Ce spun medicii despre acest aliment.
Mai sunt doar câteva zile până când se sărbătorește Ignatul, ziua în care se sacrifică tradițional porcii. Pe data de 20 decembrie, românii obișnuiesc să sacrifice porcul și este o zi de mare sărbătoare. În această zi se consumă șorici, dar și pomana porcului ori jumări. Iată ce se întâmplă în corpul tău când mănânci șorici.
Pentru cei care nu știu, șoriciul este pielea porcului, care se obține după ce porcul este pârlit foarte bine, apoi este spălat și curățat foarte bine.
În 100 de grame de şorici de porc se regăsesc: 563 de calorii, 35 de grame de grăsimi, 63 de grame de proteine, 3 grame de sodiu, 80 mg potasiu și mai puțin de 0,5 grame carbohidraţi.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: Preparatul făcut în casă care te scapă în doar 6 ore de tuse! Ai nevoie de 4 ingrediente
Citeste si: Secretul rușilor pentru o sănătate de fier, în sezonul rece! Ce consumă la prima oră
Citeste si: Cât de sănătos este superalimentul matcha? Nutriționistul lui Al Pacino dezvăluie ce e bun și ce e rău!
Un consultant în nutriție atrage atenția asupra consumului excesiv de șorici. Deși are foarte multe proteine, nu este recomandat consumul lui în exces, deoarece poate cauza greață, precum și dureri în zona pancreasului sau a bilei.
Ce recomandă medicii
„Șoriciul este foarte caloric, are conținut mare de grăsimi și proteine, dar mai mult proteine de calitate inferioară, cum e colagenul. E greu digerabil și nu e indicat in cantitati mari, mai ales de cei care sufera de afecțiuni hepatice, biliare sau pancreatice” spune dr.
Ionuț Ștefan, consultant în nutriție.De asemenea, și cei care nu produc suficiente enzime pancreatice și acid gastric ar trebui să îl evite. În caz contrar, pot apărea crampe stomacale, constipație, dar și o senzație de vomă.
Medicii recomandă ca să fie răzuită cât mai bine grăsimea de pe șorici, astfel numărul de calorii va scădea considerabil.