gândire încetinită.
Acest nivel de afectare cognitivă ar putea fi suficient pentru a semnifica pericol, în funcție de ceea ce faci.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Exista cercetări care sugerează că oamenii au un risc crescut de accidente de mașină după ce au lucrat într-o tură de noapte, din cauza somnolenței.
Judecata este afectată, memoria este afectată și există o deteriorare a capacității de luare a deciziilor și a coordonării ochi-mână. De asemenea, aveți tendința de a fi mai reactiv emoțional, atenția este scăzută, auzul este afectat și există o creștere a riscului de deces în urma unui accident mortal, spune ea.
La 36 de ore: Sănătatea fizică începe să fie afectată negativ
Acum sănătatea ta începe să fie în pericol. Niveluri ridicate de markeri inflamatori sunt în fluxul sanguin, ceea ce poate duce în cele din urmă la boli cardiovasculare și hipertensiune arterială. În timpul unei nopți obișnuite de somn sănătos, tensiunea arterială scade cu aproximativ 10 până la 20 la sută. Dar dacă somnul este întrerupt cronic sau nu are loc deloc, rămânerea la o tensiune arterială crescută poate fi un factor de risc pentru hipertensiune arterială, sugerează cercetările.
În plus, hormonii sunt afectați- ceea ce înseamnă că emoțiile tale pot fi peste tot. Pe măsură ce corpul tău continuă să pompeze cortizol în sânge, crescându-ți ritmul cardiac și tensiunea arterială pentru a te menține alert, stresul continuu poate crește sentimentele de anxietate și schimbările de dispoziție.
Dacă înainte ai fost nervos, nerăbdător și ca un zombi, probabil că acele simptome se vor agrava după 36 de ore fără somn. Tot ce se întâmplă la 24 de ore va fi mai rău la 36 de ore. Deficiența cognitivă devine și mai gravă. Probabil vă veți simți lent și veți experimenta timp de reacție întârziat, memorie încețoșată și incapacitatea de a vă concentra, de a învăța informații noi și de a procesa indicii sociale.
La 48 de ore: microsomn și dezorientare
La 48 de ore, ai de-a face cu privare extremă de somn. Corpul începe să compenseze prin oprirea „microdormiilor” – explozii de odihnă de 3 până la 15 secunde – timp în care creierul tău se oprește. Ochii tăi nu se închid neapărat și s-ar putea să nu fii conștient de ceea ce se întâmplă, dar creierul tău este offline câteva secunde la un moment dat.
Undele cerebrale măsurate prin electroencefalogramă sugerează că în timpul microsomnului există atât diferențe, cât și asemănări cu cele patru etape ale somnului, potrivit cercetărilor.
Citește și: Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...- stirilekanald.ro
După două zile fără somn, poți conta pe iritabilitate crescută, anxietate, memorie încețoșată și tulburări de gândire.
Unii oameni pot întâlni chiar halucinații- văzând sau auzind lucruri care nu sunt cu adevărat acolo. Unii oameni se simt deprimați, iar unii ar putea deveni euforici.
Cercetările sugerează că și sistemul imunitar este afectat. Într-un studiu pe 16 voluntari care au trebuit să renunțe la somn timp de 72 de ore, cercetătorii au descoperit că celulele NK- sau celulele ucigașe naturale- au scăzut cu 37% după 48 de ore de veghe. Celulele NK joacă un rol cheie în lupta împotriva virușilor și a formării tumorilor.
La 72 de ore: Deficiențe cognitive majore și halucinații
Așteptați-vă la deficite semnificative de concentrare, motivație, percepție și alte procese mentale superioare după multe ore de nesomn.
Te vei simți destul de nefericit și disfuncțional cu atâta lipsă de somn. Creierul luptă împotriva dorinței de a se închide și asta va crea o stare emoțională cu adevărat fragilă. Microsleep-urile cresc, de asemenea, în lungime și frecvență.
Cline spune că acesta este un răspuns protector al organismului- dar acele momente trecătoare de odihnă involuntară sunt incredibil de riscante, mai ales dacă ești la volan, operezi echipamente grele sau ești responsabil pentru deciziile de luare sau spargere la locul de muncă. Acesta este și momentul în care mintea este pregătită pentru halucinații, iluzii și paranoia.
Citeste si: 5 principii Feng-shui pentru un dormitor echilibrat
Citeste si: Ce înseamnă burnout. ”Independența noastră este limitată, și atunci nu ne va mai aduce satisfacție.”