Ce se mănâncă de Sânziene, sărbătoarea denumită şi Drăgaica

Ce se mănâncă de Sânziene, sărbătoarea denumită şi Drăgaica

Sărbătoarea Sânzienelor este totodată și o sărbătoare în care este dezlegare la pește. Însă știați ce puteți mânca în această zi sfântă?

Aflați din rândurile următoare care este semnificația sărbătorii de Sânziene în general, dar și în mod tradițional. În plus, descoperiți și ce se poate mânca de sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul.

 

Drăgaica în tradiția populară

Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, se regăsește în tradiția populară și sub denumirea de Sânziene sau Drăgaica și este sărbătorită pe data de 24 iunie a fiecărui an.

În comparație cu Rusaliile sau Ielele, care reprezintă fantastice aducătoare de rele, Sânzienele sunt considerate zâne bune.

Cu toate acestea, în credința populară, Sânzienele erau văzute ca fiind niște femei frumoase, adevărate preotese ale soarelui, divinități nocturne care obișnuiau să se ascundă prin pădurile întunecate, acolo unde niciun om nu punea piciorul.

În tradiția populară, se spune că Sânzienele obișnuiesc să plutească în aer sau să umble pe pământ, fix în noaptea de 23 spre 24 iunie. Deși Sânzienele sunt asociate cu două mari sărbători creștine( Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul  și Aducerea Moaștelor Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava), acestea își au de fapt originea într-un străvechi cult solar. La acea vreme erau considerate ca fiind reprezentări denumite Flori de Sânziene și divinități antropomorfe.

Citeste si: De ce se dă de pomană de Sânziene

[Sursa foto: freepik]

Citeste si: Ce se face de Sânziene, sărbătoarea denumită şi Drăgaica

Ce semnifică sărbătoarea Sânzienelor

Atunci când Biserica Ortodoxă face pomenirea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul  are loc și sărbătoarea cunoscută în popor drept Sânzienele sau Drăgaica, sărbătoare care este cea care obișnuiește să serbeze în această zi și ziua morții sfinților, ca însemnătate pentru ziua lor de naștere.

Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul a avut loc cu șase luni înainte de cea a Domnului lisus Hristos, motiv pentru care acest eveniment sfânt este amintit de către Sfântul Evanghelist Luca, cu lux de amănunte, în Evanghelia Sa. Se spune că sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, care are loc pe data de 24 iunie, ar fi fost instituită pentru a înlocui sărbătorile păgâne, care dețineau o natură agricolă sau naturistă, din epoca solstițiului de vară, de la data de 22-23 iunie.

Sfântul Ioan Botezătorul, dar și Maica Domnului sunt cei care au privilegiul de a fi sărbătoriți cu mai multe ocazii, începând de la zămislirea lor, de pe data de 23 septembrie, respectiv 9 decembrie, continuând cu nașterea lor de pe data de 8 septembrie, respectiv 24 iunie, cât și alte evenimente din viața lor, precum Bunavestire și Aflarea capului Sfântului Ioan Botezătorul.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: 55 Urări de Sânziene 2022. “La mulţi ani, dragă Sânziana!”

[Sursa foto: freepik]

Citeste si: Ce înseamnă sărbătoare cu cruce roșie

 

Ce se mănâncă de Sânziene

Sărbătoarea   Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul reprezintă totodată și o sărbătoarea în care avem dezlegare la ulei, vin și peste. Prin urmare, de Sânziene se prepară feluri de mâncare cu peste, astfel încât vă recomandăm două rețete absolut delicioase, pe care le puteți prepara într-un timp foarte scurt.

Rețetă de Somn pe pat de legume, la cuptor

Ingrediente

Veți avea nevoie de următoarele ingrediente : un somn (de 1,5 kg), ardei kapia (4 bucăți), ardei gras (3 bucăți), ceapă (3 bucăți), sare și piper (pentru condimentarea peștelelui), vin alb (100 ml), apă (100 ml), roșii (2 bucăți), o lămâie, o căpățână de usturoi, mălai (450 de grame), apă (1,4 l) și pătrunjel verde (pentru asezonat).

Mod de preparare

Tot ce trebuie să faceți este să începeți prin a curăța peștele, pe care mai apoi îl clătim în apă rece, îl tamponăm cu prosoape de hârtie, îl condimentam cu sare și piper și îl masăm pe toate părțile, inclusiv în interior, pentru a-l pătrunde bine.

Apoi vom pune somnul la frigider pentru aproximativ 25 de minute. În acest timp, putem curăța și tăia legumele, ceapa și roșiile le feliem, iar ardeii îi vom face fâșii pe lung. Toate legumele se pun într-un vas de tip yena, peste care adăugăm vinul și apa. După cele 25 de minute în care peștele a stat la frigider, îl vom scoate și îl vom așeza pe patul de legume. Tot conținutul îl vom pune la cuptor pentru aproximativ 40 de minute, la foc mic, iar apoi vom seta cuptorul la foc mediu și îl vom mai lăsa pentru încă 20 de minute.

Rețeta de somn pe pat de legume, la cuptor este gata și se poate servi cald, asezonat cu felii de lămâie și pătrunjel verde. Îl puteți consuma cu mămăliguță și ostropel. Poftă bună!

Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

Citeste si: 50 Mesaje de Sânziene 2022. “De ziua numelui tău cele mai frumoase dorinţe să devină realitate. La mulţi ani!”

[Sursa foto: unsplash]

Citeste si: Tradiții de Sânziene pentru fete. Sărbătoarea denumită şi Drăgaica are o semnificaţie aparte

Rețetă de Salată de ton

Ingrediente

Veți avea nevoie de următoarele ingrediente: 2 conserve de ton bucăți în ulei, o ceapă uscată sau 2 fire de ceapă verde, un ardei gras, o conservă de porumb, un iaurt mic sau 2 linguri de maioneză, sare, piper, ardei iute, zeamă de lămâie (după gust) și câteva frunze de salată verde.

Mod de preparare

Tot ce trebuie să faceți este să începeți prin a desface conservele de ton și de porumb, pe care le veți scurge bine și le veți răsturna într-un castron. Apoi veți trece la pasul următor și anume la tăierea felii a cepei și a ardeiului gras, pe care le adăugați peste ton, alături de iaurt sau maioneză (depinde ce ați ales), zeama de lămâie, frunzele de salată, sarea, piperul, ardeiul iute (după gust). Salata se amestecă, se pune la frigider pentru aproximativ 20-30 de minute, pentru a-și lua gustul.

Rețeta de salată de ton este gata și se poate servi cu pâine caldă sau prăjită. Poftă bună!

[Sursa foto: unsplash]

Citeste si: Liviu Vârciu respectă tradițiile de Înălțarea Domnului! Ce nu face astăzi prezentatorul TV: „Este păcat...”



Citește și:

Invitată la o nuntă? 5 coafuri pe care le-ai putea purta

Tradiții de Sânziene pentru fete. Sărbătoarea denumită şi Drăgaica are o semnificaţie aparte

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină