Sărbătorile pascale sunt unele dintre cele mai așteptate sărbători, pentru creștini. Însă știați ce se poate întâmpla dacă nu vă spovediți și împărtășiți?
Aflați din rândurile următoare când este momentul potrivit pentru spovedanie, dar și ce spun preoții cu privire la spovedanie și împărtășanie. În plus, descoperiți și ce se poate întâmpla dacă nu te spovedești și împărtășești, înainte de Paște, dar și ce semnifică mai exact, împărtășania.
Când este bine să te spovedești
Ca de fiecare dată, în fiecare an trebuie să ne spovedim și să ne împărtășim în perioada sărbătorilor pascale.
Citește și: Tradiții de Paște 2023. Ce este interzis să facă femeile în prima zi de Paște, vor avea ghinion tot anul
Care este mesajul preoților cu privire la spovedanie și împărtășanie
Așadar, preoții sunt cei care declară faptul că este foarte bine, ba chiar se recomandă să ne împărtășim la fiecare Liturghie, în Joia Mare, de Paște și la Cincizecime. Cu toate acestea, datorită faptului că Postul Paștelui este și cel mai lung post din calendarul ortodox, se recomandă ca, credincioșii să se spovedească și împărtășească.
În plus, se pare că atunci când vine vorba despre persoanele care au ținut post în toate cele 40 de zile pot primi și Sfânta Împărtășanie, iar postul negru nu este obligatoriu.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Ce se întâmplă dacă nu te spovedești și nu te împărtășești înainte de Paște
Se spune că, dacă nu reușești să te spovedești și să te împărtășești înainte de Paște poți pierde șansa de a primi harul Duhului Sfânt, motiv pentru care se pune foarte mare accent pe faptul că este important să mergeți la spovedanie și Sfânta Împărtășanie, înainte de Paște.
Astfel, în cazul în care nu mergeți la spovedanie și împărtășanie, înainte de Învierea Domnului, este posibil să nu primiți mântuirea și iertarea păcatelor.Cu toate acestea, de menționat este și faptul că spovedania nu este obligatorie, însă ajută oamenii să se curețe de păcate.
Preoții sunt cei care recomandă să se împărtășească în noaptea de Paște, pentru că atunci este momentul în care Sfântul Apostol spune „Hristos este Paștele nostru”.
„Din păcate, în zilele noastre, parcă nu mai este accentuată această necesitate (n.r. împărtășirea la Sfânta Înviere), iar cei mai mulți dintre credincioși parcă nu mai conștientizează cât de important este să te împărtășești de Înviere.
Ar fi minunat ca în cât mai multe biserici să se împărtășească, alături de părinții slujitori, cât mai mulți dintre credincioșii care participă la Sfânta Liturghie din Noaptea Învierii”, a menționat părintele
Ce semnifică împărtășania
Sfânta Împărtășanie (Euharistie) nu reprezintă nimic mai important decât mulțumirea și recunoștința față de Domnul nostru Iisus Hristos, împărtășanie în urma căreia, credinciosul trebuie să mărturisească toate păcatele pe care le deține.
„Sfânta Împărtăşanie ajută la îndumnezeirea noastră, dacă este primită cu credinţă, cu pocăinţă şi dacă facem şi noi efort spre faptele bune, că prin puterea Trupului Înviat al lui Hristos să putem înainta spre o viaţă asemenea lui Hristos Cel Jertfit şi Înviat.
Împărtăşania mai deasă, cu toată pregătirea, face ca în trupul şi sângele nostru să se întipărească tot mai mult Trupul şi Sângele Cel Curat şi Înviat al lui Hristos, făcându-ne tot mai asemenea sfinţilor în curăţie, în dragoste, în duh de jertfă şi în puterea de a învia spre viaţa de veci, întru fericire. Astfel, devenim tot mai mult fii ai Tatălui după har şi fraţi între noi, în Hristos”, susțin preoții.
Citește și: Ce se mănâncă de Paște 2023. Care sunt preparatele pregătite de gospodine