Scobitul in nas este un obicei indezirabil in imprejurari sociale si total descurajat de catre parinti. Majoritatea oamenilor il considera o practica neigienica, dezgustatoare si un semn de proasta crestere.
Scott Napper este profesor de biochimie la Universitatea Saskatchewan din Canada. Acesta este de parere ca mucofagia (termenul stiintific pentru scobitul in nas) nu numai ca nu este daunator, ci ar fi chiar benefic pentru sanatatea intregului corp.
In 2013, cercetatorul a publicat chiar o teza pe aceasta tema, lucrarea fiind primita de catre colegi cu mirare si scepticism. Ca sa intelegem exact la ce se refera Napper cand sustine ca aceasta practica ar fi una constructiva, trebuie sa aflam intai din ce sunt alcatuite secretiile nazale.
Majoritatea „mucilor” sunt secretii nazale intarite la scurgerea lor dinspre faringe catre esofag. Secretia este lichida, dar se intareste in nari si devine substanta pe care o cunoastem bine cu totii. Narile actioneaza ca un filtru, asa ca aici se mai aduna si praf si impuritati, dar chiar si-asa, mucii sunt alcatuiti in proportie de 90% din apa, care este in mod evident inofensiva.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Sursa: secretele.com