Postul poate deveni cea mai bună perioadă dacă alegi alimentele corespunzătoare! Descoperă ce se poate mânca de post pentru a nu lua kilograme în plus.
Mai sunt doar câteva săptămâni până începe Postul Paștelui și cu toții știm cât este de greu să pornești așa-numita „curățenie de primăvară” a organismului. Află ce se poate mânca de post și ce rețete ai putea să încerci pentru a respecta în întregime regulile în cele 48 de zile.
Citeste si: CITEȘTE: Cu ce se mănâncă APIO
Ce se poate mânca de post
Postul este cea mai veche poruncă dată de Dumnezeu omului. Acesta a fost văzut, de-a lungul timpului, ca fiind cea mai eficientă cale de a ne apropia de divinitate, mai exact prin a ne înfrâna de la poftele trupești. Nutriționiștii sunt de părere că postul detoxifiază organismul, adică duce la o scădere a colesterolului, a tensiunii arteriale, la creșterea nivelului de energie și la refacerea sistemului imunitar. Multe persoane consideră postul ca fiind o perioadă extrem de grea, dat fiind faptul că nu mai pot consuma multe alimente cu care erau obișnuite, însă
Produsele de origine animală nu trebuie înlocuite, sub nicio formă, cu alimente procesate precum pateu, crenvurști sau salam de post, căci la finalul perioadei se vor acumula multe kilograme în plus de care cu greu vei scăpa. Nici cartofii prăjiți, orezul sau produsele făinoase nu îți vor face bine. După ce le-am eliminat și pe acestea, nu mai rămâne decât o singură întrebare: Ce se poate mânca de post pentru a nu ne îngrășa?
Citeste si: CITEȘTE: Cu ce se mănâncă MANGO
Alege sănătos! Ce se poate mânca de post
O mare parte a nutrienților necesari organismului se pot obține prin intermediul unei diete vegane echilibrate care va conține leguminoase, nuci, semințe, cereale, fructe proaspete sau uscate, condimente și cantități mici de unt de nuci sau semințe.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Fructe și legume. Alimentele des întâlnite în perioada postului sunt, fără doar și poate, fructele și legumele, fie ele proaspete, congelate sau uscate. Reprezintă o sursă foarte importantă de vitamine și au un conținut bogat de oligoelemente. Pentru doza necesară de fier este bine să alegi, spre exemplu, legumele verzi, iar pentru minerale sfecla roșie.
Oleaginoasele, mai exact migdalele, fisticul, alunele de pădure și toate tipurile de nuci, au în compoziția lor surse excelente de proiteine, fibre și vitamine (A, E, B), minerale și grăsimi esențiale.
Soia, unul dintre cele mai cunoscute alimente din timpul postului, este o leguminoasă care conține lipide, glucide, calciu, magneziu, potasiu, fier, dar și multe vitamine precum A, B-uri, C, D și E. Este important de specificat faptul că te va ajuta să își iei doza necesară de proteine vegetale, dar și de Omega-3.
Fasolea, năutul și lintea sunt, de asemenea, surse foarte importante de proteine vegetale, vitamina B, fier și carbohidrați.
Carbohidrații îi găsim și în quinoa, un aliment care are multe beneficii pentru sănătate. Quinoa conține calciu, vitamina B, magneziu și toți aminoacizii esențiali de care are nevoie organismul uman.
Citeste si: CITEȘTE: Cu ce poți înlocui HÂRTIA DE COPT
Rețete de post
Supă cremă de roșii coapte
Este un preparat cât se poate de simplu, care necesită doar câteva ingrediente la îndemâna oricui.
4-5 rosii
3-4 cepe
3-4 catei usturoi
4-5 frunze busuioc
3-4 linguri ulei masline
sare și piper dupa gust
Se curăță roșiile de coajă, se taie felii, iar mai apoi se adaugă într-o tavă mare. Ulterior, se adaugă ceapa curățată și spălată pe deasupra bucăților de roșii. Din loc în loc se pun și usturoiul tăiat bucăți și frunzele de busuioc. Sarea și piperul se pune pe deasupra, iar mai apoi se stropește totul cu ulei de măsline. După ce tava a stat la cuptorul încălzit la 200 de grade timp de 30 minute se răstoarnă totul într-un bol mai mare. Se mixează compoziția cu ajutorul unui blender vertical. Voilà! Cea mai bună și cremoasă supă de roșii pe care ai gustat-o vreodată! Poftă bună!