Fasolea, ca plantă leguminoasă, necesită un timp mai lung de fierbere.
Totuși, există câteva sfaturi care te pot ajuta să economisești timp și să obții fasole delicioasă, chiar și fără să o fierbi ore întregi.
Citește și: Cum să prepari cel mai gustos sos de roșii. Ingredientul este știut doar de cei mai pricepuți bucătari
Cum se fierbe fasolea, de fapt
Fasolea este de patru tipuri, iar durata de fierbere depinde de tipul ales. Fasolea albă are cel mai scurt timp de gătire și este adesea utilizată în ciorbe și salate.
Fasolea pestriță, în comparație cu varianta albă, necesită un timp de fierbere mai îndelungat, deoarece este mai groasă.
Principalul aspect deosebitor dintre variantele de fasole se referă la durata de fierbere. Timpul necesar variază în funcție de tipul de fasole, începând de la 45 de minute și putând ajunge chiar până la 4 ore.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Pentru a accelera procesul de fierbere a fasolei, poți opta pentru înmuierea prealabilă în apă rece timp de câteva ore.
Apa în care fierbi fasolea trebuie schimbată de trei ori
Dacă ești pe fugă și nu ai timp să lași fasolea la înmuiat pentru mai multe ore, poți pune boabele direct în apă clocotită. Lasă-le să stea acolo timp de o oră, apoi aruncă apa și fierbe-le într-o altă porție de apă. Este recomandat ca fasolea care dorești să o pregătești în mod corespunzător să fie fiartă cu apă schimbată de trei ori. Totuși, mulți nu respectă această etapă din cauza timpului îndelungat pe care-l implică.
Atunci când fierbi fasolea, poți adăuga un vârf de linguriță de bicarbonat atât în apa inițială în care se află boabele, cât și în celelalte trei ape pe care urmează să le schimbi. Acest truc va accelera procesul de fierbere al fasolei. De asemenea, este recomandat să nu adaugi sare la prima fiertură, ci doar la ultima.
După ce apa începe să fiarbă, redu focul la minim și acoperă oala cu un capac. Această metodă va permite fasolei să fiarbă ușor și va împiedica boabele să se sfărâme. Dacă nivelul apei scade pe parcursul fierberii, adaugă doar apă fierbinte, evitând apa rece.
Citește și: De ce trebuie să pună femeile cuișoare în fața ușii. Trucul neștiut care te scapă de o mare problemă