Ce se mănâncă de Sfinții Mihail și Gavril, 8 Noiembrie 2022

Ce se mănâncă de Sfinții  Mihail și Gavril, 8 Noiembrie 2022
Ce se mănâncă de Sfinții Mihail și Gavril, 8 Noiembrie 2022

Sfinții Mihail și Gavril sunt sărbătoriți în fiecare an, pe 8 Noiembrie. Iată ce este recomandat să mâncăm în această sărbătoare!

Sfinții Mihail și Gavril sunt anual sărbătoriți pe data de 8 noiembrie, de către credincioșii ortodocși şi greco-catolic. Aceștia sunt considerați conducătorii cetelor de îngeri și călăuzele sufletelor spre Rai. Mihail este cunoscut drept împlinitor al dreptății dumnezeiești, în icoane purtând în mâna dreaptă o sabie de foc. Tot el este cel ce l-a alungat din cer pe Lucifer, îngerul răzvrătit, la porunca Domnului. Gavril este cunoscut drept călăuzitorul spre adevăr si vestitorul ceresc cel mai de seama al Cuvântului dumnezeiesc, acest lucru apărând in ambele Testamente.

În aceasta zi sfântă, oamenii trebuie să meargă la biserică să aprindă lumânări, si să se roage pentru belşug şi sănătate atât pentru ei, cât și pentru persoanele iubite.

Citeste si: Ce nu ai voie să faci de Sfinții Mihail și Gavril, 8 Noiembrie 2022

Citeste si: Ce trebuie să porți de Sfinții Mihail și Gavril, 8 Noiembrie 2022

Obiceiuri și tradiții de Sfinții Mihail si Gavril

În zona de munte, Arhanghelii sunt considerați patroni ai oilor, iar stăpânii animale obișnuiau să facă o turtă mare din făină de porumb, numită "turta arieţilor". Mai apoi, turta se arunca în dimineața zilei de 8 noiembrie în târla oilor. Se spune ca, dacă turta cădea cu fața în sus, primăvara toate oile vor avea miei.

Un alt obicei de Sfinţii Mihail şi Gavril, este aprinderea unor lumânări atât pentru cei care sunt în viaţă, cât şi pentru cei trecuţi in neființă fără lumânare sau dispăruţi în împrejurări năprasnice.

Citeste si: Mesaje de Sfinţii Mihail și Gavriil 2022. “De ziua numelui tău, îți doresc tot binele din lume”

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Tradiții și obiceiuri de Sfinții Mihail și Gavril, 8 Noiembrie 2022

O credință populara pentru această zi de sărbătoare a Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril, este aceea ca nu se lucrează. Dacă această regulă se nesocotește, respectivul se va chinui înainte de moarte.

De asemenea, în ziua Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril se crede că sufletele oamenilor se iau când mor.

Așadar, se făcea marea pomenire pentru toţi morții din familie.

În zona Bucovinei, cei doi arhanghelii erau sărbătoriţi pentru că  erau considerați păzitorii oamenilor de la momentul nașterii, până la moarte. În credință populară, Sfinții Mihail si Gavril asistă şi la Judecata de apoi, fiind patroni ai casei, si arzând păcatele acumulate de oamenii pe timpul vieții lor.

Conform unei legende, Mihail se spune ca a fost un om simplu, însurat cu o fată frumoasă, pe nume Stăncuţa.

După nunta celor doi, aceasta s-a transformat într-o femeie rea, iar pentru răbdarea de care a dat dovada Mihail fata de ea, Dumnezeu a decis sa îl facă sfânt.

Ce să mâncăm de Sfinții Mihail si Gavril

Obiceiul fiecărui credincios in bisericile care poarta hramul sfinților arhangheli este acela de a primi un pahar de vin si o felie de cozonac.

Pe lângă acestea, este bine sa consumam peste, deoarece se spune ca vom fi sprinteni ca pestele si ca vom fi feriți de pagube si boli.

O tradiție păstrată în ziua de Sfinții Mihail si Gavril este ca finii să aducă daruri de colăcei nașilor. În timpul cununiei civile, cele două lumânări ținute de părintii spirituali reprezinta simbolurile celor doi arhangheli.

Citește și: Fetele se întorc împotriva Virginiei! „Se crede superioară față de noi!”. Aflați de ce a fost pusă la zid concurenta în „Casa iubirii” joi, 19 septembrie, de la 10:00 și 16:30, la Kanal D- kanald.ro

Citește și: Sicriul Anei Maria Vasiliu a ajuns acasă! Familia, răpusă de durere- stirilekanald.ro

Citeste si: Calendar ortodox 8 noiembrie 2022. "Sfinţilor Arhangheli şi toate puterile cereşti, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi!"

Citeste si: Ce este interzis să faci de Sfânta Parascheva

Rugăciune pentru sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavril

"O, Sfinte Arhanghele Gavriil, desăvârşit lucrătorule, care cu numele şi cu fapta mărturiseşti puterea Celui-Preaînalt, către puţinătatea omenească apleacă-te cu îngăduinţă, şi veghează-ne în ceasul rugăciunii noastre, şi călăuzeşte-ne spre împlinirea a toată dreptatea, cu mulţimea harurilor anume încredinţate ţie, că noi în puternicul tău ajutor cutezăm a nădăjdui şi ascultătoarei tale slujiri următori năzuim a ne face. Tu pe oameni cercetându-i din neam în neam, cu bunele şi cu relele noastre ne ştii; de aceea te rugăm să fii răbdător cu nedesăvârşirile noastre, sprijinindu-ne ca de rele să ne lepădăm, iar întru cele bune să sporim, căci de îndreptarea omului scris este că şi îngerii se bucură. Deci pricină de bucurie înlesneşte-ne să fim Puterilor cereşti celor fără de trup, peste care Dumnezeu fruntaş te-a rânduit, Voievod între Voievozii cei de sus.

Fii bucuria noastră şi învredniceşte-ne să fim bucuria ta, ca întru Domnul bucuriei duhovniceşte să ne veselim. Rugăciunile noastre du-le la Dumnezeu cu iuţimea aripilor tale şi de vestirea ta mântuitoare nu ne lipsi pe noi,

Binevestitorule, ca pe unii ce nădăjduim cu râvna duhului să biruim neputinţele cele trupeşti şi îngerilor asemănători să ne facem, ca dimpreună cu oştirile cereşti şi cu cetele drepţilor, spre împărăţia luminii celei neînserate cătând, din tot sufletul şi cu tot cugetul nostru să aducem mulţămită, laudă şi închinăciune Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh, Treimea cea de-o-fiinţă şi nedespărţită, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!"

Citeste si: Tradiții și obiceiuri de Sfânta Parascheva



Citește și:

Fructe care te ajută să slăbești + fructe care îngrașă!

Ce trebuie să porți de Sfinții Mihail și Gavril, 8 Noiembrie 2023

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nelson Mondialu', afirmație șocantă după nunta fiului său: „Liana nu e nevasta mea”

Cheloo de la Paraziții, antreprenor de succes! Cum a încasat aproape 1 milion de euro din afaceri

Mesaje de Sfinţii Mihail și Gavriil 2023. "De ziua numelui tău cele mai frumoase dorinţe să devină realitate. La mulţi ani, Gabriel!"

Moldo și Rebecca, apropieri la piscina din „Casa iubirii”! Cum a reacționat Antoni la imaginile cu cei doi concurenți

Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare


Cookies