Lămâile sunt extrem de sănătoase pentru organismul nostru. Însă știați ce beneficii ne aduc acestea?
Aflați din rândurile următoare, ce se întâmplă mai exact în corpul vostru, în momentul în care decideți să consumați o lămâie, în fiecare zi.
Îmbunătățește digestia
Odată consumate în fiecare zi, lămâile pot îmbunătăți cu adevărat digestia noastră, dat fiind faptul că dețin în compoziția lor carbohidrați, fibre și zaharuri simple, glucoză, fructoză, dar și zaharoză.
Citește și: Secretul slăbirii cu gust. Analiza impactului sucului de lămâie asupra greutății
Reduce pietrele la rinichi
Pe lângă faptul că, consumate în fiecare zi, lămâile pot îmbunătăți digestia noastră, acestea pot reduce și pietrele la rinichi.
Dat fiind faptul că pietrele la rinichi apar în momentul în care mineralele dezvoltate se acumulează în regulă dar și din lipsă de apă, este extrem de important să rămâneți hidratat indiferent de moment. Astfel, pentru pietrele la rinichi se obișnuiește să fie utilizat cel mai des întâlnit tratament, și anume, utilizarea citratului, creșterea acestuia prevenind formarea pietrelor, în cele din urmă. Cu alte cuvinte, pot crește nivelul de citrat din urină, ajutând astfel la tratarea pietrelor de rinichi.Previne anemia
Pe lângă faptul că lămâile pot reduce pietrele la rinichi, acestea ne pot ajuta, dacă le vom introduce în dieta noastră zilnic, să prevenim și anemia. este cunoscut deja faptul că vitamina c este extrem de sănătoasă pentru organismul nostru, însă trebuie menționat și faptul că aceasta este cea care permite sistemului digestiv să absoarbă mai bine nutrienții, printre care se află și fierul.
Reduce nivelul de colesterol rău
Odată ce vom reduce și vom preveni anemia, vom putea avea grijă și de reducerea nivelului de colesterol rău. Este cunoscut deja faptul că lămâile dețin nenumărate vitamine, dar și cantități semnificative de fibre alimentare. Cu alte cuvinte, consumul acestora ne vor ajuta atât la digestie, cât ne vor curăța și arterele, în special de colesterol cu densitate scăzută, care blochează sistemul circulator.
Venele și arterele noastre vor fi mult mai curate, ceea ce înseamnă că vom avea și o sănătate îmbunătățită a creierului și a ochilor.Ajută în îngrijirea dentară
Consumate mai des, lămâile pot ajuta și în ceea ce privește îngrijirea dentară. S-a constatat faptul că o concentrație scăzută de vitamina C poate duce la parodontoză sau chiar la infecția gingiilor, motiv pentru care deseori putem vedea faptul că lămâia este utilizată pentru curățarea dinților. În ciuda faptului că există nenumărate remedii care utilizează atât lămâi cât și bicarbonat de sodiu, se recomandă totuși să evitați această combinație pentru că poate duce la eroziunea dentară. Cel mai simplu mod de a face acest aspect este să alegeți o pastă de dinți care să conțină acest lucru ca unul dintre ingredientele sale. Cu toate acestea, dacă totuși vă doriți să utilizați lămâia sau sucul acesteia în îngrijirea dentară, ar trebui totuși să vă consultați cu un expert în domeniu, înainte.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Piele cu aspect mai tânăr
Bineînțeles că sănătatea dinților contează, iar pe lângă sănătatea dinților, contează și sănătatea pielii. Putem obține o piele cu un aspect mai tânăr, dacă vom adăuga din ce în ce mai des în dieta noastră. Aceasta este cea care ne va ajuta să obținem o strălucire aparte atunci când vine vorba despre pielea noastră, aportul ridicat de vitamina C fiind asociat cu mai puține riduri, dar și cu alte trăsături fizice care duc la îmbătrânire.
Reduce inflamația
În cazul în care avem și anumite inflamații, tot lămâia este cea care poate duce la reducerea lor. Inflamația regulată este importantă pentru a primi răspunsul imunitar al organismului nostru, în momentul în care luptăm cu o răceală. Cu toate acestea, atunci când vine vorba despre inflamația cronică, aceasta este cea care poate duce la creșterea în greutate, apariția oboselii, a problemelor digestive, a schimbărilor de dispoziție, sau chiar și la apariția cancerului. Cu toate acestea, vitamina C este cea care deține proprietăți antioxidante care pot reduce inflamația.
Scade tensiunea arterială
Pe lângă toate aceste beneficii menționate până în acest moment, lămâile pot scădea și tensiunea arterială. Este cunoscut deja faptul că trebuie să gestionăm foarte bine tensiunea arterială, pentru a ne proteja de atacurile de cord, accidentele vasculare cerebrale, leziunile renale și insuficiența cardiaca. S-a constatat faptul că lămâile dețin un impact pozitiv asupra nivelului tensiunii arteriale datorită acidului citric. Acesta este cel care face vasele de sânge mai moi și mai flexibile, scăzând astfel tensiunea arterială dar și menținând nivelul regulat.
Combate bolile
Pe lângă combaterea mai multor afecțiuni menționate până în acest moment, datorită flavonoidelor și vitaminei C existente în lămâi, pot proteja celulele de daunele cauzate de radicalii liberi, acestea fiind molecule instabile care pot declanșa stresul oxidativ, crescând astfel riscul aparițiilor bolilor cronice, printre care se află și cele de inimă dar și cancerul. Astfel, lămâile sunt cele care, printre altele, vă pot ajuta să țineți departe aceste boli.
Improspătează respirația
Dat fiind faptul că am menționat sănătatea dentară, ar trebui să menționăm și faptul că, lămâile sunt cele care împrospătează și respirația. Bineînțeles că există anumite alimente cu mirosuri puternice care pot duce către o respirație urât mirositoare, printre care se află și peștele, ceapa și usturoiul. Cu toate acestea, puteți evita această respirație dacă veți bea un pahar cu apă și lămâie, după mese, dar și la primele ore ale dimineții, pentru a stimula saliva, prevenind astfel uscarea gurii, ceea ce poate duce foarte rapid la respirația urât mirositoare.
Imbunătățește starea de spirit
Chiar și starea de spirit se poate îmbunătății substanțial dacă vom include în alimentația noastră lămâile. Parfumul de lămâie este cunoscut ca fiind unele energizant și care să promoveze o dispoziție pozitivă, aroma de lămâie reducând semnificativ nervozitatea, anxietatea, epuizarea, dar și oboseala. Prin urmare, se recomandă să vă începeți ziua cu o ceașcă de apă parfumată de lămâie, pentru o perspectivă mult mai îmbunătățită.
Echilibrează nivelul pH-ului
Nivelul PH ului se poate echilibra introducând în alimentația noastră lămâile, acestea fiind unele dintre cele mai bune alimente alcalinizante pentru organismul nostru, conținând atât acid citric, cât și ascorbic, care ajută la menținerea acestui nivel. Dacă apare prea multa aciditate, aceasta poate deveni inflamatoare, motiv pentru care se recomandă să consumăm regulat apă cu lămâie pe stomacul gol dimineața, pentru a ajuta la eliminarea acidității generale.
Întărește imunitatea
Cu alte cuvinte, lămâia ne poate ajuta și la întărirea imunității. Fiind cunoscut faptul că alimentele bogate în vitamina C și alți antioxidanți pot ajuta din start la întărirea sistemului imunitar împotriva germenilor care provoacă răceală și gripă, acesta este un alt motiv pentru care trebuie să introducem neapărat lămâia în alimentație. În ciuda faptului că suplimentele de vitamina C nu par să reducă incidența răcelii, acestea pot ajuta la reducerea duratei unei răceli, vitamina C crescând imunitatea, în special la persoanele care au activitate fizică extremă. Pentru a ne putea ajuta de acest remediu, tot ce trebuie să facem este să stoarcem o lămâie întreagă într-un pahar cu apă fierbinte, la care vom adăuga o lingură mare de miere, pentru a obține o băutură liniștitoare pentru persoanele care suferă de tuse sau sunt răcite în general.
Îți oferă energie
Pe lângă îmbunătățirea imunității, lămâile ne pot oferi și energie în general. Alimentele care dețin vitamina B și C, fosfor, proteine și carbohidrați, ceea ce se află totodată și lămâi, devin totodată un energizant natural. Acesta hidratează și oxigenează organismul pentru a se menține revitalizat și împrospătat întotdeauna, având o energie instantanee în momentul în care intră în tractul digestiv.
Îmbunătățește sănătatea inimii
Dat fiind faptul că lămâile ne pot ajuta la îndepărtarea anumitor boli de inimă, automat acestea ne pot îmbunătăți și sănătatea inimii. Un nivel adecvat de vitamina C în organism poate reduce semnificativ riscul apariției bolilor de inimă, datorită compușilor vegetali prezenți în lămâi, care duc la beneficii pentru sănătatea inimii, dar ajută totodată și persoanele care suferă de obezitate și hipertensiune arterială.
Ajută la controlul greutății
Pe lângă faptul că lămâile ne pot ajuta să îndepărtăm anemia, acestea ne pot ajuta să controlăm și greutatea. Polifenolii din lămâi ajută la suprimarea obezității induse de anumite diete, motiv pentru care ne ajută totodată să încetinim creșterea în greutate și acumularea de grăsime corporală. În cazul în care este necesar, odată ce ați discutat cu un medic specialist, puteți apela la dieta de detoxifiere cu lămâie, care conține sirop organic de arțar și palmier cu suc de lămâie, care poate duce la reducerea grăsimii corporale, reducând în cele din urmă greutatea corporală și riscul de boli de inimă. În această dietă de detoxificare se recomandă consumul de apă fierbinte cu lămâie chiar dimineața pentru a stimula și pierderea în greutate.
Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, pentru a descoperi cele mai noi și utile sfaturi și recomandări de la specialiști în domeniul sănătății, frumuseții și stilului de viață.