Ouale au dobandit o reputatie proasta, pentru ca galbenusurile sunt bogate in colesterol.
De mai multe decenii, oamenii au fost sfatuiti sa-si limiteze consumul de oua sau cel putin sa nu manance galbenusul (albusul contine in mare parte proteine si putin colesterol).
Recomandarile frecvente includ maxim 2-6 galbenusuri pe saptamana. Totusi, nu exista un suport stiintific concludent pentru aceasta limitare. Din fericire, exista un numar mare de studii excelente pe care ne putem baza.Studiile arata ca:
• In aproape toate cazurile, colesterolul HDL (”bun”) creste.
• Nivelul colesterolului total si LDL de obicei nu s-a modificat, dar uneori a crescut usor.
• Consumul de oua bogate in Omega-3 poate scadea nivelul trigliceridelor din sange, un alt factor important de risc (13, 14).
• Nivelul din sange al antioxidantilor carotenoizi, precum luteina si zeaxantina, creste semnificativ.
Se pare ca raspunsul la consumul unui ou intreg depinde de individ. In cazul a 70% dintre persoane, nu are niciun efect asupra colesterolului total sau LDL. Totusi, pentru 30% dintre persoane aceste numere au crescut usor.
Ştiinta este clara, trei oua pe zi sunt perfect sigure pentru persoanele sanatoase, care incearca sa ramana asa.
Sursa
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro