Luna februarie vine cu prima mare sărbătoare a calendarului creștin ortodox, din noul an. În rândurile de mai jos veți afla ce semnifică această sărbătoare, ce tradiții, obiceiuri și superstiții sunt legate de această zi, dar și ce aliment este interzis să îl mâncați în această zi sfântă.
Pentru creștini ortodocși, ziua de 2 februarie este una importantă, fiind sărbătorită Întâmpinarea Domnului, fiind singura sărbătoare însemnată cu cruce roșie în calendar, în luna februarie. Data nu este aleasă întâmplător, deoarece semnifică 40 de zile de la nașterea lui Iisus Hristos. În această zi, Mântuitorul Iisus Hristos a fost dus la Templu de către Fecioara Maria și de Iosif. Această sărbătoare a rămas una de preț pentru creștini, astfel că și mamele își duc copiii la biserică la 40 de zile după naștere, închinându-i la altar, reprezentând o ofrandă adusă lui Dumnezeu.
Ce semnifică Întâmpinarea Domnului
Citește și: Ce trebuie să dai de pomană pe 2 februarie 2023, de Întâmpinarea Domnului
Întâmpinarea Domnului. Tradiții și superstiții
Anumite tradiții din trecut, legate de această zi, s-au mai pierdut, însă multe dintre ele sunt încă respectate de către credincioși.
În ziua Întâmpinării Domnului, la biserică se face agheasmă mică, iar creștinii participă la slujbă având lumânări aprinse în mână, pe care le păstrează și le reaprind când apar necazuri în viața lor. Se spune că aceste lumânări vindecă omul de boli și necazuri. Pe data de 2 februarie, este recomandat ca oamenii să meargă la biserică să se roage, iar cei care vor spune rugăciuni în această zi, vor fi protejați de problemele și vor avea sănătate.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Întâmpinarea Domnului. Ce nu trebuie să faci în această zi
- De sărbătoarea Întâmpinării Domnului NU este bine să ai o ceartă cu cineva sau să te superi pe oamenii apropiați;
- De sărbătoarea Întâmpinării Domnului NU ai voie să tai cu foarfeca, pentru a nu fi invadat de gândacii forfecari;
- De sărbătoarea Întâmpinării Domnului NU trebuie să ceri bani;
- De sărbătoarea Întâmpinării Domnului NU ai voie să muncești, altfel te vei parte de chin în ceasul morții;
- De sărbătoarea Întâmpinării Domnului NU se coase şi nu se tricotează.
- De asemenea, este interzis să prelucrezi lâna, să speli sau să mături locuința;
Citește și: Când trebuie să se pună busuioc sub pernă în 2023. Tinerele își pot visa ursitul
De sărbătoarea Întâmpinării Domnului NU trebuie să te zgârcești la bani sau la alimente, NU trebui să refuzi săracii și NU trebuie să treacă ziua fără să faci o faptă bună;
De sărbătoarea Întâmpinării Domnului NU ai voie să mănânci nimic sfârșitul slujbei de Sf Liturghie la biserică, pentru a nu avea probleme de sănătate la stomac.
Ce este interzis să mănânci de Întâmpinarea Domnului
Citește și: Ce trebuie să nu consumi pe 2 februarie 2023, de Întâmpinarea Domnului
Cu ocazia acestei zile, una din tradiții spune că cei care sunt credincioși nu ar trebui să consume un anumit aliment, pe data de 2 februarie. Mierea este alimentul interzis, deoarece există o superstiție, conform căreia cei care mănâncă miere în ziua Întâmpinării Domnului, vor atrage cu ei energii negative, deoarece este considerat o ofensă la adresa muncii ursului, animalul aflat în centrul atenției în această zi. Ursul este simbolul acestei sărbători, fiindcă în popor se spune că în această zi, acest animal părăsește bârlogul său pentru prima dată după perioada iernii. În funcție de această situație, se spune că se pot face previziuni legate de vremea din anul ce tocmai a venit.